Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2022 17:20 756 4

Киев: Украинският износ на зърно се е понижил с 30,6 на сто до 15,1 милиона тона

  • пшеница-
  • зърно-
  • украйна

Три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли по силата на споразумение между Москва и Киев с посредничеството на ООН и Турция

Киев: Украинският износ на зърно се е понижил с 30,6 на сто до 15,1 милиона тона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е изнесла почти 15,1 милиона тона зърно за сезон 2022/2023 година, което е спад с 30,6 на сто спрямо експортираните на същия етап от предходния сезон 21,8 милиона тона, съобщи днес земеделското министерство, цитирано от Ройтерс.

Износът на зърно се понижи силно след руската инвазия в Украйна през февруари и затварянето на пристанищата на Черно море, което доведе до скок в цените на храните и породи опасения за недостиг в Африка и Близкия изток.

Три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли по силата на споразумение между Москва и Киев с посредничеството на ООН и Турция

Според данните на министерството износът за сезона от юли 2022 година до юни 2023 година е включва 5,7 милиона тона пшеница, 8,1 милиона тона царевица и 1,2 милиона тона ечемик.

Правителството обяви, че Украйна може да прибере реколта между едва 50 милиона и 52 милиона тона зърно тази година, което е понижение спрямо рекордните 86 милиона тона през 2021 година, заради завземането на територия от руските сили и по-слабата реколта.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    4 2 Отговор
    Зеленко мобилизирал и комбайнерите..

    Коментиран от #3

  • 2 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Точно с толкова се е увеличил и руския износ, ама инфлацията на запад и у нас и тя се увеличава, що така бре
  • 3 1944

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа..":

    да не се окажат комбайнерите с джавелините на красная площад че голем смех ше падне. купи ли билет за влака до пхенян?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: