Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 21:52 2 642 17

Ердоган предупреди: Идва по-голяма продоволствена криза в света още догодина

  • турция-
  • пшеница-
  • храна-
  • реджеп ердоган-
  • енергия

По думите му нарастващото търсене, влошаването на веригите за доставки, повишаването на цените на суровините и недостигът на суровини са довели до това, че светът е изправен пред висока инфлация

Ердоган предупреди: Идва по-голяма продоволствена криза в света още догодина  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от още по-голяма продоволствена криза в света догодина в реч пред сесията "Продоволствена и енергийна сигурност" на срещата на върха на лидерите на Г-20 на индонезийския остров Бали, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

"Светът е изправен пред възможността да изпадне в криза не само с пшеницата, слънчогледовото олио и царевицата, но и с ориза. Световният пазар на торове също трябва бързо да се стабилизира. В противен случай през следващата година ще изпитаме още по-голяма продоволствена криза", заяви президентът.

Ердоган изтъкна, че световната икономика е нараснала с 6 процента през миналата година въпреки всички предизвикателства. По думите му обаче нарастващото търсене, влошаването на веригите за доставки, повишаването на цените на суровините и недостигът на суровини са довели до това, че светът е изправен пред висока инфлация.

Президентът отбеляза, че войната в Украйна е довела до блокиране на хранителния и енергийния коридор, което от своя страна е довело до допълнително увеличение на цените на стоките.

"По време на нашето председателство на Г-20 през 2015 г. включихме продоволствената сигурност в дневния си ред като един от приоритетите ни", напомни той.

Ердоган заяви, че Африка е застрашена от глад поради сушата.

"Ние, Турция, полагаме огромни усилия за осигуряване на продоволствената сигурност в световен мащаб. Благодарение на конструктивните подходи на страните досега през коридора, който създадохме с ООН в Черно море, са изпратени повече от 10 милиона тона зърно", отбеляза турският лидер.

По думите на Ердоган истанбулският меморандум, с който бяха възобновени доставките на зърно през Черно море, е показал също така, че страните са успели да постигнат компромис въпреки войната.

"Разбира се, за да може механизмът да продължи да функционира, трябва да предприемем стъпки с вашата подкрепа, за да облекчим пречките, които създават проблеми. Трябва също така да предприемем действия, за да гарантираме, че изнесеното зърно ще достигне до слаборазвитите региони, които имат спешна нужда от него, особено Африка", каза той.

Ердоган подчерта, че установяването на глобална енергийна сигурност и достъпът на потребителите до евтина и устойчива енергия също са се превърнали в приоритет.

"Както и при управлението на продоволствената криза, ние имаме ясен принос за сигурността на нашия регион, особено на Европа, като енергиен център. Припомняме, че първата среща на министрите на енергетиката в историята на Г-20 беше организирана през 2015 г. по време на турското председателство. От дълго време Турция реализира стъпки, които ще подпомогнат сигурността на енергийните доставки за нея самата и региона", изтъкна той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 7 Отговор
    Всичко от преди руската ракетна атака срещу Полша е остаряло.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мутрафанова

    5 12 Отговор
    Всеки русофил пушечно месо курбан за вожда лилипуд.
  • 4 Ямаха М1

    24 8 Отговор
    Един от добрите политици в световен мащаб.
  • 5 Русофил без дърва за зимаска

    11 9 Отговор
    Комрад Путлер целува ръка на Ердоган и похапва баклава.

    Коментиран от #16

  • 6 Ще ядем коприва

    2 7 Отговор
    Газта ще е евтина, ще варим и ще ядем, беееее!
  • 7 Не е верно

    11 4 Отговор
    Под предходната статия един коментиращ пише, че в Европа всичко си имаме, цветя и рози е в Европа, за разлика от Русия, където нямали нищо... Ердоган не знае. Да прочете тук у Факти..
  • 8 Тошко

    0 2 Отговор
    Ушев ме пуснал за общодържавно издирване. Вече четвърти месец не може да си върже гащите и да ме намери хаха. На луд го направих. Платил съм на каналджии за мен и детето. Ще му го натоваря на ушев в багажника - едър, дебел, топъл и сочен! 30 години аз няма да лежа и това ушев ще го разбере по трудния начин.
  • 9 Котка ученият

    9 3 Отговор
    Ако Европа продължава да играе ролята на дресиран папагал, в нейната история ще настъпят тектонични промени, обезценяващи научните, културни и технологични постижения и водещи право в ада.

    Коментиран от #11

  • 10 Ти ли

    4 13 Отговор
    Стара лисицо но от двете лодки се пада най лесно в черно море ти игра двойната игра за Украйнското зърно с Путин.2625
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рязан помак

    8 2 Отговор
    Машала аркадаш султан сюлейманю
  • 13 Хохо Бохо

    2 2 Отговор
    Хи хи хи
    Чакаше ни ужасна зима..
    Сега ни очаква ужасно лято
    ..а после?
  • 14 ДОЖИВЯХМЕ ГО И ТОВА 😂

    5 9 Отговор
    Със официална инфлация 100% и със 80% гладно население тръгнал тоя съвети за икономика да дава 😂😁

    Коментиран от #17

  • 15 интересно

    3 0 Отговор
    Какво казва българския президент? Нещо за народа има ли
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Aнонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДОЖИВЯХМЕ ГО И ТОВА 😂":

    Това са ти добрите години,ще доживееш още по "добри".