15 Ноември, 2022 14:15 1 561 9

Рекорден ръст на цените на храните в Испания

  • испания-
  • цени-
  • храни-
  • рекорд-
  • ръст

По данни на Националния статистически институт цените на хранителните продукти са се повишили с 15,4% спрямо предходната година

Рекорден ръст на цените на храните в Испания - 1
Източник: Shutterstock

Цените на хранителните продукти в Испания отбелязаха рекорден ръст през октомври, сочат официалните данни от вторник.

По данни на Националния статистически институт цените на хранителните продукти са се повишили с 15,4% спрямо предходната година, предаде АФП. Това е най-голямото увеличение от началото на статистическите редове през януари 1994 г.

Цените на хранителните продукти се повишиха с 2,3 % спрямо предходния месец.

Цената на пресните зеленчуци скочи с 25,7%, яйцата поскъпнаха с 25,5%, млякото се увеличи с 25%, а цената на зърнените храни нарасна с 22,1%.
Цените на хранителните продукти се повишиха в световен мащаб, след като инвазията на Русия в Украйна през февруари, цитира dariknews.bg.

Екстремната суша и последователните горещи вълни в Испания през тази година също намалиха селскостопанската продукция в страната, която е водещ производител на плодове и зеленчуци в Европейския съюз.

Рязкото поскъпване на хранителните продукти засяга най-вече потребителите с ниски доходи, които харчат по-голяма част от семейния си бюджет за хранителни стоки.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нанфо

    18 1 Отговор
    Има ръст наистина,но сравнимо с БГ е 2-3 пъти по евтино и 10 пъти по качествено.

    Коментиран от #2

  • 2 Така е

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нанфо":

    Влизал съм в магазини в центъра на Виена и Париж и съм се изненадвал, че продуктите са много по-евтини от София, а и по-качествени. Същото важи и за Англия. Единствено плодовете и зеленчуците бяха по-скъпи.
  • 3 Шопо

    15 0 Отговор
    Стида с тези проценти дайте цени на продуктите, да не се окаже че в България е по-скипо ха ха!

    Коментиран от #6

  • 4 мдаа

    11 0 Отговор
    А у нас са с 40/50 % нагоре за година храните
  • 5 Алооо

    5 0 Отговор
    С колкото и да поскъпнаха,пак са по-евтини от България. Млякото от 0.55 на 0.65 , макарони 0.50 на 0.60,зехтин от 2.50 на 3.20 и т.н...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да уточним

    1 0 Отговор
    Виждам в статията на Симона само проценти и никъде цени. Ако въведе цените в Испания ще ги съпоставим с тези в РБ. Безмисмен коментар за четящата публика.
  • 8 Да ви припомня

    1 0 Отговор
    Знаменитата фраза на Митко Бомбата от сериала" На всеки километър" Брат,нема пезета ,нема мезета! Докато имаха пезета,живееха като царе.Толкова изобилна,чиста ,качествена храна съм консумирал само там.Докато имаха пезета.Да имаш само здрав стомах,и да държиш на пиене.За дребни пари пълниш хладилника.Но с пезета! Приеха еврото и за няма десетина години,затънаха до гуша.А комшията им- португалеца( те са на наше ниво отдавна) с еврото станаха клошари.
  • 9 Тити

    1 0 Отговор
    Това не никакво увеличение сравнение цените у нас който се вдигнаха 100%
Новини по държави: