Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Ноември, 2022 16:41 820 6

Призив за по-голямо отбранително сътрудничество в ЕС

  • война-
  • ес-
  • отбрана-
  • жозеп борел-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • оръжия

ЕС отдавна призовава държавите да обединят сили при покупките на оръжия

Призив за по-голямо отбранително сътрудничество в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Страните от Европейския съюз би трябвало да работят заедно при попълване на своите военни запаси и да избягват да се конкурират помежду си в момент, когато продължават доставките на оръжия за Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

ЕС отдавна призовава държавите членки да обединят сили при покупките на оръжия, вместо да предизвикват покачване на цените, като взаимно се конкурират или поотделно сключват сделки с доставчици извън общността. Страните от ЕС обаче не показват готовност да послушат този съвет. „Когато действаме всички заедно, това води до понижение на цените, по-добро качество и подобряване на времевите срокове“, каза Борел пред репортери при пристигането си за среща на министрите на отбраната от ЕС.

Още новини от Украйна

Според Европейската агенция по отбрана (ЕАО) 27-те държави членки са на път да увеличат военните си бюджети общо с около 70 милиарда евро до 2025 г., но липсата на сътрудничество и покупките извън ЕС заплашват да подкопаят усилията за изграждане на съгласувани въоръжени сили. ЕАО заяви, че само 18 процента от инвестициите в отбранителни програми включват сътрудничество между държавите членки, а инвестирането в европейски проекти често се смята за отнемащ повече време и по-сложен процес.

Германия каза днес, че ще създаде център за поддръжка в Словакия, който да обслужва и поправя оръжия, доставени от нея за Украйна. Министрите на отбраната от ЕС също така ще обсъдят попълване на запасите на Европейския инструмент за мир, който се използва от страните членки за финансиране на покупки на оръжия и оборудване за Киев и чиито ресурси до голяма степен са се изчерпали след почти деветмесечната война в Украйна. Борел заяви вчера, че ЕС и неговите държави членки са предоставили досега на Украйна оръжия и военно оборудване за поне осем милиарда евро, което по думите му се равнява на около 45 процента от това, което са предоставили САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 5 Отговор
    Цяла Европа под руския ботуш. Това искаме руснаците.
    Така, че действайте по-бързо.
  • 2 Да си гледат бакиите!

    7 0 Отговор
    Ние сме ПАС!
  • 3 Ксаниба

    4 0 Отговор
    щом на руски пише и е руски богатир на банера, значи подсъзнателно победителя е ясен!!!!
  • 4 Путинофил

    4 1 Отговор
    ЕС са Гола Вода! Също като Г-20 и ООН!
    путин знае това отлично!

    Коментиран от #6

  • 5 генерал от запаса

    1 1 Отговор
    от кой са отбраняваме? ми тя Русия слаба Украйна и разказа играта. само да хар4им пари на вятъра.
  • 6 То на Путлер Украйна

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    му разказа играта, ти за ЕС и ООН говориш 🤣
    Русия е слаба и незначителна държава, и не е мерило за никой 🤣