Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 14:10 2 877 53

Добрата новина! ЕК призовава Съветa на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

  • шенген-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз

В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна

Добрата новина! ЕК призовава Съветa на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение на комисията.

Уточнява се, че днес еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген. В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна, се посочва в съобщението. Макар трите държави да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, проверките по границите с другите страни от ЕС са запазени, отчита комисията. Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията, се посочва в съобщението.

Комисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти, се допълва в становището на ЕК.

Румъния също е поощрена за граничната охрана, борбата с незаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения, но не е взето решение за премахване на вътрешните граници повече от 11 години, отчита комисията. Предвид времето, изминало от 2011 г., както и с оглед укрепване на взаимното доверие и като се отчитат промените в шенгенските правила от 2011 г. насам, България и Румъния направиха съвместно изявление в Съвета на ЕС през март 2022 година. България и Румъния поканиха експерти на доброволни начала, съгласувано с ЕК, за да се запознаят с прилагането на промените, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата проверка през октомври тази година е потвърдила, че България и Румъния не само са продължили, но и значително са разширили прилагането на правилата. Двете държави са доказали, че са пример за прилагането на шенгенските правила, заявява ЕК. Изразена е също положителна оценка за Хърватия.

Комисията пояснява, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 6 Отговор
    Холандия и Швеция не дават.
  • 2 Да бе да!

    39 6 Отговор
    Швеция и Нидерландия да не са будали?
  • 3 Котка ученият

    48 9 Отговор
    ЕК бърза и иска да хване последния влак. Но времето е загубено, ситуацията е нестабилна, разцеплението е неизбежно, войната чука на европейската врата.
  • 4 Снмката?

    48 8 Отговор
    Сега украински паспорти ли ще получим?

    Коментиран от #17, #52

  • 5 НА КОЙ МУ ПУКА ЗА ШЕНГЕН

    39 15 Отговор
    Яде ли се , пие ли се, че все с него лягате и ставате

    Коментиран от #36

  • 6 ТаУмВзе

    35 4 Отговор
    Къв е тоя окраински паспорт на снимката бре? Бухахах Навици на Пропагандата ей.
  • 7 666

    28 6 Отговор
    Статията не е лоша като цяло,но този уркропарацал,на снимката какво общо има със дадената статия?

    Коментиран от #10

  • 8 Ксаниба

    22 10 Отговор
    Ужсс.
    За лапачите от министерския съвет и депутати е добра. За народа - зла!! Питайте испанците и гърците!!
  • 9 УКРАИНСКИЯ ПАСПОРТ НА СНИМКАТА

    19 6 Отговор
    какво иска да кеже. И тия ли са вече в ШЕНГЕН. Ние чий го търсим тогава там
  • 10 Без арабцкий нефронт

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "666":

    Колония на Оркрайна
  • 11 провинциалист

    7 9 Отговор
    България може да влезе в Шенген само за кратко. После ще има не Шенген, а Мушенгин.
  • 12 ЛиБеРаст

    26 6 Отговор
    Бързат да заградят кошарата пълна с овце, за да могат само янките да ги доят, стрижат и като се наложи да ги дават курбан. Иначе мигранти минават през България като на манифестация пред мавзолея. Но това не е проблем, защото е организирано от сатанистите-глобалисти
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Котка ученият

    19 5 Отговор
    Призивът на ЕК е истерична реакция на падането на ракета в Полша.
  • 15 ддд

    15 7 Отговор
    Скоро чакайте протести на митниците и гранична. Толкова много хора ще останат без работа и парички под масата.
  • 16 Стоян Александров

    21 7 Отговор
    Добра ама за ЕС, а за Майка България е повече от лоша. Ще плащаме милярдиииии без дори да сме ги видяли и на хартийка. България се затрива все повече и повече с всеки изминал ден в този покварен ЕС. Подчинен на световното задкулисие.
  • 17 Ааааа

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Снмката?":

    Не само! И лакирани нокти ще получим, независимо от пола.
  • 18 Котка ученият

    17 4 Отговор
    По въпроса за Шенген ЕС имитира единство. Но животът става непоносим и бъдещето е мрачно.
  • 19 Токмакти Джун

    17 4 Отговор
    Защо на снимката под статията е показан украински паспорт кога влезаха в ЕС кога шенген Зеления наркоман ли ще решава за България или ???
  • 20 ВСЕ ПО ДАЛЛЕЧЕ ОТ РУСИЯ

    7 19 Отговор
    СБОГОМ ВАТНЯЦИ В ИЗОЛАЦИЯ.
  • 21 Фен на Шенген

    8 15 Отговор
    Ще страдат само копейкаджиите !
    Ще минат на центчета !
  • 22 Тома Неверни

    5 1 Отговор
    Дали? Ама,... надали.
  • 23 Реалист

    11 2 Отговор
    Това гласуване ще е показателно дали ни приемат за хора, с които искат да са в един съюз или сме само обслужващия персонал дето им пази границите. А пък от това ще зависи и нашето отношение по много показатели. Да видим!

    Коментиран от #35

  • 24 Коментар

    17 3 Отговор
    "Добрата новина"???
    Наистина ли???

    Въвеждане на еврото и премахване на лимитът за външен дълг, особено когато начело на държавата ни са слугите на Мустафата, които купуват чертежи за милиарди, а за бедстващите от карловските села, има само празни обещания?!

    Наистина ли това е добра новина???
    Да увеличите пълнежа на едни шкафчета???

    НИКАКВО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО!!!
    МОМЕНТАЛНО ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ!!!
    ИНАЧЕ ТАЯ СТЪПКА ЩЕ БЪДЕ СРЕЩУ НАРОДА (КАКТО И МНОГО ДРУГИ)!!!
  • 25 Ксаниба

    15 4 Отговор
    но какъв е тоя антибългрски паспорт, наистина!!! Ту за зеления норкоман ни облъват нон стоп, ту ни караха жълтосините флагчета да слагаме навсякъде!! каква е тази антибългарщина питам!!!!

    Коментиран от #29

  • 26 Русия се изолира !

    6 14 Отговор
    Скоро ще фалира !
    Отварям си нова бира 🍺 !

    Коментиран от #27

  • 27 на черешата

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Русия се изолира !":

    си даваш фира
  • 28 пешо

    6 1 Отговор
    ще ни приемат когато цъфнат налъмите
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Добра новина?!!!

    6 3 Отговор
    Вие у ред ли сте?!!! Я по - добре изгледайте в тубата интервюто по този въпрос със Стив Ханке по Бтв. Това е като в оня виц дето двама се уговарят за групов секс. На въпроса кои ще участват, другия отговорил: - Аз, ти и жена ти. В нашата "покана" ще трябва да пълним гушата на евробюрократите, че бая им се е поиздънил джоба с тая криза. А има и едни милярди, гарантиращи валутния борд, та могат да бъдат "усвоени". След нас и потоп.
  • 32 ДДРОнег

    6 2 Отговор
    Нека си признаем, нито сме готово, нито сме достойни да влезем в Шенген ... Миришат ни чорапите на пРеZидента радев, мирише каскета на главния бандитски прокурор, мирише мутрата, която ни управлява 12 години и пак иска да ни тъпче и ограбва ... А ние като народ и общество позволяваме, че и подкрепяме това положение ...

    Коментиран от #34

  • 33 таню маткапа

    4 1 Отговор
    тея ако пуснат българия у Шенген са издухали гарнитурата
  • 34 БЕНОВСКА

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ДДРОнег":

    не синко - просто българите са гадни ,тъпи зомбаци ,гледащи лошо докато мислят кое и как да откраднат ще им пламне къщичката хубавата
  • 35 а те

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    дали са хора?
  • 36 Пеци

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "НА КОЙ МУ ПУКА ЗА ШЕНГЕН":

    На много хора им пука, които се занимават с внос и износ.Ако сме в Шенген няма чакане с дни по границите, а и ти като не пътуваш, може да не ти пука, ама аз пътувам много и не ми се чака по граници и летища заедно с руснаци и други от третия свят

    Коментиран от #39

  • 37 жиката

    3 0 Отговор
    о неразумни УрОДЕ ,ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ ЗОМБИ....
  • 38 321

    2 2 Отговор
    Съвсем ще се обезлюди България
  • 39 хиндо злъчката

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Пеци":

    ПЕЦААА то пък българите щото бели хора ,,да бе да ,я се огледай оръфляците на Европата
  • 40 Христо

    7 1 Отговор
    Какъв Шенген. Това означава , че всички мошеници мафиоти да се движат свободно без проверки. Тоест България е мафиотска страна и ще помага на мафията и техните членове да си ходят свободно. В България и сега го правят в помощ на мафията. Тоест Холандия го знае и не се подала на подкупи от България за да гласуват ЗА.
  • 41 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    означава ли това че влиянието на Путин се засилва и някоя заблудена оффца да се отцепи от стадото
  • 42 Марков

    6 1 Отговор
    Като видях снимката на оградата на границата и като прочетох горното, си задавам въпроса: за какво им трябваше на Шенген? Нито оградата ограда, нито защитата на границата ни е читава. Е? Защо са тия измишльотини? Сигурно покрай Шенген ще ни натиснат да приемем еврото, за което нашите платени мек..ета отдавна бленуват. Ние сме най-бедните. Какво още искат?
  • 43 Ангел лудия

    5 1 Отговор
    България не е готова за Шенген , България е пълна с корумпирани политици -Хайдути, Крадци и Бандити
  • 44 Тиква

    3 1 Отговор
    Ааа мерси, и без Шенген ще минеме. Догодина лятото пак ще се сетят за същото. Сега го лаят от 4 месеца и така.
  • 45 Ха-ха! Измама!

    3 0 Отговор
    Измама за българските овци! И сега само с лична карта българите пътуват в целия ЕС! Влизането на България в шенгенската зона означава за българите само едно - даване на българско гражданство на всичките нелегални емигранти от Азия и Африка, които преминават през българо-турската граница. Социална издръжка и български права за цвсеки от Азия и Африка. Българските ци га ни са ни малко!

    България става втори остров Лесбос (не за лезбийки, а за нелегални емигранти) - огромен емигрантски лагер!

    Прехвърляне на тежестите за издръжка на потоците от Африка и Азия от Германия и др. западно-европейски богати държави върху бедна и мизерстваща България.

    България става ново афро-азиаткото гето в Европа.
  • 46 Уса

    2 0 Отговор
    Опази ни боже шенгена на сорос.Изгониха му Монсантото от щатите а той се лепнал за България пупу на уроки ще е
  • 47 Халал да са

    1 0 Отговор
    Политици като баце, почетния, корпулентния и копейкин на шенген.
  • 48 Истина

    2 0 Отговор
    И кое му е доброто, че не разбира?
  • 49 Механик

    1 0 Отговор
    Това НЕ е добра новина! Не лъжете хората!
  • 50 Като видя

    1 0 Отговор
    снимката на очилатият автор определящ коя новина е добра и коя е лоша започвам сериозно да се замислям дали България наистина е за Шенген.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Баце

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Снмката?":

    Не тях никой не ги иска те са само за пропаганда, но в скоро време повиквателна е напълно възможно, ако така продължават нещата.
  • 53 Асен

    0 0 Отговор
    Това е ЛОША НОВИНА!! По-лошо няма на къде.
    Слава Богу че НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!
Новини по държави: