Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 13:06 828 9

Еврокомисията: Икономиката на ЕС се намира в преломен момент

  • икономика-
  • инфлация-
  • европейска комисия

Въпреки предизвикателната среда трудовият пазар остава силен, като заетостта и участието в пазара на труда са на най-високите си равнища, а безработицата - на най-ниското от десетилетия

Еврокомисията: Икономиката на ЕС се намира в преломен момент  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След силната първа половина на 2022 г. икономиката на ЕС вече е навлязла в етап на много по-големи предизвикателства, предупреждава Европейската комисия в есенните си икономически прогнози, които публикува днес.

Въпреки това се очаква инерцията, набрана през 2021 г., и доброто първо полугодие, да засилят растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) за цялата 2022 г. до 3,3 на сто за ЕС и 3,2 на сто за еврозоната. Това е повишение спрямо лятната прогноза, публикувана през юли, когато се очакваше растеж от 2,7 на сто.

За догодина обаче очакванията са за силно забавяне до едва 0,3 на сто и за двете зони, последвано от ускоряване до 1,6 на сто в ЕС и 1,5 на сто в еврозоната през 2024 година.

За инфлацията Еврокомисията прогнозира достигане на пикови стойности от 9,3 на сто в ЕС и 8,5 на сто в еврозоната през текущата година, леко успокояване, но все пак запазване на високо равнище от съответно 7 на сто и 6,1 на сто догодина, преди показателят да се върне към умерен темп от съответно 3 на сто и 2,6 на сто през 2024 година. Летните прогнози са преразгледани към повишение с близо един процентен пункт за 2022 г. и над два пункта за 2023 година. Преразглеждането отразява основно по-високите цени на едро на газа и електроенергията, които оказват натиск върху пазарната стойност на електроенергията на дребно, както и върху цените на повечето стоки и услуги в потребителската кошница.

Въпреки предизвикателната среда трудовият пазар остава силен, като заетостта и участието в пазара на труда са на най-високите си равнища, а безработицата - на най-ниското от десетилетия.

За безработицата в ЕС се прогнозират нива от 6,2 на сто през 2022 г., 6,5 на сто през 2023 г. и 6,4 на сто през 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потребител

    11 0 Отговор
    Преломно Азия става по-развита от Европа.
  • 2 кака

    11 1 Отговор
    Вие отпускайте още милиарди на Зеленски пък после някой ви е виновен. Проблемите и нуждите на населението от всички държави от ЕС изобяо не са на дневен ред. Лека полека обаче хората ще се надигнат.
  • 3 црррр

    10 0 Отговор
    Ще се намира в преломен момент,като пращате милиарди евро в У-крайната точка,без тя да е в ЕС. И като налагате ненужни санкции на Русия,слушате тъпите янки и ходите подире им,така ще е.
  • 4 Шопо

    13 0 Отговор
    ЕС се разпада, референдум за ЕС и НАТО.
  • 5 Дългият

    6 0 Отговор
    Германия оформя сделка за закупуване на половината от пристанището на Хамбург от китайски инвеститори. Ето откъде ще дойдат милиардите.
  • 6 Урко

    6 0 Отговор
    Като козируват без да мислят сега ще реват, че и ние ще го отнесем. Целта беше тази, но зависимите я постигнаха без да се посвенят. Умници.
  • 7 Мамул

    1 0 Отговор
    Нема газ!
  • 8 Ударението е важно

    2 0 Отговор
    ЕС е в преломЕн момент. ПреломЕни и разрушени он от алчния военолюбив партнер кръвопиец САЩ.
  • 9 Сандо

    1 0 Отговор
    Ега ти бодряшката статистика.А в действителност протестите в целия ЕС непрекъснато се увеличават,обхващат все повече страни и стават все по-масови.Който е наивен и глупав,нека им вярва на пропагандата и статистиката.
Новини по държави: