Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 16:47 1 053 6

В Казахстан избират нов президент

  • казахстан-
  • избори-
  • президент

Статия на посланика на Република Казахстан в Република България Темиртай Избастин за предстоящите президентски избори в Казахстан

В Казахстан избират нов президент - 1

Казахстан е на път да достигне важен етап в своето демократично развитие - в предстоящата неделя, 20 ноември, ще се проведат президентски избори.

Въпреки че изборите се провеждат редовно след независимостта през 1991 г., предстоящите президентски избори на 20 ноември могат да се считат за едни от най-значимите за бъдещето на демократичната политика в Казахстан.

Тази година беше най-бурната в най-новата ни история. Първо, страната ни беше шокирана от трагичните събития през януари, когато в Казахстан имаше опит за въоръжен преврат. Малко повече от месец по-късно избухна конфликт в Украйна, който косвено се отрази на икономиката на страната ни. Въпреки това, въпреки тези трудности, нашият народ започна да пише нова глава от своето политическо развитие. През март президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев предложи конституционни реформи, насочени към промяна на целия държавен модел и форма на управление на страната ни чрез ограничаване на правомощията на Президента, засилване на ролята на парламента, увеличаване на участието на гражданите в политическите процеси и по-нататъшно укрепване на защитата на правата на човека.

77% от нашите граждани гласуваха за тези конституционни изменения на референдума през юни. Това се превърна в демонстрация на това, което представлява Cправедлив Казахстан - нашата силна ангажираност към демократичните принципи и увеличаване на ролята на гражданите при вземането на правителствени решения.

Изпълнението на конкретни реформи ни позволи да стоим здраво на краката си и да гледаме към по-светло бъдеще. Нашите икономически инициативи са насочени към диверсификация, демонополизация и осигуряване на справедливо разпределение на националния доход. Важно е да се отбележи, че по предложение на президента Токаев президентският мандат беше намален от два петгодишни мандата на един седемгодишен период без възможност за преизбиране. Тази инициатива ще премахне рисковете от монополизиране на властта и ще укрепи основните принципи на демокрацията.

Като се имат предвид тези съществени конституционни изменения и реформи, през септември президентът Токаев взе решение да търси демократично потвърждение на мандата си за фундаментална трансформация в Казахстан през следващите седем години. Страната ни се променя с бързи темпове и е важно нашите граждани да изразят мнението си за бъдещата посока на развитие на страната. Изборите ще дадат възможност да се осмислят трите години на Президентството на Токаев и да се разбере дали народът е съгласен с визията за Cправедлив Казахстан.

Тези избори ще бъдат и най-разнообразните в историята на страната ни. В изборите участват шестима кандидати с различни политически възгледи, включително представители на опозицията, което дава на избирателите широк спектър от възможности за избор. Освен това за първи път в нашата история две жени се кандидатират за президент. Това е още една важна стъпка в продължаващото демократично развитие на Казахстан. През годините Казахстан предприема конкретни стъпки за постигане на равенство между половете и повишаване на ролята на жените в бизнеса и политиката. Сега виждаме плодовете на тези усилия.

Първоначално за президентския пост бяха подадени 12 номинации, от които 6 бяха регистрирани:

1) Каракат Абден - кандидат от Националния алианс на професионалните социални работници;

2) Нурлан Ауесбаев - кандидат от Националната социал-демократическа партия;

3) Жигули Дайрабаев - кандидат от партия «Ауыл» («Село»);

4) Мейрам Кажъкен - кандидат от Общността на профсъюзите на Казахстан «Аманат»;

5) Салтанат Турсинбекова - кандидат от Републиканското Обществено обединение «Қазақ аналары — дәстүрге жол» («Казахски майки-пътят към традициите»);

6) Касъм-Жомарт Токаев - кандидат от Народната коалиция.

Процесът на номиниране на кандидатите за президент на Казахстан е изграден по такъв начин, че да бъде открит и справедлив. Например, всички кандидати трябва да получат подписи от 1% от регистрираните избиратели в Казахстан - около 118 000 души. Шестимата кандидати, представляващи различни политики и визия за страната, получиха подкрепата на много граждани. Това е още едно доказателство за демокрацията в действие.

Разбира се, наложително е да се гарантира, че изборите са свободни и честни. Не е тайна, че нашият регион все още развива необходимите демократични механизми за осигуряване на напълно открити избори. Въпреки това вярвам, че Казахстан демонстрира, че надхвърля общите очаквания. Президентът Токаев обеща, че изборите ще се проведат честно, открито и с широкото участие на вътрешни и международни наблюдатели. Предишните избори се проведоха под надзора на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и много други международни организации. Казахстан винаги е приветствал наблюдателите и тяхната конструктивна обратна връзка и очакваме с нетърпение да ги приемем отново на предстоящите избори.

През последните 30 години народът на Казахстан създаде стабилно, проспериращо и приобщаващо общество. Упражняването на нашето демократично право чрез всенародно гласуване ще спомогне за укрепването на постигнатото. След избирането на новия президент ще продължим да развиваме тесни връзки между Казахстан и България. Като се има предвид здравата основа, която изградихме, имам всички основания да бъда оптимист за бъдещето на отношенията между нашите страни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАГ

    2 0 Отговор
    През март президентът на Казахстан Касм-Жомарт Токаев предложи конституционни реформи, насочени към промяна на целия държавен модел и форма на управление на страната ни чрез ограничаване на правомощията на Президента, засилване на ролята на парламента, увеличаване на участието на гражданите в политическите процеси и по-нататъшно укрепване на защитата на правата на човека.
  • 2 НАГ

    4 0 Отговор
    В Казахстан ще се случат нещата , но при Радев не.
  • 3 Котка ученият

    6 1 Отговор
    Трябва да започнем с факта, че демокрация в европейски смисъл никога не е имало в Казахстан и няма да има в следващите сто години. Изключително корумпирана държава с племенно-кланов стил на управление. Казахстан е богат на природни ресурси, открити и проучени от руски геолози. Тогава Русия създаде казахстанската индустрия и организира индустриалния добив на суровини в една изостанала и бедна страна. Сега Западът трепери от нетърпение в надеждата да получи тези ресурси.

    Коментиран от #4

  • 4 Да но...

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Котка ученият":

    Факт е обаче, че не само в Казахстан, а в цяла Източна Европа и всички бивши републики на СССР, включително и Русия никога не е имало демокрация, тъй като през 90-те години в Европа навлезе неолиберализма. А той отрича демокрацията. Никига не е имало и капитализъм при нас, какъвто имаше в САЩ до времето на Рейгън, нито капитализъм, какъвто имаше в Западна Европа! Неолиберализма е друг вид капитализъм. Нито като онзи, който беше в щатите до времето на Рейгън, нито като онзи, който беше в Западна Европа! На неолиберализма се дължи и създаването на олигархията. Неолиберализма, това е олигархична дикттаура!

    Коментиран от #5

  • 5 Котка ученият

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да но...":

    Русия е страна, в която повече от сто и деветдесет народа се чувстват принадлежащи към руската култура, която обединява всички (например чеченския народ). Да управляваш такава държава с помощта на европейските демократични институции е равносилно на самоубийство. Но въпреки това Русия е свободна и отворена страна за целия свят. където всеки народ има право да получава образование на собствения си език, при спазване на минималните образователни стандарти. Преди разпадането на СССР съветските българи имаха такива права и се възползваха широко от тях. След поредица от държавни преврати в Украйна украинските българи загубиха тези права.

    Коментиран от #6

  • 6 Да но...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Котка ученият":

    Съгласен с това!