Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 09:41 1 324 2

"От кандидатите за президент познавам единствено Токаев": Казахстан гласува за президент

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • касъм-жомарт токаев-
  • токаев-
  • президент-
  • избори

Според социологическите проучвания нито един от останалите петима кандидати няма да успее да постигне дори двуцифрен резултат

"От кандидатите за президент познавам единствено Токаев": Казахстан гласува за президент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Казахстанците гласуват днес на предсрочни президентски избори. Те бяха предизвикани от сигурния победител на тях, президента Касъм-Жомарт Токаев, с целта да консолидира властта си по-малко от година след като изтласка от управлението предшественика си, дългогодишния лидер на страната Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс.

Бившият дипломат стана президент през 2019 г., след като Назарабев - единственият, човек който беше управлявал дотогава Казахстан след отделянето на страната от Съветския съюз - лично го избра за свой наследник, преди да се оттегли от президентския пост. Между двамата обаче настъпи разрив и Токаев прекрати отношенията си с някогашния си покровител, което стана след вълненията в Казахстан през януари, наречени от Токаев опит за преврат. Нова изборна победа - която може да се смята за сигурна предвид почти напълно непознатите петима кандидати, които се изправят срещу него - ще даде на 69-годишния Токаев онзи категоричен личностен мандат, който Назарбаев редовно си осигуряваше, докато изграждаше култ към личността си през петте си последователни мандата във властта, отбелязва Ройтерс.

След оттеглянето си като президент Назарбаев беше запазил за себе си някои важни държавни постове, но след политическите вълнения през януари в Казахстан, при които загинаха 238 души, той се отказа от тях. След това Токаев принуди съюзниците на Токаев също да се оттеглят от заеманите от тях длъжности и върна старото име на столицата - Астана - след като преди това тя беше прекръстена на "Нур Султан" в чест на Назарбаев. За да се справи с размириците в страната, Токаев се обърна за помощ към Русия, но въпреки това впоследствие той се държеше дистанцирано към Москва и избягваше да подкрепя публично руската инвазия в Украйна.

Русия е най-големият търговски партньор на Казахстан, затова изпадането ѝ в рецесия се отрази негативно на казахстанския икономически растеж, а укрепването на курса на рублата чрез мерки за капиталов контрол допринесе за рекордно за последните 14 години повишение на инфлацията в Казахстан. Токаев, който освен бивш външен министър е и бивш заместник генерален секретар на ООН, извърши конституционни реформи, с които ограничи управлението си до два мандата. Той обеща и да намали неравенството в доходите чрез изкореняване на корупцията и по-справедливо разпределение на националното богатство, пише БТА.

Според социологическите проучвания нито един от останалите петима кандидати няма да успее да постигне дори двуцифрен резултат в проценти на изборите. "От кандидатите за президент познавам единствено Токаев", каза Тимерлан Садиков, жител на най-големия казахстански град Алмати. "А и освен това много ми харесва как се справя на международната сцена."

Първите официални резултати се очакват утре, а първите екзитполове ще бъдат огласени веднага щом приключи изборният ден в 20:00 ч. местно време (14:00 ч. по Гринуич).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    1 0 Отговор
    Казахстан ли ви обладс рано рано тази сутрин, всяко заглавие започва с Казахстан, да няма и там да започва някаква розова революция
  • 2 Номад

    1 0 Отговор
    Аз бих гласувала за Токаев, защото той направи много положителни промени в страната.Успех!