Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 15:05 657 2

Конференцията за климата: Бедните страни искат компенсации

  • климат-
  • конференция-
  • египет-
  • изменение на климата-
  • климатична криза-
  • cop27

Първият проект на споразумение, обсъден на срещата на върха за климата COP27 в Египет, ще запази целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий

Конференцията за климата: Бедните страни искат компенсации - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият проект на споразумение, обсъден на срещата на върха за климата COP27 в Египет, ще запази целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, но оставя много от най-спорните въпроси в преговорите неразрешени преди крайния срок в петък., предава Ройтерс.

Председателят на COP27 - Самех Шукри от Египет призова преговарящите да преодолеят различията си, докато бедните нации разкритикуваха проекта като неамбициозен, тъй като не отговаря на нуждата им от пари, за да се справят с щетите, които вече са нанесени от предизвиканите от климата бури, суши и наводнения.

"Времето не е на наша страна, нека се съберем сега и да намерим решение до петък", каза президентът на COP27 Самех Шукри в писмо до делегатите, публикувано в четвъртък.

Проектът от 20 страници на очаквано окончателно споразумение повтаря целта от миналогодишния Глазгоуски пакт за климата за ограничаване на затоплянето до 1,5C и "приветства" факта, че делегатите за първи път са започнали дискусии за създаване на т.нар фонд за загуби и щети за страните, опустошени от въздействията на изменението на климата.

Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери каза миналата седмица, че няколко от близо 200-те държави, участващи в преговорите в Шарм ел-Шейх, са се съпротивлявали за целта от 1,5C затопляне, над което според учените въздействието на изменението на климата ще се развие опасно. Кери отказа да назове имената на тези държави.

Кери проведе среща при закрити врата в четвъртък с китайския си колега Сие Женхуа, но не каза какво са обсъдили. "Имаме напредък. Нека оставим преговорите да продължат", каза той, напускайки срещата.

Сие от своя страна каза, че Китай не е против включването на целта от 1,5C.

Китай и Съединените щати, двата най-големи източника на парникови газове в света, се споразумяха по-рано тази седмица да възобновят сътрудничеството си в областта на климата след пауза, причинена от дипломатическото напрежение около Тайван.

Подчертавайки разочарованието от досегашните преговори, делегация от Великобритания, Европейския съюз и Канада се срещна с президента на COP27 Шукри в четвъртък, за да привлече вниманието към пропуските в настоящите преговорни текстове и да изрази мнението си, че преговорите не трябва да се провалят.

Страните, уязвими от изменението на климата, включително малките островни нации, посочиха, че въпреки че проектоспоразумението споменава фонд за загуби и щети, то не включва подробности за стартиране на този фонд - ключово изискване в преговорите, което делегатите се притесняваха, че може да попречи на окончателното споразумение.

Богатите страни от години се съпротивляват от създаването на такъв фонд от страх, че той може да ги натовари с безкрайна финансова отговорност за историческия им принос към изменението на климата.

"Всичко по-малко от създаването на фонд за загуби и щети на тази конфереция е предателство към хората, които работят толкова усилено, за да почистят тази среда, и хората, борещи се за човечеството", каза Молуин Джоузеф, министър на околната среда на Антигуа и Барбуда.

Проектът също така повтаря искането от Глазгоу към страните да ускорят мерките за постепенно намаляване на производството на енергия от въглища, въпреки предложението на Индия и Европейския съюз да разширят това до всички изкопаеми горива.

Що се отнася до ограничаването на глобалното покачване на температурата, документът отразява текста, включен в миналогодишното споразумение COP26.

В него се подчертава "че е важно да се положат всички усилия на всички нива за постигане на температурната цел на Парижкото споразумение за задържане на повишаването на средната глобална температура доста под 2°C над прединдустриалните нива и да се полагат усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5° C над прединдустриалните нива."

Температурите вече са се повишили с 1,1C и се очаква да надминат 1,5C без бързи и дълбоки съкращения на емисиите през това десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    6 0 Отговор
    За да задоволи нуждите на бедните страни, Западът ще трябва да плаща 100 милиарда долара годишно. Досега Брюксел е предложил само 1 милиард. Няма повече. Войната поглъща ресурси.
  • 2 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Като начало да спрат да се развъждат като бесни и може би парите ще започнат да им стигат. Никой не им е длъжен с АБСОЛЮТНО нищо.