20 Ноември, 2022 16:43 2 769 42

Протестите в Иран продължават. Идва ли краят на Ислямската република?

  • иран-
  • протести-
  • аятолах-
  • права на жените-
  • техеран

Властите залагат на насилие и репресии, но те очевидно не плашат недоволните

Протестите в Иран продължават. Идва ли краят на Ислямската република? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Два месеца след смъртта на Джина Махса Амини ситуацията в Иран остава несигурна. Трудно е да се каже с категоричност дали протестите вече са предизвикали пукнатини в режима или той остава сравнително стабилен.

Забележителна е продължителността на демонстрациите. И то въпреки че генерал Хосейн Салами, който командва Революционната гвардия, преди три седмици поиска незабавния им край. Изглежда част от младите иранци вече не се плашат и искат да пренесат на улицата потиснатия гняв и недоволството от системата на Ислямската република.

Тъй като демонстрациите се провеждат в цялата страна и протестното движение няма персонални лидери, правителството се сблъсква със значителни трудности да го овладее и да го отслаби стратегически.

Въпреки насилието протестите не секват

Изявления като това на председателя на парламента Мохамед Багер Галибаф, че страната е готова да реализира определени реформи, не предизвикаха желания ефект. От една страна, по-голямата част от иранския властови елит разбира реформите като признак на слабост. От друга, много от протестиращите настояват не само за реформа на Ислямската република, ами и за смяна на системата. Ислямистите, които са на власт, много добре помнят, че режимът на шаха започна да се клати в края на 70-те години, след като монархът отстъпи пред исканията на улицата.

Ето защо режимът залага на насилственото потушаване на протестите. Красноречиви са данните на правозащитници - смъртните случаи са около 400, а над 16 800 души са били арестувани. Аятолах Али Хаменей все още не е призовал публично за прекратяване на размириците. Въпреки това има слухове, че скорошните ексцесии в югоизточната провинция Систан и Балучестан са били своеобразен тест за революционния лидер. Там силите за сигурност открили нееднократно огън по демонстранти от сунитското мнозинство, сред които имало и духовници. Убитите били десетки. Въпреки това протестите не можели да бъдат овладени.

Режимът отговаря със сила

Няколкото издадени смъртни присъди срещу демонстранти по бързата процедура са логичен ход за управляващите в опитите им да изплашат протестиращите. И дори и да не желаят да го оповестят публично, грубата сила остава единственият начин за оцеляване на режима. Властта се крие зад служители на силите за сигурност на ниско ниво, за да прикрие истински брутално действащите звена. Официално се подчертава, че полицията и паравоенните доброволчески части на милицията "Басидж" са отговорни за противодействието на протестите. Но все по-често се появяват публикации, че Революционната гвардия, която безмилостно потуши протестите на "Зеленото движение" през 2009 г., също участва - облечена в полицейски униформи и облеклото на милицията "Басидж".

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи за секретни документи, според които генералният щаб на въоръжените сили е призовал всички регионални командири за прилагане на "сурови мерки" срещу демонстрантите.

Съмнително е, че този подход ще помогне за иранския режим. През 1978 година на деня, станал известен като "черен петък", силите на шаха стреляха по невъоръжени демонстранти на площад "Джалех" в Техеран. Това доведе единствено до засилване на протестите срещу неговия режим.

Колко ще продължат протестите?

С оглед на нарастващото насилие срещу демонстрантите не се знае докога те ще продължават да излизат на улиците. Но има основания да се очаква, че няма да се откажат - видимо по-малкия страх, засилването на вълненията покрай годишнината от смазването на протестите през 2019 г., която беше тази седмица, и недоволството от икономиката са част от тях. Масуд Мирказеми, който ръководи бюджетната организация към правителство, обяви фискален дефицит от 34 процента. Говори се също така, че 20-процентното обезценяване на иранския риал през последните две седмици се дължи на огромните разходи на правителството за поддържане на силите за сигурност.

Външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди за "гражданска война", която според него Западът организира в страната. Демонстрантите вероятно ще приемат думите му като признак за страх сред хардлайнерите за бъдещето на Ислямската република. Ако протестите продължат и овладеят трайно важни сфери на обществения живот като пазарите, транспорта или петролната индустрия, едно ново сериозно кръвопролитие изглежда неизбежно. В четвъртък бе съобщено, че родният дом на аятолах Рухолах Хомейни, който е музей от 30 години, е бил подпален.

Автор Улрих Пик


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    35 21 Отговор
    юдеите и англоинцестите подготвят ТСВ.
  • 3 Пияна русия

    30 35 Отговор
    Путин паркинсона , севсем ще изтрещи ще му остане само севрна корея 🤣

    Коментиран от #26

  • 4 Херсон

    22 31 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    путлера изтреще от паркинсона 😂
  • 5 Последния Софиянец

    19 32 Отговор
    „Ana vatan“ са земите, откъдето са дошли предците ни❕♌ Турция ще си върне исконните земи, останали под робството на Руzzkaта фeдeрaция❕
  • 6 Последния Софиянец

    38 21 Отговор
    Протести в Одеса и други градове.Идва ли краят на Зелените?
  • 7 колкото и Путин е болен

    30 20 Отговор
    кой ви се връзва?

    Коментиран от #12

  • 8 квя

    30 15 Отговор
    Много странно съвпадение на инцидента с младата жена, протестите и войната е Украйна. Така както атентата срещу Ердоган, Турски поток и в последствие отново войната в Украйна.
  • 9 Дабе

    30 18 Отговор
    Голяма радост за соросоидите но няма да се получи
  • 10 Някой

    22 13 Отговор
    Ще му се на господаря ви. Ама, не би!
  • 11 Надей се моме

    17 13 Отговор
    Естествено че не няма как 20млн кюрди да бият 60 млн перси
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 руZрямистите

    18 14 Отговор
    дават фира
  • 14 Васил

    12 18 Отговор
    Режима на Иран ще падне преди Рашисткият.
  • 15 Мда

    19 18 Отговор
    Странно защо путинистите са толкова загрижени за режима в Иран? Защо не спрат алкохола и не забулят жените си в знак за съпричастност!

    Коментиран от #34, #42

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Слава на Иран

    15 9 Отговор
    падне ли режима американско заадно джендърлък.
  • 18 Deutsche WеСe пропаганда

    21 11 Отговор
    Същото се случва в Иран и след края на ВСВ, когато наглосаксонците се опитват да махнат неудобния за тях премиер Мосадех, който одържавява британските петролни концесии заради смешните приходи, които получава държавата. Това води до поскъпване на петрола в кочината, които са свикнали не да си плащат, а да влачат безплатно от колониите си. И за да решат проблема си, организират платени протести както в подрепа на премиера, така и против него, а същевременно плащат на престъпници да правят безредици. В резултат премиера е свален, а младия наследник на шаха дава пак за безпари петрол на наглосаксонците. И така до идването на аятоласите на власт! Дано удържат и дано си направят ядрено оръжие.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Уса

    19 6 Отговор
    медиите на сорос изкривяват причините за тези протести,като ги накланят към себе си.Истината е,че ирнаците искат повече свобода а не идиокрацията на сорос.Иранците мразят сащ и исраел
  • 21 Ридик

    6 16 Отговор
    Русия, Китай, Северна Кроея, Иран са най устойчивите форми на авторитаризъм, протестантите трябва да са силни като някогашните свалили последния шах на Иран който беше про западен и повече демократичен от сегашния не сваляем режим
  • 22 сикишмен

    16 7 Отговор
    Америка е основата на всичко.

    Коментиран от #23

  • 23 Ридик

    13 14 Отговор

    До коментар #22 от "сикишмен":

    Америка де факто са основата на световната демокрация, а Иран като част от Руско китайския свят е в основата на агресивния империализъм по накратко злокачествена форма на туморно образувание

    Коментиран от #36

  • 24 Котка ученият

    13 8 Отговор
    Това е опит за киевския Майдан. Но за протести трябват пари. Много големи пари. Следователно бунтовете се финансират или от ирански олигарси, или от западни фондации за свобода и демокрация.
  • 25 Я сменете снимката!

    8 5 Отговор
    То и заглавието почти същото, като от 3.11.2022. Тоз Улрихшен(на български Улрихче) на ционищише велето ли е списвач? Едва ли е бил на место, защото ако го фатат там, аятоласите веднага ще украсят с него някоя ламБа на оживен площад. Мноо тъпи и нескопосани пропаганди. Тая държава да оцелее хилядолетия не е случайно и провокациите на амерските банкерчета ще ударят на камък.
  • 26 По - добре се моли да не изтрещи,

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пияна русия":

    защото ще стане стъклена планетата и ти няма да оцелееш, въпреки примитивното ти развитие.
  • 27 А50

    5 4 Отговор
    В Иран и едните и другите трябва да направят компромиси. Тамошните попове трудно ще се откажат от властта която имат, но ислямският морален режим трябва да бъде облекчен за не толкоз религиозните. В другите арабски държави режимът е доста по-строг, но видяхме до какво ги доведе т.н. арабска пролет. Така че нищо добро не ги чака иранците с тези организирани от САЩ протести. Иранците изтърпяха 35г. санкции и когато са стъпили на краката си и са в добри отношения с Русия, САЩ веднага им организираха размирици- техен специалитет
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българка

    9 5 Отговор
    Хайде , и на тия диктатори ЗАПАДА им е виновен !!! Това е добре,че хората не спират да протестират там !! Въпреки ,че срещу тях се стреля !!! Военните трябва да застанат на страната на протестиращите иранци !! Но с тия промити мозъци ,едва ли ?????? Дано,този страшен режим в Иран да падне скоро !!!!

    Коментиран от #31

  • 30 ким да си пробва ракетите до вашингтон

    3 4 Отговор
    Зависи Федералният резерв дали ще насмогне с печатане на парите .
  • 31 А50

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Ти си силно заблудена oвца. И като падне или за да падне ще стане като в Либия, Ирак. Уж диктатор Башар Асад, но запда щеше да го замени с ислямска държава- диви джихадисти. След сащ, сега в Афганистан управляват талибаните- най-цивилизованите и светски ориентирани религиозни ултраси. Иран е стабилна държава и в добри отношения с Русия, тук ви е проблема. Бил съм там и ще ти кажа че в Иран много се грижат за жените си и са сто пъти по-добре от америкамки

    Коментиран от #40

  • 32 Източна ромелия

    4 1 Отговор
    Абебе то и коча някой атрибути са клатят ама не падат, ха сега де ? Ще падне ли ислямската република ами хвърляйте на боб и познавайте.
  • 33 Мнение

    3 2 Отговор
    Това е мечтата на всички западни satanuisti.
    A Дойче веле показва винаги във всяка своя статия своята nacistka същност!
  • 34 неПутинисте

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Статията е на ДВ. Та кой какво го интересуваше?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ридик":

    Хаххахаха.
    Най смешното което напоследък съм чувал Фащ били демокрация .Явно си един от 100 - те пола.
    Са за тях там съществува демокрация!
    Само не си написал в коя от джендерните групи си се записал?
  • 37 Хъхъ

    3 3 Отговор
    А дано изгори и тази тоталитарна държава и стане нормална ….
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 АВС

    3 2 Отговор
    DW, пишете и за протестите във Франция, Молдова, Германия ...
  • 40 Истина:

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "А50":

    Отивай, в Афганистан при талибаните и ще разбереш как живеят хората там ! Хората гладуват и са подложени на страх и побоища !!!
  • 41 9769

    0 1 Отговор
    Такива диктаткорски и престъпни/терористични режими като в русия,иран и северна корея въобще не трябва да съществуват.Хората трябва да бъдат свободни и да имат избор,а не да живеят,за да пхисично болни поробители.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.