Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 21:00 2 415 24

Протестите в Иран: ще падне ли режимът

  • иран-
  • али хаменей-
  • протести-
  • режим-
  • аятолах-
  • жени-
  • права на жените

Това ще е събитие, сравнимо с падането на Берлинската стена

Протестите в Иран: ще падне ли режимът - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За какво точно протестират хората в Иран?

Хвърляйки и горейки забрадките си, понякога особено зрелищно, хиляди жени в Иран протестират срещу репресивната и дискриминационна политика на Ислямската република. Това е така, защото задължителното носене на забрадка за жените е сред устоите на ислямската държава - наред с религиозния режим и враждебността към САЩ и Израел. Така и сегашните протести в страната представляват фундаментална критика на политико-религиозната система на Иран.

Това е особено видно от факта, че портрети на "революционните лидери" - аятолах Рухолах Хомейни и аятолах Али Хаменей - са многократно изгаряни и е издиган лозунгът "Marg bar diktator" (Смърт на диктатора). Освен това въпросът е свързан със самоопределението на жените, тъй като системата на Ислямската република превръща жените във второкласни хора и им отказва основни човешки права.

По какво се различават тези протести от предишни?

За разлика от предишните протести, след смъртта на Джина Махса Амини във всички 31 провинции на страната се провеждат демонстрации. Участниците са от всички социални слоеве. Дори в бедния южен район на Техеран, където досега режимът се радваше на подкрепа, имаше бунтове. Освен това участват всички етнически групи в Иран - персийци, кюрди, араби, азербайджански турци и белуджи.

Към протестите се присъединиха и важни социално-икономически институции: стачки имаше например в стоманодобивната и селскостопанската промишленост, както и в някои от важните рафинерии в Персийския залив. Базарът в Техеран също беше затворен в знак на солидарност. Нефтохимическата промишленост и базарите са изиграли ключова роля и в Ислямската революция от 1979 година.

До каква степен е това протест срещу исляма?

В Иран политиката и религията са пряко свързани. Системата на Ислямската република се нарича "управление на (богословския) владетел” - "Velayat-e faqih”, и предвижда религиозен лидер да бъде безусловният ръководител на държавата. Затова повечето политически решения се обосновават с исляма.

Освен това съдебната власт прилага аспекти на шериата, които явно дискриминират жените в законите за брака, развода и наследството, както и що се отнася до заемането на публични длъжности. Така всеки протест срещу политиката в Иран е и протест и срещу репресивното тълкуване на исляма там.

Какви са шансовете на протеста да постигне успех?

Това е трудно да се каже. Не бива да забравяме, че иранският режим все още е силен: разполага с държавна власт, пари, оръжия и брутални поддръжници. Освен това режимът използва и осъдени престъпници, за да потушава протестите. Едно от предимствата на протестите е, че те са компактни и многобройни, което затруднява предприемането на целенасочени и централизирани действия срещу тях.

Тази разпокъсаност обаче е и недостатък от политическа гледна точка. За разлика от "Зеленото движение" от 2009 г., сегашното протестно движение няма лидер. Докато няма човек, който да поеме политическа отговорност в случай на смяна на режима, съществува опасност от вакуум във властта.

Каква е позицията на властите в Иран?

За управляващите в Иран в момента не може да има компромис. Тъй като забрадката е съставна част от политическата система, те нямат възможност за маневриране по този въпрос. Всяка отстъпка, колкото и малка да е тя, неминуемо би означавала началото на края на Ислямската република.

Нищо чудно, че проправителственият вестник "Кейхан" - говорител на "революционния лидер" аятолах Хаменей - наскоро написа: "Диалогът с група размирници, наемници и убийци, които нямат нищо друго предвид, освен да унищожават и убиват, е абсолютно неуместен."

Какви биха били последствията, ако режимът в Техеран бъде свален?

Ако режимът в Техеран падне, това вероятно ще има последици, равностойни на тези от падането на Берлинската стена. Смяната на режима в резултат на успешно движение за правата на жените в Иран би била не само политическа новост, но и сигнал за страните от целия Близък изток и извън него.

Освен това въпросът за възможностите и границите на политическия ислям ще бъде поставен по принципно нов начин. Защото една репресивна държавна система, в чиято политическа основа е заложен ислямът, би се провалила. В края на краищата революцията от 1979 г. дълго време беше модел и попътен вятър за много ислямистки движения по света - въпреки че Иран е с шиитско мнозинство, а повечето други държави в региона са сунитски.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да падне

    27 14 Отговор
    Имат урок от Украйна.
  • 2 Даа

    22 29 Отговор
    Наближава деня, когато на разни аятоласи ще им оскубят брадите. На кой му се живее в Средновековие по някакви ислямски закони и идиотщини?
  • 3 Голем смех

    22 22 Отговор
    А нашите путлерасти вече пускат бради и стават мислимани. Щото и Рашистан скоро ще приеме исляма като официална религия...
  • 4 Госあ

    28 19 Отговор
    Не, управлението в Иран няма да падне, защото имат подкрепата на Русия и Китай. Управлението в Сирия падна ли ? Там плюс това играеше само Русия, без Китай.
  • 5 Танк

    5 19 Отговор
    А дано, ама надали
  • 6 Щом

    24 15 Отговор
    Лукашенко удържа и аятоласите ще устискат на юдокраварските провокации!
  • 7 2222

    22 15 Отговор
    Глобалистите се чудят сега къде да направят мръсно на Русия, най-много гледат към Сърбия и Иран.
  • 8 Вирус

    29 17 Отговор
    Навсякъде където има неудобни на фащ се правят майдани

    Коментиран от #22

  • 9 ханс

    24 14 Отговор
    Няма да падне.Стига с плоските измишльотини на немско зеле
  • 10 Някой

    23 16 Отговор
    Първо ще паднат режимите в САЩ и Германия, и чак тогава този в Иран.
  • 11 Знамето на Кюрдистан

    16 15 Отговор
    Кюрдите са хора на Козяк то е ясно кой и защо стои зад протестите
  • 12 Няма да падне режима

    12 16 Отговор
    Ще бъдат озаптени страстите на продажниците и глупците.
  • 13 Смело

    2 13 Отговор
    След Русия вие ги сваляте те ги слагат ,Рязман Кадров
  • 14 Исторически парк

    10 13 Отговор
    Гейче веле така и не отразиха протестите на холандските фермери..
  • 15 Ивелин Михайлов

    8 13 Отговор
    Тия майдани вече не хващат дикиш ;)
  • 16 Хахаха

    14 9 Отговор
    Путинистити са първи ислямисти мюслита, избиващи християни.
    БСП, Възраждане, пРезидента радев са мюслита антихристи !!!
  • 17 Тракиец🇮🇹🇺🇦🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇯🇵

    11 13 Отговор
    Много й се иска на ЦИОНИСТ ВЕЛЕ - еврейската ционистка кафява медия Иран да бъде разрушен по начина на западните държави които евреите разрушиха но тук ще се задавят . Няма да им се получи. По скоро цял Израел ще гори в пламъци заедно със всичките им дяволски банки по света
  • 18 Въпрос

    10 11 Отговор
    Берлинската стена няма нищо общо с Иран . В Иран има морал и истински ценности които от своя страна бъркат в очите на чи:-футите. Странно защо чи-фут ВЕЛЕ не драска така срещу ОАЕ Саудитска Арабия или Дубай
  • 19 1111

    7 13 Отговор
    Няма да падне за ужас на американските сатани. Техния край идва, защото Господ няма да търпи делата на тези изчадия!
  • 20 ХХХL

    13 1 Отговор
    ТОВА КОЕТО ЗНАМ И СЪМ ВИЖДАЛ Е,ЧЕ ИРАНКИТЕ СА НАЙ КРАСИВИТЕ ЖЕНИ НА ИЗТОКА.
  • 21 Рошко

    4 11 Отговор
    По заглавието пак познах, ще падне кога паднст на коча,,,,,,,,,.персийците не са араби. Мечтите на дойче зеле са безплатни
  • 22 Инфо схеми

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "Вирус":

    Точно така е!И винаги е режим щом не им изнася!Големи етикети лепят!Режим,лагер,диктат,и какво ли не!Важно е думата да е натоварена с негативен заряд,за да може да остава лошо чувство в читателите след като прочетат статията.
  • 23 Адам Хилтън

    1 13 Отговор
    Колкото ще падне режимът в Япония който счита децата за имущество.

    Коментиран от #24

  • 24 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #23 от "Адам Хилтън":

    Децата в Япония живеят като царе. До 20г възраст.