Last news in Fakti

1 Август, 2013 14:40 1 006 0

Заподозрян за атентата в Бургас летял до Ливан дни преди атаката

  • атентат-
  • бургас-
  • хизбула-
  • сарафово
Заподозрян за атентата в Бургас летял до Ливан дни преди атаката - 1
Снимка Архив БГНЕС

Един от заподозрените, за организирането на бомбения атентат в българския черноморски град Бургас, миналата година е летял за Ливан два дни преди атаката, която уби петима израелски туристи и техния шофьор, съобщава полският новинарски сайт tvn24.pl, цитиран от Ройтерс.

Миналият месец България заяви, че вярва, че ливанската ислямистка групировка Хизбула стои зад бомбената атака от 18 юли 2012 г., насочена срещу автобус пълен с израелски туристи. Въпреки становището на българските власти, те все още  не са разкрили всички доказателства и Хизбула отрича всякакво участие.

Ако се потвърди, че един от заподозрените е летял до Ливан, където се намира седалището на Хизбула, малко преди датата на терористичния акт, може да засили аргументите на някои страни от ЕС и на САЩ, които твърдят, че Хизбула е участвала в атентата и искат решителни действия срещу групата.

Сайтът tvn24.pl пише, без да се назовава източниците си, че Мелиад Фарах, 32-годишен австралийски гражданин от ливански произход, се е качил на полет LO 145 от полската столица Варшава до Бейрут в Ливан на 16 юли.

По-рано същия ден Фара, известен също и под името Хюсеин Хюсеин, е кацнал във Варшава от Прага на борда на полет LO 526.

Българските прокурори твърдят, че Фара и още един мъж, Хасан Ел Хадж Хасан, са участвали в направата и транспортирането на взривното устройство, а трети човек е задействал бомбата. Те заявяват, че този трети мъж е загинал при взрива.

Дариуш Слепокура, говорител на Районната прокуратура във Варшава, заяви, че България е поискала от полските власти в началото на март да разгледат предполагаемия престой на един от заподозрените в Полша.

Той заяви, че полските прокурори са изпратили отговор на България на 13 май. Слепокура отказа да обсъди подробностите по случая.

На 22 юли т.г. страните-членки от Европейския съюз взеха единодушно решение военното крило на Хизбула да влезе в терористичния списък на ЕС. Опасенията на повечето държави е, че  ливанската ислямистка групировка е участвала в смъртоносния атентат на летище Сарафово край Бургас и в сирийската гражданска война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА