Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 16:52 731 1

Високи разходи! Сръбските граждани са намалили с 11 процента потреблението на електричество през октомври

  • сърбия-
  • електричество-
  • александър вучич

Правителството даде препоръки за спестявания на всички нива – спестяват също и местните власти, институции и фирмите

Високи разходи! Сръбските граждани са намалили с 11 процента потреблението на електричество през октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Директорът за електроснабдяване в електрическата компания на Сърбия ЕПС Александър Беличич заяви днес, че от 3,37 милиона домакинства в страната 45 процента са намалили потреблението си на електроенергия през октомври, отбелязвайки, че гражданите и икономиката са приели сериозно енергийната криза, поради което общото потребление през октомври е с 11 процента по-малко от октомври 2021 г., съобщи Танюг. Министерството на енергетиката в сръбското правителство съобщи, че от 1 януари газът в Сърбия ще поскъпне с 11 процента, а електроенергията с до 10 процента, както и че със същия процент ще бъдат увеличени цените на енергоносителите за икономиката.

Беличич заяви, че 1,5 милиона домакинства са изпълнили условието за по-ниска тарифа на тока.

Най-голям брой домакинства са получили 30 процента отстъпка (около 700 000 домакинства), 554 000 домакинства получиха 15 процента отстъпка, осем процента получиха 20 процента отстъпка (264 000 домакинства), заяви Беличич пред РТС.

Той даде пример, че средното домакинство консумира около 350 киловатчаса, с 15% отстъпка сметката може да бъде намалена с около 450 динара, с 30% отстъпка сметката е намалена с над 800 динара.

Беличич добави, че тези, които се отопляват на ток, са получили най-голяма отстъпка, вероятно защото температурите тази година са били по-високи от миналата.

Правителството даде препоръки за спестявания на всички нива – спестяват също и местните власти, институции, фирмите.

Той отбелязва, че както гражданите, така и икономиката са приели сериозно енергийната криза, така че общото потребление през октомври 2022 г. е намалено с 11 процента спрямо октомври 2021 г., като за домакинствата този процент е 13 процента (или 145 милиона киловатчаса).

Той заяви, че най-големи икономии са постигнати в Белград, Сремска Митровица, Суботица и Зренянин.

Най-уязвимите в Сърбия имат право на месечна отстъпка от 120 до 250 киловатчаса.

Беличич каза, че през последния месец 61 441 домакинства са получили намаление за енергийно уязвим клиент и призова всички граждани, които попадат в тази категория, да се свържат с местните власти и да подадат заявления за придобиване на статут на енергийно уязвим клиент за 2023 г. от 1 декември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейката

    1 0 Отговор
    Сърбия нито са в ЕС,нито са в НАТО,не налагат санкции на Русия ,близки са с Русия...... Ето на това дъно искам да завлека България...
Новини по държави: