Тема: Украйна

23 Ноември, 2022 14:52 874 15

Украйна обвини Москва, че си служи с "газов шантаж"

  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • молдова-
  • доставки

Позицията на Киев идва ден, след като руският газов гигант "Газпром" предупреди, че може да започне да намалява доставките на синьо гориво за Молдова

Украйна обвини Москва, че си служи с "газов шантаж" - 1
Източник: БГНЕС

Украйна обвини Москва, че си служи с "газов шантаж" за геополитически цели, съобщава "Ройтерс".

Позицията на Киев идва ден, след като руският газов гигант "Газпром" предупреди, че може да започне да намалява доставките на синьо гориво за Молдова през Украйна от 28 ноември.

"Газпром" заплаши да предприеме подобен ход, след като обвини Украйна в задържане на газ, предназначен за Молдова.

Газовият шантаж е установена руска практика, която Кремъл продължава да използва за геополитически цели, заяви украинският енергиен министър Герман Галущенко.

След като беше победена от въоръжените сили на Украйна на бойното поле, Русия използва долни лъжи с газа, за ​​да се опита отново да опетни международния авторитет на Украйна, изтъкна той, предаде news.bg.

Украйна от десетилетия е била и продължава да бъде надеждна страна за транзит на газ за европейските партньори, увери Галущенко.

По негови думи обвиненията на "Газпром" срещу Украйна са неоснователни и "може да имат друга геополитическа цел - да засилят политическия натиск върху Молдова".

"След пълномащабното нахлуване в Украйна Русия започна бързо да губи европейския пазар на газ. Кремъл не може да приеме това, поради което измисля нови начини да възвърне влиянието си", анализира министърът.

Именно транзитното трасе през Украйна, и то само половината от него, е единственият път за доставка на руски газ към Централна и Западна Европа, който все още работи.

По-рано тази година "Газпром" първо намали, а после напълно спря доставките на газ по газопровода "Северен поток 1", като се мотивира с техническа неизправност на газова турбина.

Впоследствие този газопровод, заедно с неработещият му "близнак" "Северен поток 2" бяха физически прекъснати след подводни експлозии, за които Русия и западните страни се обвиняват взаимно. Друго алтернативно трасе за доставка на газ към Европа е газопроводът "Турски поток" и неговото продължение "Балкански поток", което преминава през България и Сърбия и достига до Унгария. България обаче не получава руски газ по него.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    29 2 Отговор
    крдеца, шантажирал 30 години Берлин и Москва заради тръбата минаваща по теритоеията му с руски газ, вика дръжте крадеца... По нагли от бандери - нема!!!
  • 2 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Не бе ,те укрите само им пазят газа .ха ха ха
  • 3 Хихихи..

    22 1 Отговор
    Имаш газ - има шантаж,немаш газ - немаш нищо..
  • 4 РУСИЯ - ТЕРОРИСТ номер едно !

    3 9 Отговор
    А те буквално трябва да бъдат ликвидирани !
  • 5 една

    13 1 Отговор
    четвърт от територията им е отнета, но иначе са победили на бойното поле, как става това?
  • 6 Някой

    16 0 Отговор
    Ба! В тази война всички средства са позволени. Европа и САЩ не иозползваха ли финансовият си сектор за изнудване на Русия? Не блокираха ли над 300 млрд. долара пак същите? Не използват ли за шантаж на Русия доставки на оръжия за Украйна? Не шантажират ли Русия с ограничения на цената на руските петролни продукти?
    И сега, видите ли, Русия изнудвала с газта си.
    Малко нахално изглежда.
  • 7 Аватар

    14 1 Отговор
    Колкото до това дали Украина е надеждна по отношение на газовия транзит все още помня 2009 г.,когато Украина спря доставките за цяла Европа,а в София тецовете горяха мазут.
  • 8 ХАХАХА

    14 1 Отговор
    Газов шантаж? Хе,хе имат газ ще си правят каквото искат .
  • 9 Да, бе

    11 1 Отговор
    Когато и да утрепеш укрофашиста, все ще си закъснял, ама много...
  • 10 Наблюдател

    2 10 Отговор
    Молдова разкри как Газпром лъже ,че доставките се отклоняват от Украйна.

    Коментиран от #11

  • 11 Коко

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Амиии тая твоя новина трябва да бъде потвърдена от независим източник и едва това става новина.
    За сега си я пази за теб!
  • 12 Какъв

    7 0 Отговор
    газов шантаж, какви пет лева? И децата знаят, че укрите крадат газ! Ако помните, 2008-ма година руснаците спряха доставките за нас точно поради тази причина! Укрите от край време крадат газ! Докато беше СССР никой не обръщаше внимание, но когато сиренето стана с пари, онез цъфнаха на пангара! Няма такова нещо като "газов шантаж"! Има долна вулгарна кражба от транзитиращата страна, т.е. Украйна...

    Коментиран от #13

  • 13 Грешка

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Какъв":

    2009-та беше спрян газът, баш в най-големия студ! Температурите бяха паднали до -20, а украинчетата крадяха на воля...
  • 14 Газовия шантаж

    0 0 Отговор
    Нещо подобно на ядрения шантаж с АЕЦ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: