Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 16:20 1 708 30

Полша изпрати ноти до 50 страни с искане Германия да й плати репарации за ВСВ

  • полша-
  • репарации-
  • германия-
  • всв-
  • ноти

Това обяви на брифинг заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик

Полша изпрати ноти до 50 страни с искане Германия да й плати репарации за ВСВ - 1
Източник: Shutterstock

Властите на Полша изпратиха дипломатически ноти до 50 страни от Европейския съюз, НАТО и Съвета на Европа, в които обяснява причините и основанията да иска обезщетение от Германия за щетите, причинени на страната по време на Втората световна война. Това обяви на брифинг заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, който ръководи група експерти, изготвящи доклад за загубите на страната от действията на нацистите, предава ТАСС.

"Решихме, че трябва да информираме нашите партньори от ЕС, НАТО, както и Съвета на Европа за полската позиция, правните, практически и морални основания за изпращане на нашата нота до Германия“, заяви той, като подчерта, че "тя е предадена до около 50 страни".

Според Муларчик Полша все още не е получила отговор на документа, изпратен в началото на октомври до германското външно министерство. Във връзка с това Варшава предприема "действия за информиране на международните партньори за правните основания и причини за изпращането й".

На 1 септември полските власти представиха тритомен експертен доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението и окупацията на Нацистка Германия през 1939-1945 г. Посочената обща сума бе 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският външен министър Збигнев Рау подписа нота с искане Германия да плати репарации. В Берлин съобщиха, че са получили документа и го проучват.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина да плаща, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от репарации. Варшава на свой ред твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано под натиска на СССР и се е отнасяло само до несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местни анализатори не е била суверенна държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    57 1 Отговор
    Тия са по големи комици и от мене ха ха ха
  • 2 Путинофил

    31 3 Отговор
    Поляците завиждат, че Меркел даде на путин 5 трилиона евро !
  • 3 Последния Софиянец

    45 5 Отговор
    А Зеленият кога ще плати за убитите трактористи?
  • 4 Тия

    34 1 Отговор
    все нещо искат и все недоволни !
  • 5 Реплика

    51 1 Отговор
    С оръжия ,насочени срещу Русия и с нота към Германия какво се опитват да постигнат полските политици?

    Коментиран от #8

  • 6 00014

    44 2 Отговор
    Когато върне земите на бивша Прусия може германците да ги изслушат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 00014

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реплика":

    Отправка към САЩ - Полша ви е вярно кученце, направете ни лидер в Европа.
  • 9 ХАХАХА

    35 0 Отговор
    ЩЕ ИМА ГОЛЯМ СЕИР СКОРО.
    АМА ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ НА КОГО ЩЕ ПЛАЩА
  • 10 Котка ученият

    41 2 Отговор
    Сега е ред на Германия да поиска репарации за геноцида и депортирането на германци от Силезия и Западна Прусия през 1945 г. Поляците избиваха германци (старци, жени, деца) с хиляди. Беше ад.
  • 11 полските панове си помислиха

    30 2 Отговор
    толкова много милиарди дадоха на укр, защо не и за нас. Ама са си направили сметката без кръчмаря. Наскоро на 2 пъти и гърците искаха и те репарации, ама нищо

    Коментиран от #14

  • 12 Към "политиците" и депутатите:

    26 1 Отговор
    Поляците искат репарации. Но не забравяйте, че Германия ДЪЛЖИ на България по клиринговата спогодба 25 милиарда, 650 милиона лева от редовни търговски взаимоотношения в периода 1941 - 1944 г. Вече 80 години германците си правят оглушки защото и ние като тях сме били победена страна във ВСВ.

    Коментиран от #16

  • 13 Сарделанов Съю

    23 0 Отговор
    Ако не платят, тогава става лошо..... няма на кого да се оплачат бедните поляци, няма го вече СИВ.
  • 14 Загрижен

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "полските панове си помислиха":

    Не следиш в детайли нещата, колега! Знаеш ли колко стотици милиарди заеми бяха изтрити с гумата именно от немците? Точно за да нямат претенции в бъдеще! Гърция беше обречена да връща над 250 милиарда евро, които беше взела за да не фалира преди 10 години.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Котка ученият

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Към "политиците" и депутатите:":

    Ще ти кажа една тайна. но не казвайте на никого за това. Според Ялтенския и Потсдамския договор България трябваше да плати на СССР 600 милиона долара репарации.

    Коментиран от #19

  • 17 Ало Проше Пана!

    17 0 Отговор
    Годината е 2022!Ако сте искали репарации къде спахте досега?По същата логика и България може да иска репарации от Турция за 500 годишното Турско робство!Май ще излезе прав онзи анализатор(не си спомням в момента кой точно беше) дето твърдеше,че Полша е най-голямата Държава-Хиена в Света!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Май наистина си "Котка Учен"

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Котка ученият":

    Защото това,което твърдиш е много далеч от истината!Въпросът с репарациите е решен в Париж през 1947 година и спопед него на България не е приет статут на Съвоюваща страна,въпреки близо 30 000 жертви от участието на България във Втората фаза на 2 световна война.Макар да са намалени съществено спрямо първоначалното искане, наложените на страната ни задължения за изплащане на репарации са тежки - 70 млн. дол., от които 45 млн. на Гърция и 25 млн. - на Югославия.Но пък са запазени границите ни от март 1941,включително мирно върнатата Южна Добруджа с днешния град Добрич и Силистра!

    Коментиран от #25

  • 20 НЕРЕЗ

    0 2 Отговор
    Да плащат....
  • 21 Аззаззз

    10 0 Отговор
    Кравария подготвя следващото обезкръвяване на Европа посредством хиените на Европа. Един конфликт между Германия и Полша и готово.
  • 22 Сандо

    7 0 Отговор
    Тия нагли хиени може и от нас да поискат репарации като съюзник на Хитлер.И затова - никакви връзки по никакъв повод с тия отрепки - алчни и ненаситни!
  • 23 Някой

    7 0 Отговор
    Бе, да не почнат да падат и германски ракети на полска територия, освен руските? Да внимават поляците, че вече веднъж са били разделяни между двете страни. Изторията има навика да се повтаря като фарс, ако не си я учил и не се съобразяваш с нея.
  • 24 Дрън дрън та пляс

    9 0 Отговор
    На нас турското робство кой ще ни го плати?
  • 25 Котка ученият

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Май наистина си "Котка Учен"":

    Кажете истината СССР спаси България на Парижката мирна конференция. Като се застъпи за България, Москва успя да намали военните репарации на България от близо 1 милиард долара на 70 милиона долара. София получава стократно повече помощ от СССР.
  • 26 БеГемот

    6 0 Отговор
    Ми се струва че скоро германците и руснаците пак ще се здрависат по средата на Полша...
  • 27 Рошко

    4 0 Отговор
    Тези станаха вече трагикомични
  • 28 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Шляхтата да наглеят и да изпрати сметката и на руснаците за 45 години комунизъм и от там нататък ще сме наясно как ще е съдбата на Полша занапред когато още малко се обърка международното положение ...
  • 29 Цензура

    4 0 Отговор
    А гнъсната шляхта ще върнели териториите на Германия? 40% от полша е върху германска земя... благодарение на руснаците при това.
  • 30 германия

    0 0 Отговор
    да изгони тогава всички поляци от държавата си...пълно е с поляци ,яко ...другите сапияници(украински)..верно хора ...ходете да видите кво става у германията. Германия е най силната държава в света .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания