23 Ноември, 2022 17:35 2 804 25

Защо Турция застарява по-бързо от други държави

  • турция-
  • пенсионери-
  • икономика

Освен грижите за възрастните хора, предизвикателство представлява и проблемът с пенсиите

Защо Турция застарява по-бързо от други държави - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едно време Турция е типична аграрна страна с преобладаващо селско население. Бягството към градовете в Турция започва след Втората световна война. Днес турското общество застарява по-бързо от други в Европа. Защо е така?

Турция е младо общество, но само на пръв поглед. Докато в Германия делът на населението на възраст над 65 години е 22%, в Турция той е едва 9,8%. И докато в Германия всеки втори човек е на възраст над 46 години, средната възраст в Турция е само 33 години, пише Райнер Херман във “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ).

Но тази моментна снимка лъже, твърди авторът и допълва: „Всъщност турското общество застарява с много бързи темпове. И през идните десетилетия ще изправи държавата пред изключителни предизвикателства“.

Бързо застаряване

Според професорката по социална педагогика Тюркен Чаглар важният фактор в случая е за колко години се удвоява делът на хората, които са на 65 или повече години в едно общество. В по-старите индустриални държави от Европа това става обикновено за срок между 45 и 115 години. „В Турция обаче въпросният сегмент от населението се удвоява само за 27 години“, пояснява Чаглар.

Процесът на застаряване е резултат от безпрецедентната урбанизация, коментира професорката. Когато е основана Република Турция, тя е била традиционна аграрна страна, в която по-малко от 10% от населението са живели в градове. Децата са били използвани като евтина работна ръка по полето и рядко са получавали по-високо образование от началното. Затова и повечето семейства са имали по 4-5 деца, отбелязва Херман.

Бягството към градовете започва след Втората световна война. По онова време земеделието започва активно да се механизира, ръчният труд постепенно отпада, а градовете с техните фабрики привличат все повече хора, търсещи работа. За държавата става все по-скъпо и неизгодно да поддържа училищата и болниците в селските региони. Освен това армията принудително евакуира хиляди турски села през 1990-те години, за да води война срещу тероризма. Повечето от прогонените се отправят към големите градове или към Западна Европа.

Животът в града променя демографията

Животът в града обаче променя и живота на семействата. Повечето от тях не могат да си позволят повече от едно или най-много две деца, защото градските училища са скъпи, а разходите за живот – по-високи. Повечето жени започват работа, а и се запознават със средствата за контрол на раждаемостта. “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” илюстрира това развитие с данни, които показват, че през 1960-та година, в началната фаза на миграцията към градовете, турските жени са раждали средно по 6,4 деца. Днес се падат по по-малко от две деца.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган многократно е призовавал всяко семейство да има най-малко три деца. Държавата се опитва да насърчи раждаемостта и с еднократно плащане за всяка жена, която се откаже от работата си и роди дете. „Правителството обаче засега не разполага с политика, която да подготви страната за бързия процес на застаряване в обществото“, коментира ФАЦ.

Това би включвало например фокус върху грижите за възрастните хора - повечето домове за възрастни хора в момента са частни и не са по възможностите на голяма част от турците. Местата в държавните старчески домове в момента са 30 000, а турците на възраст над 65 години - повече от 8 милиона, отбелязва още изданието.

Все повече предизвикателства пред Анкара

Освен грижите за възрастните хора, предизвикателство представлява и проблемът с пенсиите. Възрастта за пенсиониране бе вдигната - от 58 години за жените и 60 години за мъжете на 65 години и за двата пола. Днешните пенсионери получават обаче мизерни месечни пенсии и само незначително финансово обезщетение от последния си работодател.

Това обезщетение е съвсем малка част от онова, което е било изплащано предни десетилетия. Преди половин век въпросното обезщетение е стигало, за да се купи с него малко жилище. Днес то възлиза на не повече от 15 000 долара, пояснява германското издание.

Според Чаглар през следващата година ще се отвори “демографски прозорец”, когато броят на работещите ще достигне най-високото си равнище. Тази възможност трябва да бъде използвана, за да се гарантира, че икономиката ще може да поеме разходите за възрастните хора в бъдеще, коментира експертката. Според нея страната трябва да повиши производителността на икономиката, което от своя страна изисква фундаментални реформи в образователната система. "Предстои ни още дълъг път”, казва Чаглар.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандо

    30 1 Отговор
    Преди не толкова много години Турция дишаше праха на България.Но сега начело стоят управляващи,които са на двата противоположни полюса.И затова едната стана регионален лидер с нарастващи претенции,а другата се превърна в кочина с тенденция да стане територия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цитат

    15 3 Отговор
    Догодина на изборите в Турция ще се явят 17 000 000 /седемнадесет милиона/ млади избиратели,които ще гласуват за първи път според екскурзовод в Истамбул.
  • 5 Тръмп

    10 2 Отговор
    На първо място според мен е увеличаването на продължителноста на живот! Една от причините която също може би оказва влияние, е факта че много млади хора поемат пътя на Запад в търсене на живот.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Aнонимен

    25 2 Отговор
    Щом "Дойче веле"значи точно обратното...
  • 8 Някой

    33 5 Отговор
    Аве олигофрени ли пишат подобни статии. Турция гони 80 000 000 . Населението и нараства с такива застрашителни темпове , че скоро трябва да търси нови територии , където да ги разселва. Здравеопазването и е безплатно и достъпно за обикновените хора. Даже българите хукнаха да се лекуват там. Българските лекарства там са на половин цена , Да българските лекарства произведени в България са скъпи , в Турция дето ги внася са евтини.
  • 9 Любопитен

    11 19 Отговор
    А какво общо има Турция с Европа? Това е азиатска страна! Даже и Саркози и Макрон го казаха!
  • 10 Прав си!

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Повечето ми колеги са докарани от Турция преди 10-15 години! Особеното е че се женят за първи братовчеди за да излязат в Европа! Другото особено е че правят деца с тях! Да не излизало имането от семейството!

    Коментиран от #12, #17

  • 11 смях

    19 3 Отговор
    Дойче-то да си види демографията в Германия, после да мисли за Турция.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смех

    6 1 Отговор
    Щото турците станаха германци и холандци
  • 15 "Факти" кой е автора ?

    9 1 Отговор
    Турция много напредна в медецината и в грижи за стари хора. От 1994 г построиха десетки национални паркове в които, даже през седмицата е пълно със стари хора. Ето и една днешна извадка, дали се състарява Турция при раждаемост над 1300000 на година ?
  • 16 "Факти" кой е автора ?

    11 0 Отговор
    Турция много напредна в медецината и в грижи за стари хора. От 1994 г построиха десетки национални паркове в които, даже през седмицата е пълно със стари хора. Ето и една днешна извадка, дали се състарява Турция при раждаемост над 1300000 на година ?

  • 17 Правия

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Прав си!":

    Я провери българските обичаи и кои се женят за да няма износ на семейни блага. Български измишльотени !!!
  • 18 Тъпа и невярна статия

    4 0 Отговор
    Даже няма автор.
  • 19 Едно към едно за България

    7 1 Отговор
    "Освен грижите за възрастните хора, предизвикателство представлява и проблемът с пенсиите" В Турция няма пожари по старчески домове, покупателната способност на турския пенсионер е над четири пъти по висока от българския.
  • 20 Не поместват снимката на 16 коментар

    1 0 Отговор
    Защото доказва че статията е фейк.
  • 21 Хахаха

    0 0 Отговор
    Турския народ естар, а в България за разлика от тях хепси бебе има алито на хасан бебетата
  • 22 Какви ги пише неизвестния

    10 0 Отговор
    Турция всяка година нараства с над един милион и как застарява ?
  • 23 бл.134 в Zап. парк

    3 0 Отговор
    Няма що ? Преди 39 години , учехме ,че Турци е 60 милиона .Сега е 85 милиона ,повече от великата ЛСДГ Германия измукал младото населението на източна Европа

    Коментиран от #25

  • 24 ЗЕЛЕТО

    3 0 Отговор
    Щом го пише значи е точно обратното.Каква е тази неистова пропаганда срещу Турция не мога да разбера.Ердоган мисли за държавата си го изкарват "диктатор".Маха "цветовете на дъгата"го изкарват нетолерантен към различните.Аман от гейски пропаганди.
  • 25 Браво бате

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "бл.134 в Zап. парк":

    И направила от децата на турските гастарбайтери пълни наркомани! Я ми припомни кой уби мюсюлманина от Сърбия Шабан Шаулич?
Новини по държави: