23 Ноември, 2022 17:43 1 236 13

ЕП призова да отпадне правото на вето за разширяване на ЕС

  • еп-
  • ес-
  • вето-
  • разширяване-
  • евродепутати-
  • гласуване

Препоръката беше приета с 502 гласа "за", 75 гласа "против" и 61 гласа "въздържал се"

ЕП призова да отпадне правото на вето за разширяване на ЕС - 1
Източник: Shutterstock

Евродепутатите призоваха ЕС да преодолее статуквото и да даде нов импулс на процеса на разширяване както сред държавите членки, така и в страните кандидатки. Препоръката беше приета с 502 гласа "за", 75 гласа "против" и 61 гласа "въздържал се", съобщи Пресслужбата на Европейския парламент.

На фона на войната в Украйна и увеличаващата се руска заплаха за европейския мир и стабилност, засилената политика на разширяване остава най-ефективният геополитически инструмент, с който ЕС разполага, твърдят евродепутатите в препоръка, приета на пленарно заседание в сряда, цитира news.bg.

Според тях ЕС трябва да реформира процедурите си за вземане на решения за присъединяване на нови членове и да премахне необходимостта от единодушие, като го замени с квалифицирано мнозинство. Членовете на ЕП също така призовават държавите членки да изпълнят ангажиментите на ЕС към страните от Западните Балкани и Източното партньорство и да им гарантират, че няма да има алтернативи, които да заменят пълноправното членство в ЕС.

Членовете на ЕП настояват демократичните реформи и върховенството на закона да бъдат поставени на преден план в процеса на разширяване, наред с подобрения мониторинг, докладване, оценка и обвързаност с условия.

В приетата от членовете на ЕП препоръка относно новата стратегия на ЕС за разширяване, се настоява ЕС да направи финансирането от ЕС и неговите осезаеми резултати по-видими в страните от процеса на разширяване. Те искат също така ЕС да работи за предотвратяване на намесата на трети страни в политическите, изборните и други демократични процеси в тези страни.

Едновременно с гарантирането, че всяка стагнация или отстъпление по отношение на реформите, свързани с ЕС, се санкционира в реално време, ЕС следва да възнаграждава страните кандидатки, когато те постигат устойчив напредък, включително чрез постепенното им въвеждане в единния пазар на ЕС. Те настояват за ясни крайни срокове за приключване на преговорите със страните кандидатки и настояват те да приключат най-късно до края на настоящото десетилетие.

Подчертавайки значението на приоритета на ЕС за привеждането на присъединяващите се страни в съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напреднат само ако страната подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък по отношение на свързани с ЕС реформи.

Членовете на ЕП приветстват изключително бързото решение на Европейския съвет относно кандидатурите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия и призовават тези три страни да напреднат със съществените реформи.

Парламентът приветства препоръката на Комисията с условия за предоставяне на статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина и призовава Европейския съвет да предприеме последващи действия във връзка с препоръката възможно най-скоро.

Докладчикът Тонино Пицула от Хърватия заяви: "Европарламентът винаги е бил най-изявеният поддръжник на разширяването. С приемането на солидни препоръки за начина, по който следва да се прилага бъдещата политика на разширяване, можем отново да зададем тона и стандартите, които да позволят на Европейския съюз да се развива и просперира. Искаме да гарантираме, че ЕС ще остане развиваща се общност от европейски държави, отворена за присъединяване на сходно мислещи демокрации, споделящи общи ценности и интереси".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Европейски Райх

    30 1 Отговор
    "членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напреднат само ако страната подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия "?!?!?!????????!?!?
  • 5 Мухаа,хаа! -

    25 1 Отговор
    Е, защо тогава непрекъснато се споменава за тази " равнопоставеност? С този езуитски трик,малките по население държави,винаги ще бъдат аут.Европстламента се избира на квотен принцип.Повече население,по голям брой депутати.А по такива" фундаментални " въпроси, няма значение,дали ще са към П ЕС,ЕНП,или други.Ще гласуват по команда.На практика, Франция,Гемания,Италия, Испания ще дирижират политиката на Европа.За нас- периферията, оплаквания при Арменския поп!Каква ще е ползата от грузинци,молдовци,макета,и други дребосъци? Икономика никаква,наука,технологии на нулата.Всичко се диктува от белата къща.Първо в Ес,след това задължително в отначо.Да обградят руснака отвсякъде.Докато не пренавият гайката,и не пламне за часове целия свят.

    Коментиран от #13

  • 6 Някой

    30 1 Отговор
    Ах, колко удобно само... Като нещо не ти харесва, просто променяш правилата...
    Ама, защо не махнат ветото и за гласуването за прием в Шенген? Не, че ни е тумнал, де.
  • 7 видяхте ли

    27 0 Отговор
    И ето така ни прекараха за Македония...

    Коментиран от #9

  • 8 Тъмен субект

    19 1 Отговор
    Това прилича на пре врат - открадват си властта и налагат своите интереси. Ха честита да ни е "демокрацията"!
  • 9 !!!?

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "видяхте ли":

    ЕС отдавна трябваше да реагира на рекета на кремълския троянски кон България за членство на Македония и да промени критериите за приемане на нови членове !!!?
  • 10 Айдееее

    7 0 Отговор
    И на този съюз му разказахме играта. Право казваха, че Българите сме провалили две империи един съюз и един райх. Е те още един се утече у канавката. А България още я има.... Поне за 20-30г.напред
  • 11 К за ЕС

    7 0 Отговор
    Закриваййййй
  • 12 Перо

    6 0 Отговор
    Цялата уйдурма се прави да се блокира евентуалното вето на БГ срещу РСМ,защото еврейския съюз знае много добре,че зомбираните “макета”,никога няма да изпълнят българските условия! Предварително се е знаел този йезуитски ход и няма нищо общо с войната в Украйна. Другият проблем,който се “решава”е свързан с останалите държави от бивша СФРЮ,имащи конфликт помежду си. Проблемите ще се усетят след време,когато вкарат балканските неразрешими конфликти в ЕС,които остават нерешени и ЕС никога няма да ги реши! Всичко върви към разпад на ЕС!
  • 13 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мухаа,хаа! -":

    Изводът е Брекзит!
Новини по държави: