24 Ноември, 2022 12:58 1 844 10

Украйна не изключва роля и на Северна Корея във войната

  • украйна-
  • северна корея-
  • война-
  • роля-
  • русия

КНДР обаче заяви, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и няма планове да го прави

Украйна не изключва роля и на Северна Корея във войната - 1
Източник: БГНЕС

Ролята на Северна Корея във войната в Украйна "не може да бъде изключена". Това заяви заместник-председателят на украинския парламент Александър Корниенко.

Той допусна, че Пхенян вероятно е участвал във военни доставки за Москва, цитира news.bg.

"Имаше информация в медиите за военното и гражданското сътрудничество между Русия и Северна Корея и чухме, че Северът може да вземе участие в усилията за възстановяване", отбеляза Корниенко в интервю за агенция "Йонхап".

"Свалихме много ирански дронове и техните части потвърдиха, че устройствата са произведени в Иран. Но нямаме подобно доказателство в случая със Северна Корея", уточни той.

През септември "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на разсекретени данни на разузнаването на САЩ, съобщи, че Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея.

КНДР обаче заяви, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и няма планове да го прави, като същевременно предупреди Съединените щати да "си държат устата затворена" и да спрат да разпространяват слухове, насочени към "очерняне" на имиджа на страната.

Въпреки предупреждението обаче, през ноември координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби отново заяви, че Съединените щати разполагат с информация, която показва, че Северна Корея тайно доставя на Русия "значителен" брой артилерийски снаряди за войната ѝ в Украйна.

Северна Корея е особено привлекателна за Русия като източник на ракети и снаряди, тъй като Пхенян произвежда същия калибър оръжия за севернокорейските варианти на системи от съветската епоха и притежава големи запаси от такива амуниции.

По-рано тази година азиатски мозъчни тръстове, спекулирайки с нарастващото сътрудничество между Москва и Пхенян, предположиха, че освен че вероятно се възползва от парични трансфери от Русия, Северна Корея може да търси технологии и материали за своите програми за балистични ракети, които са предмет на санкции.

В публични изявления руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун споменаха съвместното си желание да разширят своите "всеобхватни и конструктивни двустранни отношения".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    19 2 Отговор
    зеленият шмъркач,да им обяви война и да ги почва...
  • 2 Киро Водородният

    17 2 Отговор
    Европа какви санкции ще наложи на Северна Корея? Ким дали ще си го премести?
  • 3 Тъщата

    25 1 Отговор
    Много странно! На украйна може да се дава, на русия не може. Що така бе миме?Нали държавите са суверенни
  • 4 Мимчят

    19 1 Отговор
    А целия свят,като въоръжава укрите,С.Корея и Иран,защо да не дават на Русия.Докато едните дават и другите ще предоставят...
  • 5 А дъли

    3 1 Отговор
    изключват марсианска роля? Ъ? 😂
  • 6 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    и ние сме там, нашите мини за минохвъргачки са в много добро състояние и нищо че са стари вършат работа. Високото качество на боеприпаса е забелязано и от двете страни на конфликта.
  • 7 Zком

    12 1 Отговор
    Палячото от Украйна, почна да гледа на там където не трябва
  • 8 Дрън дрън та пляс

    7 0 Отговор
    Тия до кога ще се опитват да направят конфликта глобален
  • 9 дончичо

    0 0 Отговор
    Обяснете,моля,разликата между амуниции и муниции. Моля!
  • 10 Има и други замесени

    4 0 Отговор
    Останалите племена по Амазонка също вземат участие.
Новини по държави: