Тема: Украйна

28 Ноември, 2022 20:30 1 648 20

Руснаците, избягали в Грузия, не бързат да се връщат

  • русия-
  • грузия-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизирани на фронта-
  • мобилизация

Месец след като Русия обяви, че е прекратила кампанията за набиране на военнослужещи за войната в Украйна, мъжете, отишли в съседна Грузия, за да избегнат наборната служба, казват, че не бързат да се връщат у дома

Руснаците, избягали в Грузия, не бързат да се връщат  - 1
Снимка: Shutterstock

Месец след като Русия обяви, че е прекратила кампанията за набиране на военнослужещи за войната в Украйна, мъжете, отишли в съседна Грузия, за да избегнат наборната служба, казват, че не бързат да се връщат у дома, съобщи Ройтерс.

Русия обяви мобилизацията на 21 септември, след като претърпя неуспехи на бойното поле - ход, който накара стотици хиляди мъже в наборна възраст да се отправят към съседните Грузия, Армения и Казахстан, за да не бъдат изпратени на фронта.

Още новини от Украйна

Тази година повече от 110 000 руснаци са избягали в Грузия, показват данни на грузинското правителство. Това е наплив, който подхранва както икономически бум, така и недоволство в страна, в която антируските настроения са широко разпространени, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу обявиха миналия месец края на кампанията за набиране на военнослужещи, мнозина мъже, напуснали страната, твърдят, че едва ли ще се завърнат скоро у дома.

"Преди всичко конфликтът трябва да приключи", казва Емил, 26-годишен програмист, занимаващ се с разработването на видеоигри, който е прекарал два дни на опашка на границата, за да напусне Русия. "Стигна се до етап, в който всички са изложени на риск - особено мъжете... Поставям моята безопасност на първо място. Разбира се, не искам да се връщам в страна, в която полицията може да ме задържи само защото преминавам покрай тях. Искам свобода и да се чувствам в безопасност", каза той в интервю в Тбилиси.

Отказът на Кремъл да отмени официалния указ за мобилизацията засили опасенията, че може да бъдат обявени нови кампании за набиране на военнослужещи без предупреждение.

"Имам много неясна представа какво трябва да се случи в Русия, за да искам да се върна там. Но засега съм наел апартамент за шест месеца в Тбилиси и съм регистрирал фирма", заяви 28-годишен мъж, който също се занимава с разработването на игри за мобилни устройства. "Ще наблюдавам какво се случва в Русия. Разбира се, ще се радвам да се върна, защото - с изключение на някой аспекти - там ми харесва, а и обичам Русия", добави той.

"Решихме да се преместим... за да се чувстваме по-свободни", каза Денис Шабенков, предприемач, който се преместил да живее в Тбилиси през март. През юни той открил кафене в грузинската столица, а миналия месец закрил бизнеса си в Санкт Петербург. "Когато си спомня как се държи полицията в Санкт Петербург или какво прави градската управа - изобщо не искам да се връщам там", добави той.

И все пак пристигането на толкова много сравнително заможни руснаци в една относително бедна страна с население едва 3,7 милиона души, създава известно напрежение.

"Обществото има усещаното, че ситуацията е извън контрол", заяви опозиционната депутатка Саломе Самадашвили. Тя се опасява, че Путин може да използва претекста за "защита" на руснаците в Грузия като основания за инвазия, както направи и в Украйна.

Подкрепяни от Москва сепаратисти контролират два отцепнически региона в Грузия - Абхазия и Южна Осетия. През 2008 г. Русия заяви, че те са застрашени от грузинското правителство и за кратко дори нахлу в други части на страната.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И аз да бях на тяхно

    16 2 Отговор
    място, не бих бързал да се завърна в майка Русия...
  • 2 Укра в бг "звездак"

    5 1 Отговор
    А па да се хукна наназад,а?
  • 3 Хахахаха

    21 3 Отговор
    Че кой е луд, веднъж да избяга от Рашата и след това да се връща. Нема такива!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И КАКВО ОТ ТОВА

    9 12 Отговор
    А украинци, млади, здрави, прави тук по Черноморието да не би пък да са се разбързали. Джиткат си по цял ден по кафетата и моловете. Aми, както за едните, така и за другите. Нормално.
  • 6 Киркидон Лугорик

    9 5 Отговор
    Нормално е да избягат нормалните и цивилизовни мислещи руснаци и рускини от алкохолната джамахирия на Мальчик ПутлеРИН ,все пак целия Шарен Трансджендър Ленд подкрепя РОЗОВАТА РУСИЯ НА КРЕМЛИНО РОЗОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ НА МАДАМ ПУТЛЕРИКИН

    Коментиран от #8

  • 7 Хохохо

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    отнася се и за България, че кой е луд, Нема такива!
  • 8 Хихихи..

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Киркидон Лугорик":

    Бегайте за здраве..Лекоатлети..И после кацате на Тежкоатлетите..

    Коментиран от #10

  • 9 Рамбо в Афганистан

    2 6 Отговор
    И аз бягах към летището..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фори

    13 1 Отговор
    Е това е опасното на руснаците. Че путин ще тръгне да ги освободи от грузинско робство. Затова не е добра идея да се приемат в която и да е страна.
  • 12 Ццццц

    7 0 Отговор
    Да не са луди
  • 13 Ева Лореда

    3 1 Отговор
    Руснаците са си руснаци ,а рускините ги цункам сладурките по главите им хубави мммммм.....каква хомо лесбия съм само
  • 14 Путинофил

    10 0 Отговор
    Те това са ватенките!
    Първо идват с танкове, после с колела!
  • 15 С Грузия е свършено!

    8 1 Отговор
    Ще я денацифицират!
  • 16 Само да питам

    8 0 Отговор
    Кой бяга от хубавото??? И къде бяга недоволния??? Дали някой бяга към рашия. Аз не съм чул. 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬
  • 17 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    0 0 Отговор
    ЕДНИ РУ.ЦИ ЩЕ СИ ХАПВАТ КАРПУЗИ🍉🍉....А ДРУГИ РУ.ЦИ ЩЕ ГИ ХАПЯТ 🐜🐜НА АМБРАЗУРИ.....
  • 18 Пешо от блока

    7 0 Отговор
    Гледам позитивните коментари преобладават, значи работното време на руските тролове е свършило.
  • 19 Нормален

    7 1 Отговор
    Русия на Путлер е като България на Боко Тиквата. Рай за ченгетата, престъпниците , бюрократите и ад за нормалните хора.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.