6 Август, 2013 13:30 1 508 0

САЩ и Великобритания спешно евакуират мисии от Йемен

  • йемен

Това е най-сериозната терористична заплаха след 11 септември 2001-ва година

САЩ и Великобритания спешно евакуират мисии от Йемен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент нареди спешна евакуация на дипломатическия състав и на американците от Йемен. Причината е повишената степен на заплаха те да станат мишена на терористичен акт от страна на „Ал Кайда“, съобщи Си Ен Ен.

Държавният департамент препоръчва на американските граждани да избягват да пътуват до Йемен, а тези които в момента пребивават там да напуснат незабавно, се посочва в официалното съобщение.

Междувременно стана известно, че през изминалата нощ Великобритания е евакуирала дипломатическия си състав от Сана.

Междувременно стана известно, че прехванати от ЦРУ разговори между лидера на „Ал Кайда“ Айман аз-Заухири и заместника му в Йемен, в които се говори за терористичен удар, е причината, довела до затварянето на двайсетина американски посолства и консулства по света.

Това е накарало САЩ да затворят от неделя дипломатическите си мисии в Близкия изток и Африка. Междувременно подобни мерки бяха взети и от Великобритания, Германия и Франция.

В понеделник Норвегия заяви, че затваря до края на седмицата 15 дипломатически представителства, включително посолствата си в Алжир, Египет, Кения, Мароко и Саудитска Арабия.

Това е най-сериозната терористична заплаха след 11 септември 2001-ва година, отбелязва в. „Ню Йорк Таймс”. През последните седмици ескалацията на напрежението в Йемен продължава да расте, отбелязват западни наблюдатели.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА