Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Декември, 2022 06:50 3 524 33

Макрон вбеси Киев и балтийските страни с "гаранции за сигурността на Русия"

  • еманюел макрон-
  • михайло подоляк-
  • русия

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното

Макрон вбеси Киев и балтийските страни с "гаранции за сигурността на Русия" - 1
Снимка: Туитър

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите".

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър вчера.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света. "Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец?", попита Данилов в Туитър и добави: "Вместо Нюрнберг - да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?"

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Туитър той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм, като добави: "След това ние сме готови да седнем на масата на преговорите и да говорим за гаранции за сигурност".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украинците искат

    78 20 Отговор
    час по-скоро в Съветския съюз.
  • 2 Петър

    98 16 Отговор
    Зеленски вече усеща,че совите не са това което са. Совите го използваха като бушон.

    Коментиран от #4

  • 3 Другаря

    97 12 Отговор
    Помиярите на фашистка Америка, защо квичат!? Това е чул Макрон от господарите във Вашингтон и просто го съобщава за другите колонии.
  • 4 Мммда

    86 10 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Дали?
    Май по-скоро всички забогатяха покрай Зеления. Най- много американците намазаха, сега украинците не могат да им се изплатят няколко поколения.

    Коментиран от #17

  • 5 коментар

    34 26 Отговор
    А какво стана с Украинската сигурност след като се отказаха от ядреното си оръжие. Нали точно Русия, Германия и САЩ и бяха гаранти.
  • 6 Гостът

    82 17 Отговор
    Тея украинци,че и нагли Русия да си предаде ядреното оръжие.На кой на тях ли или на САЩ които вкараха оръжие в Украйна за не знам колко милиарда готово да се използва срещу Русия.Няма да спре войната.За съжаление ще има още много жертви и от двете страни.
  • 7 Господата

    78 14 Отговор
    в Киев трябва да разберат, че постоянният им рев има предел! Не може целият свят да им играе по свирката! Още не могат да вдянат, че са просто една пионка в играта на големите! А когато интересите на големите започват да страдат, моментално ще ги изхвърлят на боклука! Такива призиви започват да се чуват вече все по-често и от все по-влиятелни хора... Драги укри, примирявайте се и сядайте на масата за преговори докато все още не е станало много късно... Щото после последствията ще бъдат много тежки...за вас...!
  • 8 Мир

    50 11 Отговор
    Мир ни е нужен. Някои сектори в САЩ (Украйна) са тръгнали към ядрен апокалипсис. Мнозина в Европа само кудкудякат.
  • 9 Никакви

    70 11 Отговор
    Гаранции не може да дава Макрон, нито в Русия някой му ги иска, или ще им вярва. Гаранция са единствено армията и ядрения арсенал. Така че да вземат да се успокоят в Киев.
  • 10 Говорит Москва

    15 14 Отговор
    Да се гарантира условна присъда на Семерджиев
  • 11 Генчо

    54 11 Отговор
    Макарон няма представа с какви боклуци си има работа и целия европейски съюз.
  • 12 мдааа дааа

    70 12 Отговор
    ВАРИАНТ за мир: Единствен разумен!!!!
    Зеления ЖУЖАК мисли за народ и държава вдига бeлото знaме дава безусловна kaпитулация с всички последствия и иска мир!!!
    Принуден вече бaйизkykyригал прави преговори с Пyтин и приема условията му от преди операцията т.е. НAТО и бaйaлцxaймеp си прибират играчките и спират да при0пи-kaвaт оградата и бъpлогата на мeчkaта, Зеленски вече с ¼ (една четвърт) 0крайна да започне да спазва Минските споразумения!!!!
    И тъй ще си заживеят в мир и спокойствие много и дълги години!!!
    А можеше и без пaтаклaми да се уважи предложението на Пyтин още преди спец операцията!!!

    И колко е простичко... бял байряк, капитулация, преговори, дипломация и МИР МИР МИР.....

    Коментиран от #19

  • 13 Хара Кири

    59 13 Отговор
    И едните и другите са смешници . За това руснаците ще ги дънят като шкембе у дувар .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Урюрвкос

    50 11 Отговор
    Киев има право да коментира Макрон но прибалтийските джуджета къде се навират между шамарите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петър

    39 8 Отговор

    До коментар #4 от "Мммда":

    Същото стана и с Кувейт,там вече второ поколение плаща на САЩ.
  • 18 И още

    54 10 Отговор
    Украйна забрави :
    Русия да им изплати всичките милиарди дългове и да се задължи им продава енергоресурси поне 100 години на символични цени .

    Укранската наглост няма граници ...
    Дай ми парите си , колата си и ключ от жилището си...
  • 19 ами

    33 8 Отговор

    До коментар #12 от "мдааа дааа":

    ще им спре далаверата на украинците дето препродават оръжието, което им пращат от цял свят
  • 20 Поредният

    33 8 Отговор

    До коментар #16 от "Света да събере армия":

    Евроатлантически мечтател
  • 21 Макс

    8 38 Отговор
    Гаранции за сигурност са нужни на всички съседни на РФ държави. Най-добрата гаранция е членството им в НАТО и разполагане на натовски бази в тези държави.РФ трябва да даде на света гаранции за ненарушаване границите на която и да е държава , а това се постига най-сигурно чрез обезоръжаване на Русия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българските турци

    27 9 Отговор
    "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия"
    Това в превод на нормален език означава : Украйна няма да преговаря !
    На руски значи : Украйна я изстрийте от картата или както преди си я поделете помежду си !
    На западно християнски език значи : Пред тази непреклонна упоритост и ограничена визия сме безсилни !
    В резултат... в предстоящата нова" стогодишна война" НАТО ще се освободи от оксидиралия си боеприпас и ръждясала техника , ще наложи тотална отбранителна зависимост на демилитаризираната част на членовете си и ще ги използва само като жива сила( примерно очаквайте в бизко бъдеще натовски поделения където турски офицери ще обучават български младежи) !
    А "Великите сили" ще седнат пак някъде в някоя Ялта и ще оформят пак новото разпределение на света!!!...Просто, ясно,категорично ... нали ?!
  • 24 Да, бе

    29 6 Отговор
    Само наглостта украинска може да се мери с глупостта им.
  • 25 БАРС

    21 7 Отговор
    Ну тука франция е права.Става въпрос Русия де иска гаранции ако не на запъд ще стане още полошо.А тия които не са съгласни да грабват оръжието и да отиват да се бият срещу РОСИЯ а не да се крият из бункери същото и за балтийските републики що не вземат да обевят война на Рашките ама не им стиска ще ги испепелят за половин ден само приказват .
  • 26 Аналитик плюс

    26 6 Отговор

    До коментар #16 от "Света да събере армия":

    Ако под Свят разбираш Колективния Запад, имай предвид, че всички останали ще помагат на Русия
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 !!!?

    13 4 Отговор
    Това е все едно, генерал Де Голол да беше предложил на Труман и Чърчил "гаранции за сигурност на Хитлер" !!!?

  • 29 Аз съм от ссср

    4 5 Отговор
    Българите не ни е страх от Русия,защо този глупав бандеровец говори от името на всички.Украина приключи своето съществуване, като си избира народа прости и продажби политици такъв е резултата.
  • 30 ти да видиш

    6 6 Отговор
    Укрите са завършени тъпанаpи и ако има "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия, кой ще се противопостави на амбициите на САЩ да поробят целия свят включително и тяхната нещадтна "държава"!? Всички укри ли са готови да прегърнат ЛГБТ и поне 57-те пола, "демократичния либерализъм" налагащ ограничения на словото и мисленето," "расовата" доктрина задължаваща бели да се подчинят и робуват на черни и цветни и т. н.?
  • 31 Аватар

    0 1 Отговор
    Ако Русия нямаше ресурси това,което казва Подоляк щеше да е вярно.
  • 32 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Трябваше да ги занулят окончателно още при Горбачов и Елцин и всичко днес щеше да е наред.
  • 33 Баце,

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Света да събере армия":

    Какво чакаш? ВСУ приемат героични доброволци и в момента. Екипират ги, въоръжават ги и ги пращат да громят безпощадно Русия. Че и плащат яко. Айде тигре, дръж!