Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Декември, 2022 09:30 8 147 98

Ню Йорк Таймс: Русия е произвеждала крилати ракети въпреки санкциите

  • русия-
  • крилати ракети-
  • санкции-
  • украйна-
  • война

Крилатите ракети, изстреляни от Русия по украинската инфраструктура в края на ноември, са произведени месеци след влизането в сила на санкциите

Ню Йорк Таймс: Русия е произвеждала крилати ракети въпреки санкциите  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследващи оръжейни експерти от организацията "Конфликт армамънт рисърч" са установили, че поне една от руските крилати ракети, използвани в атаките срещу Украйна на 23 ноември, е била произведена през последните три месеца, съобщи в. "Ню Йорк Таймс".

Според вчерашния доклад на групата разследващи, някои от крилатите ракети, изстреляни от Русия по украинската инфраструктура в края на ноември, са произведени месеци след влизането в сила на санкциите, които Западът наложи на Москва, за да я лиши от необходимите компоненти за направата им.

Специалистите от базираната във Великобритания независима организация за идентифициране на оръжия, използвани във военни конфликти, са анализирали отломки от ракети, поразили украинската столица Киев. Маркировките по тях са показали, че една е била направена през лятото, а друга - след септември.

Според член на екипа, фактът, че Русия продължава да произвежда модерни крилати ракети като Х-101, е доказателство, че тя намира начин да се снабдява с полупроводници и други необходими за направата им материали или има значителни запаси отпреди началото на войната.

При четири предишни посещения на екип на "Конфликт армамънт рисърч" в Киев беше установено, че оборудване като криптирани радиоприемници и лазерни далекомери също е сглобявано с полупроводници, дошли от Запада.

Дали Русия започва да изчерпва старите си наличности от крилати ракети не може да се каже, посочва "Ню Йорк Таймс". Армиите обикновено първо използват при бойни действия по-старо въоръжение преди да преминат към наскоро произведено.

На 23 ноември - деня на обстрела по Киев, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред журналисти, че производството на оръжие в Русия е било "значително ограничено" и на нея ще ѝ бъде трудно да го поднови в кратък срок, "заради търговските санкции, наложени върху микрочипове и други елементи".

Ръководителят на екипа разследващи от "Конфликт армамънт рисърч" Деймиън Сплийтърс смята, че е трудно да се каже дали Русия изпитва недостиг на въоръжение.

"Такива твърдения се чуват още от април. Посочваме единствено, че крилатите ракети са произведени наскоро, което може да е белег за това, но не и категорично доказателство", подчертава Сплийтърс, цитиран от "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкции?

    150 14 Отговор
    Ваште санкции само тъпите Еврозелки ги изпълняват, и даже не всички!!!

    Коментиран от #71

  • 2 Тошо

    144 12 Отговор
    ШАХ И МАТ .С ВАШИТЕ САНКЦИИ ПО ВАШИТЕ ГЛАВИ.
  • 3 Теле

    145 9 Отговор
    Явно не произвеждат само чертежи, като вас

    Коментиран от #50

  • 4 Руснаците имат

    89 12 Отговор
    съветски оръжия трупани с десетки години, а за ракетите са се запасили с чипове подозирайки, че ще има санкции. Произвеждат по 4-5 ракети на ден и няма да им свършат, но не може да правиш 5 на ден и да стреляш по 100 ежедневно.
  • 5 Зеленски

    122 2 Отговор
    Това са крадени летящи перални пускат тоалетни чинии върху нас.
  • 6 Дън Бай

    119 4 Отговор
    Е,как?! Нали изстрелваха последните ракети от стратегическите резерви?
  • 7 зеленчук

    110 4 Отговор
    какви крилати ракети,та те нали им свършиха още март месец.гадни американци повече няма да играя с вас на пясъка защото ми събаряте кофичките.
  • 8 А ПО ЛЕКО

    123 7 Отговор
    Ню Йорк Таймс: Русия е произвеждала крилати ракети въпреки санкциите.................. А НЕ, ЩЕ ЧАКАТ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ КРА.ВАРИЯ........СМЕШКОВЦИИИИИ......!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тия имат запас за 20 години напред

    117 5 Отговор
    И ако си мислиш, че чакат доставки на проводници и полупроводници....Отворете ги тия учебници по география и вижте какво има като полезни изкопаеми на територията им....Ама не е модерно да се чете....

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От Мордор с любов

    107 7 Отговор
    Какво толкова не разбрахте,Русия е произвеждала ,произвежда и ще пройзвежда ракети и ще ги изпраща на желаещите с много любов.Просто им се насладете.
  • 13 То пък тези са

    99 7 Отговор
    си въобразили, че всичката електроника на ракетите трябва да е западно производство?
    Особено тези некадърници Британията? Нищо не става от тях. Работих много години с тях, чеп за зеле не става от тези самовлюбени и надути пуяци.
    Единствената стратегическа грешка на Русия до сега е, че започна войната против грешния противник!
    Трябваше да унищожи ФАЩ и малката Британия първо, пък много след това чак Украйна!

    Коментиран от #16

  • 14 полезни изкопаеми :)))

    8 94 Отговор

    До коментар #10 от "Тия имат запас за 20 години напред":

    Русите са богати на полезни изкопаеми , ама нямат акъл за полупроводници! Корупцията е разяла цялата държава. Скоро ще клекнат пред Запада, щото и китай няма да си позволи да ги захранва с чипове!

    Коментиран от #57

  • 15 АРЕС

    92 3 Отговор
    Кравари,кои сте вие за да налагате санкции на някого,вие сте едно нищо,една държава потънала в дългове, престъпност и корупция.Само някой серопозитивен или ЛГБТ травестит може да се съобразява с вас ха,ха.

    Коментиран от #18

  • 16 .....

    9 81 Отговор

    До коментар #13 от "То пък тези са":

    Личи си какво си "работил", щом продължаваш с бълнуването кой кого трябвало да "унищожи". Абе, другаре, не разбрахте ли от ставащото в Украйна, че Просия е бензиностанция с вдрено оръжие от съветско време?
  • 17 Руппя

    9 76 Отговор
    Расия разгромена разглобена въпрос на време
  • 18 Солей

    6 53 Отговор

    До коментар #15 от "АРЕС":

    Ами, щом са "никой", Просия да се прави, че няма санкции :))))

    Коментиран от #70

  • 19 Учуден

    11 58 Отговор

    До коментар #10 от "Тия имат запас за 20 години напред":

    Ама те и залежи от полупроводници и чипове ли имали? Не знаех.

    Коментиран от #24, #89, #90, #91, #95, #96

  • 20 123

    8 73 Отговор
    Само с груба сила не става.Ако бяха с мозък ватенките, ссср нямаше да се разпадне.Орките няма какво да предложат като политика,икономика,образование,наука,литература,техника.Тотална деградация,и повличат всички около тях към мизерия и простотия.А наш чорап им се дупи.

    Коментиран от #26, #31

  • 21 Да, бе

    60 4 Отговор
    Навремето набързо им взеха технологията за ядреното оръжие, че едни чипове и полупроводници ли няма да могат да си произвеждат.
  • 22 Феликс Дж

    54 0 Отговор
    Въпросът с полупроводниците е изяснен от последна инстанция, но остава открит въпроса за ................ целите проводници. Имат ли все пак или нямат след санкциите цели проводници?
  • 23 Кой е "забранил" на Русия да Произвежда

    48 1 Отговор
    Прилсти Ракети??? Що за тъпо Заглавие!!
  • 24 Има ....

    54 3 Отговор

    До коментар #19 от "Учуден":

    Азиатски, Китайски ... полупроводници и чипове. Русия също има някакво производство. В общия случай не е проблем да се заменят западните чипове и полупроводници. Даже Китайските в някои отношения имат по-висока интеграция на компоненти и са по-евтини.

    Коментиран от #69

  • 25 Хорхе

    39 3 Отговор
    От статията разбрах, че американците не знаят, а предполагат. Русия продължава с производството на крилати ракети и изравнява Украйна със земята. Американците не искат да предоставят конкурентни бойни системи защото не са просто сигурни в крайния успех. Остава им да анализират при свършен факт. Единственото вярно е че старото съветско оръжие беше използвано и вече цапа единствено околната среда на Украйна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Димо

    50 7 Отговор
    Качеството в Русия е много добро. Ходя там всяка година да ям качесвена и вкусна храна и да си купувам качествени стоки.
    Забавления и забележителности колкото искаш. Хората в Москва са като в Лондон и не ми харесват. Обаче в Петербург културата на хората е много висока.
    Самолетните билети са поскъпнали, но това не ме спира.
    Там няма никакви проблеми и минимална инфлация. Имах и рубли там, които яко поскъпнаха тази година, понеже рублата е най-добрата валута в 2022. Изкарах ги да кеширам добра разлика и ми излязоха безплатни билетите.
    През това време слушаме някакви Украински нацисти тука. Мога смело да кажа че Украинските нацисти предвождани от Сащ и Ангосаксите са една мръсна черна дупка. Могат да ти предложат да умреш или да будеш ограбен. Питай някое избягало Украинче дали е така.

    Коментиран от #35

  • 29 ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ

    13 31 Отговор
    ,Орките няма какво да предложат като политика,икономика,образование,наука,литература,техника.Тотална деградация,,Пишеш че нямат ОБРАЗОВАНИЕ,НАУКА,ЛИТЕРАТУРА Е ти си мнооооого ЗЛЕ.Знаеш ли поне . една дума руска или стихотворение,роман,филм,театър,дипломация.ПАШОЛ НА ,ТИ ЗНАЕШ КЪДЕ,

    Коментиран от #98

  • 30 Кои бяхте вие

    47 2 Отговор
    та да налагате санкции - първо си пуснете тошлата вода да се изкъпете, хахахах
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Жоро

    3 38 Отговор
    Лошата новина за руснаците е че им се разкриха пълния набор от оръжия /снаряди/, пример танк Т90, дронове и др. Лаборатория изследва как са направени /с какви части/. До сега не е имало достъп до тая информация. Всичко разчита на западни части. Може да се направи тези части да липсват тотално. Ако някой му е интересно да търси conflictarm сайта са дадени разглобени руските машини и изследванията направени.
  • 33 Евроатлантик

    53 2 Отговор
    Запада сам повярва в пропагандата си, която сега реалността опровергава. Естествено, че Русия има всички необходими ресурси, както природни, така енергийни, технологични и кадрови да си организира стратегически важните производства. Тоя филм със санкциите да не би да спира лудото Кимче да пуска ядрени пиратки над Хавай и Япония?
    А Русия въобще не е изолирана страна, няма никакъв проблем да си внесе електроника, ако и трябва, а сама не си я е произвела.
    САЩ могат да санкционират съюзниците си, на останалите не им дреме за тях.
    Тая война се пече от години и накрая за нея най-неподготвена е Европа. Украйна я въоръжават от Майдана през 2014 и тя практически воюва по НАТО-вските стандарти. Русия и Китай си направиха SWIFT аналог още от онова време и сега го използват заедно със страните от БРИКС.
    В Турция с очите си видях етикети по магазините, че може да плащаш с руските карти МИР.
    Та накрая Украйна е потъналата в мрак и разруха, Урсулата ни казва да стоим на студено и да не се къпем и всички цени у нас скочиха нагоре. Та викате Русия губела?
  • 34 123

    2 31 Отговор

    До коментар #31 от "ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ":

    Ти правиш ли разлика м-у царска русия,ссср, и руска федерация ?!Май не.Дай пример след 89та с какво са толкова велики,и какви са им постиженията!?

    Коментиран от #55

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Али и баба

    40 2 Отговор
    Че нали баба Урсула ви го каза...според нейното миниатюрно мозъчен вземат чипове от перални и прахосмукачки.Тя го знае защото си е имплантирал чип от консервна кутия между ушите
  • 37 Лаврентий Берия

    6 10 Отговор

    До коментар #31 от "ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ":

    Я ни кажи ти една руска книга която си прочел?

    Коментиран от #49

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПРОВОДНИЦИТЕ......НА ПЛЮШКИН

    2 16 Отговор
    Са от запасите на БАЙ тошо кога са били.....полупроводници☝
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 среднощен

    26 1 Отговор
    Дали произвежда или не не можем да знаем... Едно е сигурно - Украйна "приключи", Русия се "изтощава", а "запъдът" изпадна в дефицит и инфлация в своето свръхпотребление... Всички губят...
  • 42 като толкова ти харесва Кравария

    24 2 Отговор

    До коментар #35 от "Лаврентий Берия":

    заминавай за Кравария

    Коментиран от #51

  • 43 Стига бе

    24 3 Отговор
    А не бе ще дреме докато Американците заливат света с оръжия и правят войни
  • 44 уфааааааааааааа

    16 2 Отговор
    Едните да произвеждат, другите не, направо супер
  • 45 дидо

    20 2 Отговор
    дотука единственно ЕС се самосанкционира
  • 46 хихи

    15 2 Отговор
    Кел Сюрприз...
    На НюйоркТаймс да им припмня за КОКОМ по време на Студената война. СССР произвеждаше пак ракети, крилати ракети(Х-55q да си прочетат Уйкипедия, това с въглища не става), летеше в космоса, орбитална станция подържаше и изпрати Луноход. Совалката им кацна в автоматичен режим компютъра беше IBM
  • 47 ДДРОнег

    3 18 Отговор
    руzнаците могат да произвеждат оръжие, вярно, че калпаво, но могат ...
    Виж, перални, коли и др. полезни за хората уреди не могат да правят, това всички го знаем, нали, но русУфилите много ги е яд :))))
    А русУфилите не разбират, че ракетите не отчитат по кого са изстреляни, дали по "укри" или по руzнаци, нали ?!!!!
    А на-мнго пострадали във войанта с Украйна са предимно руzкоговорящите области на Украйна, но кога ли човешкият живот е бил ценност в руzката кочина - НИКОГА !!!
  • 48 Димо

    22 3 Отговор

    До коментар #35 от "Лаврентий Берия":

    Изглежда информацията, която дадох на хората не ти харесва?
    Няма лошо всекинда си има мнение. Обаче ти не можеш да ми казваш каде да ходя.
    Знаеш ли кой казва на хората каде да ходят и какво да правят?
    Лаврентий Берия, Сталин, Хитлер, Сащ, ЕС, Зеленски и ти също, а в Русия никой не ти забранява и казва какво да правиш, каде да пътуваш и как да си харчиш парите. Никой не говори за пестене и "зелена икономика"(ще ядем червей и буболечки скоро,щото са по евтини)
  • 49 пеперудите на факти

    15 1 Отговор

    До коментар #37 от "Лаврентий Берия":

    Доброволци за фроната за украйна ще са стоян георгиев ,тръмп,този с големите букви ,глиги също . Атлантик плюс,САЩ...НАЙ МОГЪЩИТЕ ,Лаврентий Берия все ЛГБТ госпожици ще се бият срещу Путин и Русия нагол..г.... най добре го могат муцунките сладки
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ДДРОнег

    3 18 Отговор

    До коментар #42 от "като толкова ти харесва Кравария":

    Цял свят иакс да отиде в "кравария", но наплив кум руzия няма, защо ли ?!
    Дори самоте руzнаци бягат от мурзилкиия :))))))
  • 52 Стоян Александров

    19 5 Отговор
    Какви санкции на Руссия бееее , кви 5 лева ??? Вие нормални ли сте беееееее ? Руссия е Господаря на света и ако иска нещо НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Й ЗАБРАНИ, алоооооо... Каква мерзка наглост, забранявали те на Руссия, майко мила...., а нафта, бензин, газ, злато, диаманти и още, и още богатства да Ви дава за без пари искате ли ??? Наглеци !!! И има кой да Ви вярва на глупостите е това е лошото....

    Коментиран от #53, #54, #60

  • 53 русия господарят на света?

    3 19 Отговор

    До коментар #52 от "Стоян Александров":

    И с какво точно? Колко руски технологии ползвате? Имате ли нещо руско у дома? Децата ви руски ли учат или английски?
  • 54 русия

    2 18 Отговор

    До коментар #52 от "Стоян Александров":

    е суровинен предатък на Европа. Беше, по скоро. Продаваше си газ и нефт, получаваше си пари. За какво и беше да се захваща с Украйна. Загуби най големия си пазар. Сега си гори газта която няма кой да купи.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ха ха":

    ...сравни техните жп...
  • 57 Акъл

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "полезни изкопаеми :)))":

    нямаш ти, твърдейки подобни нелепости!
  • 58 Соломякин

    17 5 Отговор
    Тези санкции защо не си ги наврат на кучето в г..ардероба? Санкциите са за мижитуркикато страните от източна Европа. За да могат да стават все по-зле икономически и зависими от западните господари. Русия да не е зависима нещо от краварите? Те са зависими от богатствата в недрата на Русия.
    И тук драскачите да спрат с пропагандата, че Русия нищо руско не произвеждала. Неграмотните българи едва ли са чули , че преди седмица Русия пусна на вода два ледоразбивача. Кой друг в света произвежда такива висши технологии. Русия произвежда ракети, на първо място в света е по продажби на зърно. Защо ѝ е на Русия на произвежда коли, лаптопи, печки и хладилници. Китай, Тайван и Турция за какво са. Пропагандистите да ходат да се пЕрат

    Коментиран от #61, #63

  • 59 Само питам

    11 1 Отговор
    Не е ли сега момента да се изпробват новопроизведените ракети с руски компоненти?Защо да не вземат и от Кимчовите да ги пробват в реални бойни условия.Ирански дронове,индийски или китайски джипове,бронежилетки,свързочни техники и т.н..Старите руски ракети не са свършили,просто експериментират и с новите.
  • 60 От Вашингтон

    5 15 Отговор

    До коментар #52 от "Стоян Александров":

    Е хубаво ама само с природни ресурси не става. Ако не знаеш да ти напомня, че цялата световна финансова система се контролира от запада. Русия държи 640 милиарда долара в злато и валута в западни банки за да гарантира платежоспособността си и да може да търгува на световните пазари. Запада блокира наскоро половината - 300 милиарда долара на руската централна банка и ще ги използва за въстановяването на Украйна.
    Световните океани също се контролират от 20те самолетоносача на НАТО които могат да блокират руските танкери с петрол. Предполагам вече ти е ясно, че санкциите са напълно реални.

    Коментиран от #68, #72

  • 61 стоян георгиев

    5 9 Отговор

    До коментар #58 от "Соломякин":

    Интересно като е толкова независима що се моли на запада за компоненти на всяко свое оръжие? Да се молиш на тия дето искаш да трепал с него е малко неразумно не мислиш ли? А забравих че вие с мисленето сте скарани.
  • 62 Русия е

    7 5 Отговор
    Бензиностанцията на запада
  • 63 Мирослав Илич

    11 4 Отговор

    До коментар #58 от "Соломякин":

    От две години това говоря Кой болен мозък реши че Русия е зависима от някакви си компуненти Нишите да ги правят Русия прави истински неща

    Коментиран от #64

  • 64 Чудя се

    2 7 Отговор

    До коментар #63 от "Мирослав Илич":

    как привържаниците на злите от северизтока, са взели основното си образование?
  • 65 Предлагам

    3 5 Отговор
    на митрофанката да подлага на изпит тролчетата си, преди да ги пусне на терен.
  • 66 Рашките не ги мислете

    6 1 Отговор
    Само наивници могат да си мислят, че рашките не са се подготвили за санкциите на Запада.
    Да имат си трески за дялане, но каквото им трябва за да си произвеждат оръжия са си го подсигурили.
    Що им е да произвеждат телевизори и друга битова техника когато могат да си я купят на ниска цена от Китай? В Европа какво се продава по магазините? А в УС?
  • 67 нормален

    10 1 Отговор
    Като гледам само евро джендърите вярват в ефективността на санкциите срещу русия и са толкова заслепени от слугинаш към сащ че не виждат реалния ефект от тези санкции а именно съсипването на живота в европа

    Коментиран от #74

  • 68 Космос

    9 0 Отговор

    До коментар #60 от "От Вашингтон":

    Да наитина си необразован. Ползваш частната американска платформа википедия?
    Човека с най-много статии там е един дебел тъп американец от провинцията им, който отвяря Американски източници и пише глупости.

    Самолетоносачите на Сащ са оръжие срещу страни от третия свят. Срещу Русия, Китай и Индия самолетоносача и групата около него се наричат масови американски железни гробове.
    Прав си че Сащ и англосаксите забраниха на Русия да си използва 300-те милиарда евро. Освен това много искат да ги откраднат за да финансират нацистите в Украина с руски пари.
    Обаче чичо Путин е помислил за това.
    В Русия корпорациите на Сащ и Англосаксите + някой други имат активи за около 1 трилион евраци. Всичко това ще им бъде взето ако се опитват да крадат и изнудват.

    Коментиран от #75, #79

  • 69 Уточнение

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Има ....":

    Да, Русия произвежда собствена микроелектроника и чипове. Определено са ретро, каквото са правили в Тайван и Корея преди 15-20 години, но за една ракета от един или няколко тона е без значение размера на микросхемите. Нито се изисква да са чак толкова мощни. Просто да работят и да са техни собствени, за да са независими.

    Коментиран от #88

  • 70 Чепа

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Солей":

    Ми аз мисля че така прави. Обора и Гомора викат на ви санкции на Русия,онея казват ами хубаво без сергия на вашия пазар ама си берете гайлето и после без риване.
  • 71 Китай

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Санкции?":

    ще ги снабдява ако нещата се влошат защото знаят - следващите са те .
    Сега не го правят като САЩ се намеси 2 г по късно в ВСВ . Същите причини .
  • 72 Самуел

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "От Вашингтон":

    Така беше . Сега има тихи , невидими руски подводници . Китай прави толкова кораби
    за месец колкото Австралия за година . Имат съвместни маневри и патрули
    Създадоха и независима банкова система .
    Много скоро САЩ ще има нужда от Русия .

    Коментиран от #78, #81

  • 73 пенко

    4 1 Отговор
    ВЕРНО Е ,ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА МАЛОУМНИ !!!! ОЩЕ СИ МИСЛЯТ ЗА "САНКЦИИ" !!! РУСКИТЕ ХАКЕРИ СЕ Е БА ВАТ С ЪС СВЕТА , А СИ НЯМАТ ЧИПОВЕ И " НЕ МОГАТ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ " - АМЕРИКАН ЕВРЕУС -ЦИАНИСТУС НА ВЛАСТ - КОЙ ВИ РЪКОВОДИ ??????????????????

    Коментиран от #86

  • 74 Някой

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "нормален":

    Не само евроджендарите а и софийските жълтопаветни гъзета
  • 75 От Вашингтон

    1 4 Отговор

    До коментар #68 от "Космос":

    Само от системата СУИФТ и петродолара в икономиката на САЩ се вливат милиарди долари ежедневно. Нали не мислиш че разходите за 15те самолетоносача които имат се плащат от американските данъкоплатци. И какво да ти обяснявам като не можеш да видиш и проумееш, че последните 5 века света се ръководи от запада а не от русия. Сделано в СССССР= открадното от запада и доразвалено плюс азиатска грубост, нескопосаност и липса на маниери.
  • 76 Радан

    1 4 Отговор
    Преди 24ти февруари тази година в очите на света Русия беше световна супер сила с втората армия по мощ след САЩ.
    Каква се оказа реалноста, технологично изостанала армия с по няколко десетки нови образци техника, купуваща дронове от Иран. От Иран, да се смееш ли или пак да се смееш. Войници с нисък морал, крадящи перални и нисък боен дух. Ширеща се корупция и посредственост в офицерския състав.
  • 77 Пламен Иванов

    1 3 Отговор
    За 8 месеца руските загуби в жива сила са умопомрачаващи - между 50 000 и 70 000 убити и между 70 000 и 100 000 ранени. Също между 6000 и 8000 единици военна техника. Около 500 неповредени танка пленени от украинците.
    За сравнение загубите на британците в Авганистан за 19 години са 457 убити и 2150 ранени.
    САЩ за същия период са загубили 2456 убити и 20 752 ранени.
    Ясно е че за военното ръководство на руската армия човешкият живот не струва пукната пара.
  • 78 Красимир Танев

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "Самуел":

    Големите държави, така наречените суперсили по принцип прецакват по малките. За добро или зло в момента всички важни неща се решават от две места, едното е Вашингтон а другото Лондон.
    От 400г и повече е така. САЩ + НАТО + кралските фамилии в западна Европа и Ватикана притежават несметни богатства в трезорите си събирани с векове от цял свят. Всичко това се охранява от 20 самолетоносача и 800 военни бази по цялата планета. Няма как това да се промени в следващите 100г освен ако САЩ не потъне или не стане някакво чудо. Русия и Китай са само допълнение към пейзажа на еврейските финансови художници.
  • 79 Прости му господи, той не знае какво пра

    1 6 Отговор

    До коментар #68 от "Космос":

    Такива като тебе стават сутрин качват се на западния си автомобил а не на москвич и най често слушат АВВА или Марая Кери. После отиват на работа където машините и компютрите и телефоните които ползват са западни а не руски, прибира в къщи и след вечеря гледа холиводски филм. Най накрая изпращат децата си да учат в Англия или САЩ и после пишат глупости по форумите.

    Коментиран от #80

  • 80 Георгий Жуков

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Прости му господи, той не знае какво пра":

    Едва ли Не съди за другите по себе си.

    Коментиран от #83

  • 81 От Вашингтон

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "Самуел":

    В системата за междубанкови разплащания Суифт от коята в икономиката на САЩ се вливат милиарди ежедневно членуват 11 000 банки от цял свят. Преброй банките в Руската и Китайската системи за междубанкови разплащания и пак ще си говорим.
  • 82 Иван Гатев

    1 3 Отговор
    Така като гледам всички искат да отидат в западна Европа Сащ или Канада. За Русия желаещи няма. А и света разговаря на английски а не на руски.
  • 83 Стоян

    1 3 Отговор

    До коментар #80 от "Георгий Жуков":

    Винаги има изключения като тебе които още се придвижват с москвич
  • 84 Колхозник актьор

    1 3 Отговор
    "Великата" октомврийска беше експеримент на запад. Втората световна беше проект на запада. Войната в Украйна си е чисто руска идея в която руснаците се вживяха в ролята на експериментален актьор.
  • 85 Пред фактите и боговете мълчат

    1 4 Отговор
    Вижте кво пичове, всички знаем, че руската военна доктрина и стратегия винаги е била отбранителна поради икономически причини. Не можеш с 2.3 трилионо брутен вътрешен продукт да скачаш на Сащ които имат 25 трилиона.
    Като добавим към сащ и страните от нато русия е 40 пъти по слаба иконовически.
  • 86 Евгении

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "пенко":

    Пенко, Пенко, да ти се чуди човек като си толкоз неграмотен, що си седнал да пишеш по форумите и да се излагаш.
    Ти имаш ли си на идея как се произвежда високо технологичен чип през 2022г.
    Ще спомена само някой факти от производствения процес.
    На пространство от няколко милиметра се нанасят 50 000 капки специален разтвор.
    Всака капка се обработва по два пъти от лазер, първия път за да се придаде нужната форма и вторият път за да се превърне в плазма която се достави до един от многобройните слоеве вградени в чипа.
    Само за да се построи една фабрика за чипове са нужни 5 години. Има само 2 такива в света, TSMC в Тайван и другата е INTEL в Калифорния. Ако руснаците можеха да правят такива чипове щяха да са номер едно в света. Самовари и чушкопеци да но ЧИПОВЕ НЕ.
  • 87 ХайлХимарс

    2 1 Отговор
    И тор произвеждат.
  • 88 Димо

    1 4 Отговор

    До коментар #69 от "Уточнение":

    Има едно уточнение, за високоточните оръжия като Хаймарс се изискват високо технологични чипове, които руснаците не могат да произвеждат.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Россия 🇷🇺 ZV

    1 0 Отговор
    Каква причината ,немога да разбера ,защо удалявате коментарите ми???
  • 94 Россия 🇷🇺 ZV

    2 0 Отговор
    Защото я русская а не укроп.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Россия 🇷🇺 ZV

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Учуден":

    Да не мислиш че полупроводници се правят от въздух??? Тогава д...й въздух
  • 97 Артилерист

    2 1 Отговор
    Факти пак са намерили базирана в Англия организация, която да ни каже кое е самата истина, а американският военен министър да я потвърди. Тия англоамериканци са си съчинили едни разказчета и си ги повтарят, без да се интересуват от реалността. Нали си спомняте един предишен американски военен министър, какво разказче изложи пред делегатите в ООН за произвежданите от Ирак оръжия за масово поразяване, размахвайки едно шишенце с бял прах. Вследствие на това добре уредената светска страна Ирак, беше тотално разрушена и ограбена от американците. Подобни разказчета американците са си съчинили за всичките си войни по целия свят. Същото е и сега в Украйна. Там американците занесоха хиляди тонове оръжия, а Русия не може дори ракети да си произвежда! Няма граници наглостта англоамериканска!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: