Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Декември, 2022 10:50 1 226 18

Евгений Цимбалюк: Украйна пред ОССЕ: Путин не си научи урока след пораженията в Херсон

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • оссе

Херсон е окупиран от руснаците на 2 март и освободен от украинската армия на 11 ноември

Евгений Цимбалюк: Украйна пред ОССЕ: Путин не си научи урока след пораженията в Херсон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като обяви Азовско море за вътрешно море на Русия, руският президент Владимир Путин просто не успя да научи неотдавнашния урок, когато Украйна освободи окупирания Херсон. Това каза постоянният представител на Украйна към международните организации във Виена Евгений Цимбалюк на срещата на Постоянния съвет на ОССЕ в четвъртък, цитиран от "Укринформ".

"Както заяви министърът, предстои да наблюдаваме нова сцена от страна на руските дипломати - как те са примирителни в изявленията си и ангажирани с диалог. За това има ясна причина, както и ясно обяснение защо е капан. Тъй като Русия губи военната си част, те се опитват да пренапишат края на историята по дипломатичен път", каза дипломатът.

Но каквито и трикове да използва руската дипломация, целите им не са се променили и вчерашната среща на Путин с така наречения Съвет за гражданско общество и права на човека е много показателна в това отношение, отбеляза дипломатът.

"Путин беше много ентусиазиран като обяви, че получаването на нови територии за Русия е осезаем резултат от войната, която той започна. За Путин това не е нищо друго освен завоевателна война. Този път той обяви Азовско море за вътрешно море на Русия. За съжаление президентът Путин не успя да научи неотдавнашния урок от Херсон. За някои е по-добре да се учат от собствените си грешки", каза Цимбалюк.

Дипломатът напомни на онези, които може би все още вярват, че Кремъл може да се преговаря, че последната ракетна атака е извършена на 28-та годишнина от Будапещенския меморандум.

"След като сключи този документ, Русия потвърди задълженията си да зачита независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Но Москва демонстративно наруши задълженията си, като отприщи пълномащабна война срещу Украйна и като се опита да унищожи украинската нация като част от нейната геноцидна политика. Така че меморандумът от Будапеща доказва, че нито едно споразумение с Руската федерация не работи, ако Русия запази физическата способност и мотивация да ги наруши", подчерта посланикът.

Припомняме, че на 7 декември Путин заяви, че придобиването на нови територии от Русия е важен резултат от така наречената "специална военна операция" срещу Украйна. Според него няма причина да се мълчи, а Азовско море се превърна във вътрешно море на Руската федерация. В същото време Путин добави, че "Петър I се бори много, за да стигне до Азовско море".

Херсон е окупиран от руснаците на 2 март и освободен от украинската армия на 11 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен - _Язовец

    41 21 Отговор
    Фашисти не си научите урока от Крим сега затова страдате и Херсон е руска земя, а руснаците винаги се връщат за своето!

    Коментиран от #6

  • 2 Окраин4е

    36 20 Отговор
    Окрайна си научи урока затова сега няма ток и икономика
  • 3 ДДРОнег

    16 31 Отговор
    путкин си знае много добре урока - "победа или смърт" !!!
    Поражение в Украйна, което ще стане много скоро, означава смърт или емиграция за путкин и близките му касапи !!!
    Затова и са разработили план за убежище в Аржентина подобно на много нацисти от ВСВ , нацист при нациста отива !!!
  • 4 Тошо

    33 9 Отговор
    ТОЗИ ВДЪХНОВЕНИЯ УКРО НАРИЧА ПОДАРЪКА ПОРАЖЕНИЕ.ТИЯ ВСИЧКИ СА НА СУБСТАНЦИИ.БОЛНА НАЦИЯ.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 22 Отговор
    В Хага ще си го научи, там ще има бая време,, ще го гледат добре, няма да трепери като в бункера и да пълни гащите като чуе стъпки и отваряне на вратана‼️
  • 6 Бесен- _Язовец

    13 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен - _Язовец":

    Но пък жужака вика три пъти ура на стадиона за Херсон и после избяга и се скри у бункеро, трябва да питаме крадеф чий е Херсон, помна, че за крим заеше на кой!
  • 7 Урюрвкос

    16 3 Отговор
    и аз почнах да вярвам че след тежки боеве Путин е напуснал Херсон.
  • 8 НЕучуден

    5 2 Отговор
    А може пък да си го е научил? Ще видим
  • 9 Арена Армеец

    14 9 Отговор
    Херсон "освободен"? Докога?! Тези фашистки укро сополи не разбират ли жалкото си положение на самонадеян тийнейджър, който, насърчаван от пийнала и забавляваща се публика, се перчи на солиден чичко, дето само с един мощен шамар ще го преспи на земята завинаги. Жалки нещастници, антируска маша на Запада и пушечно месо в месомелачката за славяни, устроена от англосаксонците! Слава кокаине....
  • 10 Йо Несбьо

    10 10 Отговор
    Много дрънкане, а за нищо! Херсон ви го оставиха, а успехите ви се дължат на САЩ и Европа, включително ние, които ви приехме бок...ците, пардон, бежанците... Оставени на себе си, в Киев щеше да се развява руският флаг!

    И още не е късно! Има какво да се срути, унищожи, изгори... Има кой да виси на студено...

    Коментиран от #11

  • 11 Гей ли си или си про'ст по рождение

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Йо Несбьо":

    Педро?!?
    2 дни и Путьо в Киев,да?
  • 12 АХА

    4 5 Отговор
    Тоя тъпанар явно не е чел информацията от изявленията на Меркел. Нека ги прочете и после да дрънка кой тук е агресорът.
  • 13 пенко

    3 2 Отговор
    КАКЪВ ХЕРСОН СТЕ " ОСВОБОДИЛИ " БЕ ЦИМ БАЛБУК ????????????
  • 14 Бъзиктар

    2 3 Отговор
    И колко вървят апартаментите в свободен Херсон?
  • 15 пълен смях

    5 3 Отговор
    ВИЕ МАЙ НЕ СИ НАУЧИХТЕ УРОКА ,ЧЕ ПУТИН КОГАТО КАЖЕ УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ В РУИНИ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БЛАТЕН С.ЛУ.ГА НА МОРДОР ТЪП.ОФИЛТАКР.УС

    1 0 Отговор
    А бря сега блат.ните кал.ни братушки на нас рус.филт.аците ся кат извадят новите сърми, С-700 Паприкаш,Гювеч 240 Посейдон и разни други тайни безаналогови фантазии и укрите приключват от смях !!!!
  • 18 Хахаха

    0 0 Отговор
    Херсон не е спечелен от укрите с военна победа.
    Дали е поражение, скоро ще се види. В морално отношение за руснаците много е трудно това изоставяне на града. Но руснаците помнят и Бородино, а западняците, явно , не.
    ,, Скажи ка, дядя, ведь не даром Москва, спаленная пожаром, французу отдавна?..........Недаром помнит вся Россия про день Бородина.....Не будь на то Господня воля, не отдали б Москви". Неграмотници, аууу!! Знаете ли продължението?
    Но укрите нямат към това поражение никакво отношение. Те само ще отговарят за престъпленията си спрямо руснаците.
Новини по държави: