Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Декември, 2022 13:06 2 414 11

Отвлечени в Русия? Губят се дирите на затворниците от Херсон.

  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • война-
  • отвлечени-
  • херсон-
  • затворници

Множат се индикациите, че Русия отвлича украинци от окупираните райони

Отвлечени в Русия? Губят се дирите на затворниците от Херсон. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинката Татяна Л. е отчаяна. Не се е чувала със сина си вече повече от месец. В края на 2020 година Дмитрий е осъден на пет години затвор за грабеж. Той излежавал присъдата си в наказателна колония в Херсон. Тя трябвало да приключи в началото на ноември.

На 7 ноември Дмитрий пише на майка си за последен път. "Каза ми, че ще го местят в Крим заедно с други затворници”, разказва Татяна пред АРД. Оттогава тя няма контакт с него. "Дмитрий винаги намираше начин да поддържаме връзка, без значение колко трудно е било”, казва тя.

Единственият син на Татяна е един от може би 2500 украински затворници, за които се смята, че са били незаконно преместени в Русия през анексирания от Москва полуостров Крим. Руската правозащитна организация "Русия зад решетките” следи за спазването на правата на затворниците и вече е осъществила контакт с няколко украинци, които се опитват да намерят роднините си. Според организацията десет украински семейства вече са получили съобщения, че близките им са били откарани в наказателни колонии в Русия.

Затворниците са насилвани и изолирани

Олга Романова, председателката на "Русия зад решетките”, коментира, че голяма част от затворниците първоначално са изпратени в наказателни колонии в Южна Русия, както и в затворите в Краснодар и Волгоград. Източниците на руските правозащитници съобщават, че видимо са били подложени на насилие и са държани в изолация. "В наказателния лагер в района на Волгоград украинците са държани в празни бараки. Преди това им е било отнето абсолютно всичко - оставени са само с по една лъжица”, обяснява Романова.

Според правозащитничката роднините на задържаните са важен фактор в грижата за тях в руската система на затворите. В случая с отвлечените украинци обаче тази помощ от страна на роднините е невъзможна. Освен това на задържаните е забранено да изнасят лични вещи от ареста в Украйна. Затова организацията на Романова се опитва да им помогне с храна и дрехи. "Русия зад решетките" и правозащитната организация Gulagu.net са успели да проследят пътя на затворниците, чийто следи водят до десет затвора, включително такива в централната руска област Владимир.

Украински затворници, превръщани в наемници?

Михаил Сава от "Центъра за граждански свободи" в Киев, който неотдавна беше удостоен с Нобелова награда за мир, предполага, че украинските затворници са подложени на системни унижения и изтезания: "В руската наказателна система има наръчник за това как трябва да се отнасят с украинците", казва Сава. В съответствие с това украинците са принудени да пеят руския химн и песен в прослава на Владимир Путин. Всеки, който откаже да изпълнява инструкциите, е пребиван. Татуировките с украински символи като тризъбеца са изгаряни от кожата с бензин.

Засега обаче е напълно неясно защо Русия е отвлякла хиляди украински затворници. Правозащитничката Олга Романова подозира, че тя иска да ги превърне в наемници. Задържаните от Херсонска област са руски граждани за Кремъл, въпреки че повечето от тях нямат гражданство. Русия все още настоява за легитимността на фалшивите референдуми, проведени в четири украински области. Последствията за украинските затворници могат да бъдат фатални: "Затворниците ще бъдат изправени пред избора или да бъдат осъдени отново по руското законодателство, или да се присъединят към наемническите войски и да тръгнат на война за Русия", опасява се Романова.

В продължение на месеци Русия набира наемници за войната в Украйна от собствените си затвори. Според оценки на "Русия зад решетките" , досега в цяла Русия са били вербувани до 35 000 затворници. Твърди се, че загубите сред тази група са особено големи.

Милиони цивилни са отвлечени от началото на войната?

Засега няма много информация дали сред отвлечените около 2500 пленници може да има и украински цивилни и войници, арестувани от руснаците. Михаил Сава от "Центъра за граждански свободи" в Киев предполага, че е така. По време на окупацията руските войници са задържали и пращали в затвори цивилни граждани и войници по обвинение за "оказване на съпротива на специалната военна операция". В резултат на това, освен осъдените от украински съдилища престъпници, в затворите може да е имало и цивилни граждани и войници, които сега вероятно също са били депортирани в Русия.

От началото на войната има множество информации за това, че Русия отвлича украинци от страната. Едва в средата на ноември украинското правителство обяви, че са известни имената на поне 11 000 деца, които са били насилствено отведени в Русия. Реалният им брой може да е още по-голям. Като цяло Украйна предполага, че до два милиона души са били отвлечени.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Денги не пахнут

    31 1 Отговор
    Дойче зеле!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    ПОЗОР СРАМ

    Коментиран от #3

  • 3 Да,наистина!

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Харесвам Ви Ника.
  • 4 Читател

    20 0 Отговор
    Доста гнусна антируска пропаганда . За малоумни . Е , Дойче Веле не може да падне по-долу . Но пък често ме опровергава .
  • 5 Стоян Александров

    16 5 Отговор
    Спокойноооо, трайтееее бееее в Руссия нищо не се губи. Спокойно. В Сибир са и кппаят в урановите мини за да изкарат уранова руда, да се преработи после и да се продаде на Господарите им от Запад, онези дето ги карат да се бият срвщу братята си РУССИ. С парите после Русснаците ще направят бомби и друго оръжие за да Ги бият тях и натюфсите, защото са прости....ОК. НЯМА ЗАГУБЕНИ ....
  • 6 Хи их хи

    21 0 Отговор
    Отвлечени затворници! А за затворени затворници няма ли да напишете?
  • 7 Странно

    27 1 Отговор
    за какво са им на руснаците подобни бок@@ци? Не им стигат техните, ами ще събират и украинските... А тези два милиона "отвлечени" едва ли са "отвлечени"! По-скоро са преминали в Русия за да се спасят от произвола на укронацистите! Има безброй клипове какво правят с обикновените граждани
  • 8 по важно е, че Азов

    18 0 Отговор
    знаем къде са. на студено, на тъмно и ядат по малко СУПЕР
  • 9 Атина Палада

    18 0 Отговор
    Още през месец март на 2022г Зеленски освободи абсолютно всички затворници в Украйна! Как така този през ноември се е намирал в затвора?
  • 10 Таня се е напила

    2 1 Отговор
    Стига лъжи от тоя сайт
  • 11 мали дали

    1 0 Отговор
    не са ги пратили в гуантанама
Новини по държави: