Last news in Fakti

16 Декември, 2022 14:05 2 734 30

300 милиарда за отбрана: защо Япония се въоръжава?

  • япония-
  • отбрана-
  • сигурност-
  • сащ-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • русия-
  • оръжия-
  • токио-
  • китай

Коя е най-голямата заплаха за Япония?

300 милиарда за отбрана: защо Япония се въоръжава? - 1
Снимка: Shutterstock

Япония иска да вложи огромни суми в отбраната и сигурността си - става дума за еквивалента на 300 милиарда евро за следващите пет години.

Един от основните приоритети на отбраната на Япония е т.нар. възможност за ответен удар. Според експерта по отбрана Кийоши Сугава "по начина, по който се разбира възможността за ответен удар в бъдеще, Япония ще може да атакува вражеска територия". "Това би било възможно, ако навреме знаем, че врагът иска да ни нападне", добавя Сугава. Да се разбере предварително обаче е сложно и Япония все още няма подобни инструменти. За да е по-добре подготвена, страната планира да разшири отбранителните си възможности със сателитни системи и киберотбранителни системи.

Повече войска, повече оръжия

Армията трябва да се превърне в по-привлекателен работодател и да се рекламира повече сред младите хора. Сугава отбелязва обаче, че военните сили в страната нямат добра репутация. Дори армията да се постарае да привлече повече млади хора, това би било сложно и заради застаряващото население на Япония - достатъчно млади хора просто няма. В отбранителните сили на страната, които към момента наброяват около 250 хиляди души, и сега има много незапълнени места. За да може да разшири възможностите си за превантивна отбрана, Япония иска да разработи и собствени далекобойни ракети. Ще бъдат закупени и 500 ракети "Томахоук" от САЩ.

Медиите говорят основно за отбрана и въоръжаване

В последните седмици се проведоха няколко малки, но ожесточени протести срещу плановете на правителството. "С тези политики Япония ще увеличи напрежението в региона, вместо да деескалира”, казва един от протестиращите. "Наскоро Северна Корея изстреля ракета, която премина над Япония, но какво прави нашата страна, за да потуши този конфликт, не става ясно. Вместо това медиите подклаждат страховете", оплаква се друг демонстрант.

Кийоши Сугава от фондация "Хатояма" е съгласен, че в медиите тече кампания, откакто Русия нападна Украйна. Предупреждението е, че следващи ще са Тайван, а след тях - и Япония. Факт е, че японските медии в последните седмици почти изцяло се фокусират върху репортажи за бъдещите отбранителни планове, планове за въоражаване и симулации на евакуация в случай на нападение. Като например на тихоокеанския остров Йонагуни, който е разположен на 100 километра от Тайван. По време на китайските военни маневри в региона след посещението на Нанси Пелоси в Тайван преди няколко месеца, ракети паднаха и близо до японския остров.

Коя е най-голямата заплаха за Япония?

Най-големият враг в региона официално е Северна Корея, но според експерта Сугава "най-голямата латентна заплаха, разбира се, е Китай. Япония не го е обявявала официално в рамките на отбранителната си стратегия". Публично за Китай се говори само като за "стратегическо предизвикателство". От една страна, Япония се нуждае от Китай в икономически план. От друга - страната установява все повече военни сътрудничества със съседни държави - например наскоро с Филипините. Както и с Южна Корея - след години, в които отношенията бяха замразени.

Все още няма яснота как Япония смята да финансира огромните нови разходи, които планира за отбрана. Засега се обмисля увеличаване на корпоративния данък и данъка върху тютюна. Освен това специалния данък за възстановяване на Фукушима може да бъде разширен и да се използва и за разходи за отбрана. Спорове по този въпрос има не само в кабинета на ръководителя на правителството Фумио Кишида, но и в Либерално-демократическата партия. Дългът на Япония вече е два и половина пъти по-голям от годишния ѝ брутен вътрешен продукт.

Автор: Катрин Ердман


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    19 7 Отговор
    ЗА ДА СПОНСОРИРА ТЕРОРИСТИТЕ ОТВЪД ОКЕАНА
  • 2 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    13 6 Отговор
    Излишни разходи ,Япония влага повече в Технологий и Анимация Хентай ,за отбрана също ,но статията в сайта е глупава и преписана ,измислиците на посредствените немци
  • 3 Българин Сл.

    13 13 Отговор
    защото Путин отвори кутията на Пандора-всеки започна да дрънка оръжие

    Коментиран от #5

  • 4 300 милиарда са капка в морето

    2 10 Отговор
    за 5 години при съвременната военна техника.

    Коментиран от #19

  • 5 Kaпитализъм

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българин Сл.":

    ... в действие!!! Капитализмът отвори "кутията на пандора"!!! Курилските о-ви със Сахалин, че и Камчатка, а защо не и "черешката на тортата"- Владивосток са в мечтите на японските империалисти!!!
  • 6 Левски

    20 9 Отговор
    За да се опитват да спасяват фалиращата кочина северна америка!
  • 7 стоян георгиев

    8 1 Отговор
    Я провери колко е целия военен бюджет на Русия за пет години.60 млрд. на година са доста пари и то само за покупка на техника.
  • 8 Хихихи..

    10 6 Отговор
    Щото Щатите ги карат да се въоръжават срещу "Северния Враг на гей-парадите",затова.Джапанките са Гола вода самурайска,също като "арийците"..Клекнали!
  • 9 Левски

    19 4 Отговор
    Егати и ненормалния свят! Послидните 31 години ни обясняват че трябва да са разоражаваме като унищожаваме оръжия за милиарди които са платени от нашите прадеди за да няма войни! Сега вече 10 месеца ни обясняват че трябвало да даваме милиарди за да се въоръжаваме! Всички са побъркани!

    Коментиран от #14

  • 10 ТОЗИ ПЪТ ЯПОНИЯ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ РУСНАЦИТЕ

    5 8 Отговор
    КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ АКО НЕ ИСКА ПАК ЩАТИТЕ ДА Я ИЗБОМБЯТ С АТОМИ !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Амиии

    5 6 Отговор
    Всички, които са под ботуша на САЩ се въоръжават.. Не е трудно да отгатнем Защо:)

    Коментиран от #13

  • 13 Гацо

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Амиии":

    Не позна . Защото има сумашедший сосед -терорист.
  • 14 Никак не са побъркани

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Левски":

    Просто бизнес. Ако Русия ни е давала оръжия на преференциални цени, при тия се плаща здравата и то предварително ... Влизането на България в ЕС и НАТО е доста сериозна грешка.

    Коментиран от #17

  • 15 Зелен Демократ

    3 4 Отговор
    Защо? Защото ние капиталист-нетрадижионно ориентираните психо-отпадаци не обичаме в живота да има любов, справидливост и мир! Защо ли сме такива изроди? Защото ,ако Света се подреди добре, Ние ще сме никои и безполезни, дори ще се види какви отпадъци сме, затова Респект и Поклон пред НАС!
  • 16 Пеци

    9 2 Отговор
    Е как защо?? Да граничиш с Рашистан и да не се въоражаваш, утре орките могат да решат да "денацифират" Япония....само,че Рашистан копира на 100% нацистка Германия, която самотно без стратегически съюзници започна войната и всички знаем как свърши.Това го чака и Путлер
  • 17 ЧЕбурек

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Никак не са побъркани":

    Преференциални цени ли ? Даваше ни скъпо и прескъпо боклуци ,ето това ни даваше.
    Това и бяха преференциалните цени .

    Коментиран от #20, #27

  • 18 Интересен въпрос

    4 1 Отговор
    Как защо ще освобождават Сахалин..няма всичко да отиде за Китай там
  • 19 Русофоб Антисемит

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "300 милиарда са капка в морето":

    Принципно да, но е на фона на най-големия държавен дълг в света.... Японците отдавна изпревариха американците по този показател.
  • 20 Несъгласие

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕбурек":

    Американците сега ни ги дават много евтино ? Даже ги плащаме и не получаваме нищо. И защо си мислите, че Западните са много качествени ? Забравете и колко боклуци които се произвеждаха в България биваха изнасяни за Русия, включително електроника, туристите които идваха по морето ...

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЧЕбурек

    8 5 Отговор

    До коментар #20 от "Несъгласие":

    България винаги е била ограбвана от Русия , не от САЩ . Не само България, но България най много

    Коментиран от #24

  • 23 Дернев

    2 3 Отговор
    "най-голямата латентна заплаха, разбира се, е Китай." Както за Япония така и за света. И латентна е дипломатично казано. Затова светът трябва да се изолира от Китай и чрез ООН да се опитва да балансира за мирно съжителство. Това САЩ не могат да го постигнат, но Европа за европейците може.
  • 24 И какво е ограбила Русия ?

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "ЧЕбурек":

    Ако не е била Русия, щяхме да се още Турска провинция ? Примерно в Енергетиката – имате ли понятие колко струват тези атомни реактори които ги затвориха заради ЕС. САЩ направиха колко годишни договори за ТЕЦ-овете да продават скъп ток ? Фирмите им не спазват изобщо законодателството на ЕС. В момента имам купен продукт от eBay, недоставен – казаха ми да съм си гледал работата ... Тоя Запад са тотални мошеници.
  • 25 Деций

    4 3 Отговор
    Япония се въоръжава,щото скоро не е яла ядрен заряд.Пеоблема е че сега са десетократно по мощни. А иначе ако си живеят нормално и гонят собствените си интереси няма от какво да се притесняват,и да се въоръжават.По добре да видят дълга и да се отърват от американският дълг,който е повече от 2 .4 трилиона $.Всъщност това са американските интереси,първо да ги ограбят със железата,и второ да ги подложат за да изгорят,вместо тях.
  • 26 ТкьЪф

    0 0 Отговор
    Нова Зеландия /Финландия е с БВП около 250300млрд$ , по полека с изхвърянията$ на маса по Коледа и Нова година.
  • 27 Цитирай точни цифри,

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕбурек":

    а не козяшки опорки, бе Соросляме. Какво се правиш на прернат с мокър парцал по главата?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сандо

    1 1 Отговор
    Защото е окупирана и трябва да слуша.
  • 30 Развийш ли

    0 0 Отговор
    Въоръжават се защото са заобиколени от ненормалници и диктатури които плашат с ядрено оръжие Другаря Радеф и Митко есемеса искат да ремонтират Миговете или да купят Грипен дето се използват за учебни самолети и се учат да летят на тях
Новини по държави: