Last news in Fakti

16 Декември, 2022 19:15 1 473 18

Буркина Фасо привика посланика на Гана, след като ганайският президент заяви, че страната наема руснаци от "Вагнер"

  • буркина фасо -
  • посланика на гана-

Властите в страната не коментирали дали работят с руската наемническа група, която бе наета в съседно Мали, за да помага в борбата с ислямистките бойци

Буркина Фасо привика посланика на Гана, след като ганайският президент заяви, че страната наема руснаци от "Вагнер"  - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в Уагадугу привикаха тази сутрин посланика на Гана, за да даде "обяснения" във връзка с твърденията на ганайския президент, че Буркина Фасо е наела руската наемническа група "Вагнер", съобщи Ройтерс, цитирайки външното министерство на страната.

Говорейки вчера пред репортери, застанал до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, президентът на Гана Нана Акуфо-Адо заяви, че Буркина Фасо е наела "вагнеровците". "Днес руските наемници са на северната ни граница. Буркина Фасо следва примера на Мали и се готви да използва намиращите се сили на "Вагнер", заяви Акуфо-Адо и добави, че това е тревожно развитие на ситуацията за Гана. Той каза още, че Буркина Фасо е предложила на наемническата група да ѝ плати с мина.

В изявление, публикувано след срещата с посланика, външното министерство на Буркино Фасо заяви, че "не одобрява" казаното от ганайския президент. Ведомството обаче нито потвърди, нито отхвърли твърденията му. В съобщение до агенция Ройтерс говорителят на външното министерство заяви само, че "във всички случаи Буркина Фасо не се свързвала с "Вагнер".

Властите в страната не коментирали дали работят с руската наемническа група, която бе наета в съседно Мали, за да помага в борбата с ислямистките бойци.

В отговор на твърденията на Акуфо-Адо "Вагнер" не даде директен коментар във връзка с опасенията на Гана. В отговор обаче, приписван на основателя на наемническата група Евгений Пригожин, се обвиняват западните правителства и въоръжените мисии на ООН, че извършват някои от престъпленията в Африка, за които е обвинявана групата.

Перспективата за разширяване на присъствието на "Вагнер" в Африка притеснява Запада, в частност Франция и САЩ, които твърдят, че тя експлоатира минерални ресурси и нарушава човешките правата в страните, в които действа.

Буркина Фасо е изправена пред ислямистки бунт, в които участват и някои от групировките, действащи на територията на Мали. Също като съседката си Буркина Фасо също е управлявана от военна хунта, която дойде на власт с обещания да подобри сигурността в страната.

Решението на Мали да използва силите на "Вагнер" през миналата година влоши нейните отношения с регионалните и западните ѝ съюзници и бе една от причините за изтеглянето на френските сили за борба с тероризма.

Силите на руската група "Вагнер" са се сражавали на територията на Либия, Централноафриканската република и Мозамбик.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    23 5 Отговор
    Ако имате проблем със соросн.ята звъннете на ЧВК Вагнер те ще решават вашия проблем!
  • 2 Гоуст

    22 4 Отговор
    Ето за това Макарона е супер мек спрямо Русия. Опитва се да изтъргува Украйна за някой Африкански страни. Лошото е , че закъсня. На Русия не и пука за Франция във войната с Украйна. А в Африка ,Франция ВЕЧЕ е заместена от Русия. И процеса се разраства.

    Коментиран от #5

  • 3 Евала

    5 22 Отговор
    Православните братя веят руското парцал
    Като някой алкохолици в бг

    Коментиран от #6, #16

  • 4 гого

    16 3 Отговор
    в независими источници а не ка,..ф.я.ва медия като факти се пише друго америте бягат през глава от африка и оставят Русия и Китай хахахахахха каккто избягаха от афганистан
  • 5 Няма дерби

    3 22 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Чуждестранния легион ще ги размаже алкашите точно за 3 дена ако решат

    Коментиран от #7, #8, #12, #13, #14, #17

  • 6 иваило

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    и такива като теб трябва да има месо за прайда с много лубрикант
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Синя каска

    3 16 Отговор
    На американците им е все таз какво се случва в Африка ако им затрябва нещо ще си го купят с долари..няма никакъв смисъл да инвестираш в диваци които са във първобитно общинския строи..от друга страна китайците и руснаците си мислят че ще прогресират с калашници там..те не са там за да подпомагат негрите

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БАЙ КУРТИ

    14 1 Отговор
    Е па ВАГНЕР не е от Триполовите/ и естествено не са демократични , като ЦРУ, Чуждестранният легион и ......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Съмнение

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма дерби":

    Сигурен ли си?
    Ако „Да“,бегай да им помагаш ,да разбият „алкашите“!
    Да не забравиш резервни памперси!
  • 14 Съмнение

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма дерби":

    Мисля ,че нямаш ни най–малка представа ,за какво пишеш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    МНОГО ГЛУПАВО МИСЛИШ.
  • 17 ФеноменО

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма дерби":

    Още един вярващ на филми. Работя ПРЯКО и с Френският Чуждестранен Легион и със ЧВК"Вагнер". Та в момента Легионът напуска Африканските страни, остана им само Кот дИвоар където изместват Африканското си оборудване. "Вагнер" се разполага в Африканските страни принуждавайки Легиона да напусне. За щастие за сега всичко върви по политически решения, без пряки конфликти.Друга тема е Китай.
  • 18 Гоуст

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Синя каска":

    Още един заблуден. Китай ИЗКУПУВА Африка. САЩ много късно осъзнаха какво става в Черна Африка. Там ВЕЧЕ са Русия и най-вече Китай. Останало е малко френско, английско, влияние което постоянно намалява, за сметка разрастването на китайското. И да те"светна" Африка е НАЙ-БОГАТИЯТ на природни изкопаеми и не само ресурси.