Last news in Fakti

22 Декември, 2022 12:59 870 7

ЕК одобрява отпускането на 22 млн. евро за Унгария по политиката на сближаване

  • унгария-
  • политика-
  • сближаване-
  • ес-
  • сътрудничество

Страната е обещала да отстрани недостатъците с реформи

ЕК одобрява отпускането на 22 млн. евро за Унгария по политиката на сближаване - 1
Източник: БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че одобрява споразумението за сътрудничество с Унгария по политиката на сближаване, което включва ясени намерения за подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки; за предотвратяване и разкриване на корупцията; мерки срещу измамите и конфликта на интереси. Тази пътна карта тясно свързана с плана за икономическо възстановяване от пандемията и процеса, свързан с върховенството на закона, пояснява ЕК.

Споразумението за близо 22 милиарда евро до 2027 г. ще помогне на страната да изпълни съвместни цели с ЕС в областите на териториалното развитие и прехода към цифровизирана и природосъобразна икономика. Ще бъдат отпускани суми от бюджета за вътрешни работи (убежище, миграция и приобщаване; вътрешна сигурност; управление на границите и визи).

Комисията отбелязва, че Унгария последна получава одобрение за средствата по тази част от общия бюджет. Допълва се, че Унгария е обещала да отстрани недостатъците с реформи за укрепване на съдебната независимост. Посочва се, че ще бъдат продължени преговорите с Будапеща по въпросите за унгарския закон за закрила на детето и препятствията пред академичната свобода и правото на убежище, предаде БТА.

В съобщението се допълва, че Съветът на ЕС наложи мерки за защита на общия бюджет за нарушения на принципите на правовата държава в областта на обществените поръчки, прокуратурата и борбата с корупцията в Унгария. Тези мерки включват спиране на плащанията по три оперативни програми за сближаване. Мерките са временни и може да бъдат отменени от Съвета на ЕС, по предложение на ЕК, без загуба на финансиране, ако за две години бъдат предприети необходимите промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    5 5 Отговор
    ХА ХА ,,КОМЕНТАР,, ! ИМАШЕ ТАКОВА СРЪБСКО ПРЕДАВАНЕ ПО РАДИОТО
  • 2 Теле

    10 7 Отговор
    Мазним се нещо на орбанчо
  • 3 Теле

    9 8 Отговор
    Орбанчо дали ще дава копейки,пардон форинти, да го фалим у фактите ?!
    Ша питам Митруфанова дали може

    Коментиран от #4

  • 4 Теле

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    Супер мучиш но фалшиво
  • 5 Факти

    10 5 Отговор
    Колко е разликата между 22 МИЛИАРДА И 22 МИЛИОНА, знаете ли във Факти?
  • 6 Вирус

    4 5 Отговор
    Симонче какво сближаване надупеане е ако има ще има и кинти това е от партньорите и еврогейските ценности
  • 7 Това е подкуп,

    8 5 Отговор
    само за продажните елити, за да не излезе Унгария от ЕС!
    Иначе им спряха милиардите, заради политиката на сближаване с Русия!
    НО се усетиха, че може с това да започне масово излизане от "съюза"!
    А това ще е убийствено за създаването на световния концлагер.
    Значи от една страна "наказват", но от друга гледат, и да не прекалят много и да им пропаднат въобще великите планове по "намаляване на населението" и "създаването на световния концлагер" за останалите живи жертви!
Новини по държави: