Last news in Fakti

24 Декември, 2022 19:03 8 017 91

Войната в Украйна тласка Турция към Русия

  • ердоган-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Турският президент задълбочава икономическите връзки с Руската федерация във високорисков опит да подкрепи икономиката на страната си

Войната в Украйна тласка Турция към Русия - 1
Източник: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задълбочава икономическите връзки с Русия във високорисков опит да подкрепи икономиката на страната си, противопоставяйки се на западните санкции срещу Москва на фона на спорните отношения с партньорите на Турция от Северноатлантическия пакт, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Турция увеличи вноса си на руски суров петрол и работи със своя черноморски съсед по планирания хъб за природен газ и изграждането на атомна електроцентрала. Това се случва в момент, когато Европа и нейните съюзници се опитват да ограничат приходите на Москва от износа на енергия заради войната в Украйна.

Ердоган също така осигурява сигурно убежище за руските пари, за да помогне на турската икономика да се поддържа на повърхността след години на нестабилност, която според икономистите е резултат до голяма степен от лошото управление на неговото правителство.

Укрепването на икономическите отношения с Русия е част от стратегията на Ердоган да заеме уникална позиция в украинската криза, преодолявайки разделението между Русия и Запада. Член на НАТО, Турция достави оръжия на Украйна и затвори Черно море за пристигащи руски военни кораби. В същото време Ердоган изгради лични отношения с руския президент Владимир Путин, предлагайки Турция като място за поредица от важни срещи между руски официални лица и техните западни и украински колеги.

"Ердоган се нуждае от Русия, защото Турция няма добри отношения с членовете на НАТО“, обяснява Ариф Актюрк, енергиен консултант и бивш изпълнителен директор на Botas, турската държавна компания за природен газ. "Путин се нуждае от Турция, за да отвори света, особено от Черноморския регион“.

Западни служители предупредиха Турция да не позволява на финансовата ѝ система да се превърне в убежище от техните санкции срещу Русия, като висши служители на САЩ и Европейския съюз често пътуват до страната, за да обсъдят спазването на санкциите.

Енергията е в основата на процъфтяващото партньорство, като евтиният руски петрол и газ помагат на Турция да намали натиска върху икономиката си. Турският внос на руски суров петрол се е увеличил повече от два пъти през месеците след нахлуването в Украйна в сравнение със същия период на миналата година. Тя е внесла близо 2,5 милиона барела от март, в сравнение с 1,3 милиона барела през цялата 2021 г., според данни на фирмата за енергиен анализ Kpler. Руският суров петрол представлява 40% от руския внос по море тази година, почти удвоявайки се от 21% през 2021 г. Този процент скочи още повече през последните месеци, като представлява две трети от доставките.

Това съвпада по време с ръководената от САЩ инициатива за намаляване на приходите от петрол на Русия, но без прекъсване на руските доставки на световните пазари. Групата на седемте богати страни плюс Австралия се съгласиха да поставят таван на цените на руския суров петрол, което забранява западни услуги като финансиране и застраховка за товари на цена над 60 долара за барел. Страните от Г-7 и ЕС като цяло спряха вноса на руски суров петрол.

Според плана за таван на цените Турция може да купува руски суров петрол, ако цената му е под тавана или ако се използват услуги на западни компании за търговия с петрола, казаха американски служители.

Турция също се намеси, за да снабди Русия със стоки, които Москва вече не може да внася от Европа: всичко от текстил, плодове и зеленчуци до промишлен хардуер, според търговските данни. Износът на Турция за Русия е нараснал с 2,3 милиарда долара от май до октомври в сравнение със същия период на 2021 г., според Института за международни финанси, базирана във Вашингтон търговска асоциация за глобалната индустрия за финансови услуги.

Част от нарастването на износа от Турция към Русия вероятно се дължи на пренасочването на търговията от ЕС към Русия. Стотици руски компании се преместиха в Турция или създадоха предприятия в Турция, за да избегнат ограниченията от ЕС или други страни върху вноса и износа.

Ердоган по някакъв начин е заложил политическото си бъдеще на отношенията си с Путин, казват анализатори. Притокът на руски пари, заедно с намаленията на руската енергия, са важни възглавнички срещу икономическа криза, която изтри повече от половината от стойността на турската лира от края на миналата година. Турската централна банка се нуждае от чуждестранна валута, за да предотврати нов спад на лирата, след като намали лихвените проценти четири последователни пъти тази година под натиска на Ердоган, казват икономисти. Централната банка на Турция е похарчила най-малко 60 милиарда долара в чуждестранна валута, за да подкрепи лирата, според икономисти.

"Не само Ердоган си е Ердоган. Тук също става въпрос за това, че Турция има различна позиция от Европа“, казва Ерик Майерсон, старши икономист в шведската банка Handelsbanken. "Те имат собствени интереси.“

Турция също е получила обещания за милиарди инвестиции и помощ в чуждестранна валута от Обединените арабски емирства. Катарска институция беше основен купувач на последните еврооблигации на Турция, което намали цената на заемите на страната, според анализатори.

Ердоган се съгласи през октомври с руско предложение за създаване на хъб за руски природен газ в Турция. Планът, който турски официални лица казват, че ще бъде финализиран до края на годината, представлява завършването на дългогодишна турска амбиция да стане център за износ на газ за Европа.

Западните правителства обаче се притесняват от нов внос на газ от Русия поради санкциите и трудността при изграждането на нови тръбопроводи през Черно море, поради опасността, произтичаща от войната.

Турция е зависима от руския гигант за природен газ Газпром,, който е осигурил 43% от вътрешните нужди на Турция през 2022 г. до септември, според консултантската фирма Energy Aspects. Страната също е изправена пред риска Русия просто да спре доставките на газ, както до голяма степен направи за Европа тази година. Русия затвори отделен тръбопровод до Турция, наречен "Син поток", за девет дни през май, позовавайки се на проблеми с поддръжката. Газопроводът е каналът за около половината от целия износ на руски газ за Турция.

Това е риск, който турските официални лица разбират, предвид скорошната им история на спорни отношения с Русия. Двете страни подкрепиха противоположни страни във войните в Сирия, Либия и региона на Южен Кавказ през последните години.

"За Русия газът винаги е бил и остава оръжие“, каза Евгения Габер, бивш украински дипломат и старши сътрудник в Атлантическия съвет в Турция, фокусиран върху Турция клон на американски външнополитически мозъчен тръст.

Московската държавна фирма за ядрена енергия "Росатом" също строи атомна електроцентрала на средиземноморското крайбрежие на Турция, която компанията ще притежава и управлява. Тази година Турция започна преговори с Росатом за изграждането на евентуална втора централа на Черно море.

През юли Русия преведе 5 милиарда долара на Турция за продължаващото строителство на първата електроцентрала, съобщи турската държавна информационна агенция. Очаква се по-късно Русия да изпрати още 10 милиарда долара за централата, казват от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мехмет

    114 25 Отговор
    Турците са по-разумни от нас

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 2 ТръмпЛин

    30 52 Отговор
    Турция действително не знае на кой стол да седне! Да пращат Байрактари, пък другото ще се уреди някак си. Разбирам логиката на бай Реджеп-В мътна вода се лови риба! На сушата и градушката помага!

    Коментиран от #25

  • 3 Ердо знае

    66 25 Отговор
    че Кангал с Мечка е обречен,плаши се повече от Русия,отколкото от Щатите.И лавира..

    Коментиран от #55, #81

  • 4 Путинофил

    69 12 Отговор
    Какво НАТО, какви 5 лева?

    Коментиран от #13

  • 5 Сатана Z

    64 27 Отговор
    Тласка и България към Турция ,където и е мястото.Само Империята може да гарантира евтини стоки в Одрин и Капалъ чарши за Българските куфарни търговци.

    Коментиран от #8

  • 6 Не всички клякат и ръкопляскат когато

    97 16 Отговор
    Кравария щракне с пръсти... Макар и член на НАТО турците правят само това което е изгодно за нацията... Другите мижитурки в Европа козирува. Като се замисля реално Турция и Украйна имат армии в Европа... Друго всичко е полицейщина и някакви отряди.... Плюс бази на фащ

    Коментиран от #17

  • 7 ТръмпЛин

    41 12 Отговор

    До коментар #1 от "мехмет":

    Ако света чакаше с разум да спре Хитлер, нито свят, нито разум щеше да остане!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тея няма да влязат в Европа

    24 74 Отговор
    Ама ще влязат в Русия! Все пак с нетърпение очакваме деня когато Турция ще се разпадне на 4 части! Реално погледнато, анадолските цигани както и нашите кърджалийските нямат нищо общо със стандарта на живот в европейската част на Турция! Разбира се и кюрдите ще вземат едно голямо парче за да си направят своя държава! А оня със Zетката ще го кача на моторетката с двата коша!

    Коментиран от #20, #23, #36, #91

  • 10 ТаУмВзе

    47 4 Отговор
    Когато си Гледаш Интересът си с Русия! Друга е темата Турция.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДОСТ

    61 29 Отговор
    ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК ЕРДОГАН. ВЕЛИКА СИЛА ТУРЦИЯ.
  • 13 САРМАТ

    16 8 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    ТАКА Е!
  • 14 гошо

    13 50 Отговор
    мангитата се надушват отдалеч! рашките са си цигабета така че нищо ново
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 русофил

    48 26 Отговор

    До коментар #1 от "мехмет":

    Турците са ни кръвни братя. Слава на Турция и Русия заедно аккто винаги
  • 17 ТОВА

    35 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не всички клякат и ръкопляскат когато":

    СА ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ!
  • 18 Кинжал

    64 12 Отговор
    Ердоган ще бъде вечно признателен на Путин, че го спаси преди години от краварския преврат, който целеше овладяване на проливите, а от тогава краварите помпат здраво Гърция с оръжия , за да се противопостави на турците. Русия започва строеж на две нови газови тръби, освен наличните вече от турски поток към Турция и строеж на нова атомна централа, освен завършваната вече една.
  • 19 Вирус

    49 4 Отговор
    Е какво сега колективният запад яд ли го е нещо или завижда че те нали се отказаха какво квичат що не гледат тях си
  • 20 Курко

    22 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тея няма да влязат в Европа":

    И МОТОРЕТКАТА И ДВАТА КОША ГИ СЛАГАМ В ГОЛЕМИЯ ТИ КОШ.НЕЖНО КАЗАНО!

    Коментиран от #21

  • 21 Големия кош дето ползвам

    8 17 Отговор

    До коментар #20 от "Курко":

    Е у вас и ти готви в кухнята! Можеш и ти да го ползваш!

    Коментиран от #26

  • 22 Амет

    5 17 Отговор

    До коментар #11 от "Циганина":

    В татарския/прабългарите/
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гювендия чукур

    44 10 Отговор
    Новата Реалност. Винаги с Турция, никога против Русия!!!!
  • 25 Е да де

    10 19 Отговор

    До коментар #2 от "ТръмпЛин":

    Тайпито си е такъв.Гледс и той нещо да закърпи,а Русия се оказа "Сезам отвори се".Дорде се усетят руснаците ще лапа Тайпито.После ще му кажат-достатъчно"!
  • 26 Курко

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Големия кош дето ползвам":

    В КАЗАРМАТА КАЗВАХМЕ "НЕ СЕ ПРАВИ НА ЛУД".ЗНАЕШ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХА ХА ХА

    49 10 Отговор
    АБЕ ВЕДНЪЖ ДА НАПИШЕТЕ ИСТИНАТА , ВОЙНАТА ВЪВ УКРАЙНА ТЛАСКА НЕ САМО ТУРЦИЯ , А И МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ КЪМ РУСИЯ !!!!!
    В СКОРО ВРЕМЕ И ЕС ЩЕ РАЗМИСЛИ И КРАВАРИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ САМИ СЪС ИНГИЛИЗИТЕ , КАНАДА И АВСТРАЛИЯ!!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Жълто джудже

    31 3 Отговор
    Русия се нуждае от надежден партньор, за да окаже натиск върху Запада. Кремъл няма да се спре пред нищо. Ердоган не възнамерява да бъде коз в ръцете на Вашингтон и иска да загуби милиарди пари .Вижте България, това е мъдра стратегия за бърз растеж и развитие на Турция. Една добре обмислена източна политика ще донесе ползи и фантастични печалби.
  • 31 Перо

    40 3 Отговор
    Само Барба Ганьос гризна дръвцето от всякъде: най-скъп газ, край на компенсациите за бензин и дизел, последните пари за Украина и техните бежанци,всичко на куб!
  • 32 Ушeв

    39 2 Отговор
    Еър Доган има акъл и не е изуй гaщи като нашите политици - но гледа интересът на държавата си. Турция затвори Босфорът за НАТОВСКИ кораби, не за руски. Естествено, че ще търгуват с Русия, защото Русия има какво да им предложи. Турция подаде молб за членство и в БРИКС, ако не знаете.

    Коментиран от #33

  • 33 ТръмпЛин

    6 28 Отговор

    До коментар #32 от "Ушeв":

    Всеки е свободен да членува във всякакви организации…..Само Просия да ти разреши! Просия е против членството на всички бивши нейни колонии в ЕС!
  • 34 Мишел

    39 9 Отговор
    Ако няма добри отношения с Русия, Турция на Ердоган може да бъде смачкана икономически и политически за нула време от САЩ, както го направиха с България при Виденов. Достатъчно е САЩ да ограничат възможностите за снабдяване на турските банки с долари и обезценената лира ще олекне още хиляда пъти.
    За Турция е жизнено важно да получава евтини и за национална валута газ и нефт, да разполага с евтина атомна енергия и да може да ги продава в долари и евро. Важно е и да има достъп за земеделските си стоки до руския пазар. Въобще търговията с Русия е спасителен пояс за икономиката на Турция.
    Турция на Ердоган задължително трябва да поддържа добри отношения с Русия, за да оцелее.

    Коментиран от #45

  • 35 Станко

    28 1 Отговор
    Сега остава и бежанците да тръгнат за Европа и да се приключва. Който копае гроб другиму, сам пада в него. ЕС се на играха на политика.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЛиБеРаст

    25 3 Отговор
    Държавите които не се откъснат от американският хегемонизъм са обречени. Западният промишлен капитализъм се трансформира в диктатура на финансовият олигархат. И иронията е, че бивша комунистическа държава се бори да просъществува старият класически промишлен капитализъм.
  • 38 Мдааа

    37 3 Отговор
    Абе и аз чакам на коча да паднат ония работи но не падат,и ти чакай Турция да се разпадне
  • 39 Мдааа

    45 2 Отговор
    Америка подкокоросва гърците срещу турците и ги въоръжава,опита преврат срещу Ердоган,направи икономически шантаж с натиска срещу турската лира,май Америка е враг на Турция а не приятел
  • 40 аржентински Москвич

    32 8 Отговор
    Пожелавам успех на президент Ердоган на изборите тази пролет. Надявам се на категорична победа.
  • 41 Хохо Бохо

    8 34 Отговор
    Ердоган залага на куц кон..

    Коментиран от #42

  • 42 аржентински Москвич

    29 5 Отговор

    До коментар #41 от "Хохо Бохо":

    Резултатите показват друго. 85% инфлация, породена от хиляди руснаци, предимно милионери, които живеят и ползват услуги в Турция. В момента няма обяви за апартаменти ново строителство в Истанбул. Само във строеж останаха и цената им скочи с 40%.

    БВП на Турция за 2022 бележи рязък ръст, докато ЕС - рязък спад.

    Коментиран от #43

  • 43 гледам

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "аржентински Москвич":

    керваните пай летат за Германия - дае рязък, колко да е рязък? М?

    Коментиран от #46

  • 44 Уса

    20 3 Отговор
    Мумията с неговия антураж от престъпници тласнаха най-големите държави към Русия заформиха Брикс и сега има опашка от кандидати.Това свършиха проститеидиократи.Комунизма се завръща в още по-интересен формат китайския

    Коментиран от #47

  • 45 ТръмпЛин

    6 30 Отговор

    До коментар #34 от "Мишел":

    Всеки има нужда от ефтини газ, ток и петрол, но не и за сметка на Световния мир!! Тя и Германия е била локомотива на света и е давала работа на половин Европа, но когато се опита да завладее Европа, когато подпали ВСВ, Света трябваше да се обедини срещу кафявата чума! Това че днес Унгария, Турция, Иран, Беларус и Сирия, подкрепят и търгуват с агресора, не означава че ще бъде забравено! Всички съюзници на Германия заплатиха за своята алчност и недалновидност, така че ще дойде Видов ден и за Руските съюзници!

    Коментиран от #53

  • 46 аржентински Москвич

    27 4 Отговор

    До коментар #43 от "гледам":

    2023 Турция задминава Холандия по БВП. Наравно със Саудитска Арабия.

    Коментиран от #48, #49, #50, #51

  • 47 ТръмпЛин

    4 11 Отговор

    До коментар #44 от "Уса":

    Личи си че не си стъпвал на запад от Калотина! Моли се да не те налази Китайския комунизъм!

    Коментиран от #54

  • 48 ТръмпЛин

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "аржентински Москвич":

    ….на глава от населението??? Щото 100 милиона е едно, а 12 милиона съвсем друго! Нали?
  • 49 ТръмпЛин

    2 9 Отговор

    До коментар #46 от "аржентински Москвич":

    $58,000 срещу $9,500
    Дааа, задмина я!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ТръмпЛин

    5 16 Отговор

    До коментар #46 от "аржентински Москвич":

    Руския трол не се срамува да лъже безочливо! Дори когато лъжата е толкоз плитко скроена и лесно проверима, той няма проблем да я изтресе!

    Коментиран от #61

  • 52 Гордостта на Тарра

    17 2 Отговор
    Колкото и да се джафкате тука не разбрахте ли че дивия капитализъм и комунизма са еднакво вредни за хората..
  • 53 Гордостта на Тарра

    16 3 Отговор

    До коментар #45 от "ТръмпЛин":

    Само незнам как Германия е платила и с какво ВСВ .. Западна Германия беше най спонсорирана от сащ Великобритания.. създаде 4 райх ЕС

    Коментиран от #60

  • 54 Уса

    10 4 Отговор

    До коментар #47 от "ТръмпЛин":

    От 20 години живея в сащ и сме далече макар и все по-зависими от Китай, за сега все още мърдаме.Първо вас да налази и да чакате на опашката за Брикс.Предателите до там ви докараха разкрачени като дойни крави,кой ви хване ви дои.Ние си чакаме Тръмп само той ще оправи възбудените байднчета
  • 55 Всъщност Ердо не се бои от никой

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ердо знае":

    Затова всички му клякат
  • 56 АБВ

    6 20 Отговор
    Тогава какво хленчат на Америка за оръжие .Да си го вземат от рашистите.Ердоган е същия диктатор като Путлер нормално да се харесват.
  • 57 Раша потъна разпада се

    10 18 Отговор
    Руските мекерета русофилите освен че са неграмотни ,асоциални,бедни финансово и интелектуално ,лъснаха и като бездетни чучела в тоя светъл празник драскат пасквили и омраза по форумите и си губят времето

    Коментиран от #58

  • 58 ТръмпЛин

    3 9 Отговор

    До коментар #57 от "Раша потъна разпада се":

    Руските мекерета живеели в УСА.?? Чакат Аз Доналд ТръмпЛин да ги оправя и да ги вредя с Китайски комунизъм!! Ахахахахахахах
  • 59 Санкт-Петербург 🇷🇺 Z

    5 6 Отговор
    Днес украинските въоръжени формирования обстреляха от РСЗО центъра на Донецк, където се намират няколко медицински учреждения, под обстрел попаднаха две болници, повредена е поликлиника.

    Кметът на Донецк Алексей Кулемзин съобщи, че обстрелът е бил извършен от населеното място Орловка, ракетите са попаднали на територията на железопътната болница и Републиканската травматология.
  • 60 ТръмпЛин

    5 10 Отговор

    До коментар #53 от "Гордостта на Тарра":

    Не знаеш как Германия заплати за ВСВ??? Ами прочети! Германия и до ден днешен е напълно подчинена на САЩ!!! Само че това подчинение и донесе просперитет, за разлика от нашето подчинение на СССР!!!

    Коментиран от #79

  • 61 аржентински Москвич

    25 3 Отговор

    До коментар #51 от "ТръмпЛин":

    Соросняче, БВП на държавата, не на глава от населението. Да, турците са истинска нация и се увеличават по естествен път. А холандците са фалшива нация, с бели роби от балканите.

    Коментиран от #64, #66

  • 62 Кемал Ататюрк

    6 12 Отговор
    С ушанките! Никогда! Йок!
    Не обичам казачок!
  • 63 Сабри

    23 6 Отговор
    Бясното к.уче Блинкен на дедо БайДън и другите ястреби се опитват да налагат ограничения на Турция, но тя вече не е марионетка на САЩ а суверенна държава
  • 64 ТръмпЛин

    5 9 Отговор

    До коментар #61 от "аржентински Москвич":

    Разбира се че не е на глава от населението според руските науки. Турция е на 20 място! Пред нея са държави джиджета в население като Холандия, Канада, Австралия…А на крачка след нея са Швейцария!!! Швеция…..

    Коментиран от #65

  • 65 аржентински Москвич

    10 3 Отговор

    До коментар #64 от "ТръмпЛин":

    Да, и аз това казвам. 20-то място, но напредва бързо, а държавите от ЕС изостават, и са в рецесия. Испания е на 16-то място. Австралия е цял континент, богат на ресурси. Не е добро сравнение.

    Коментиран от #67

  • 66 'къф ти е проблема

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "аржентински Москвич":

    Съжалявам те, но не мога да ти помогна въпреки огромното си желание. На всички ни бръмчат бръмбари вавите, но твоите са само от фалшивите, които те карат да ставаш ве по ограничен в мисленето си.
  • 67 ТръмпЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "аржентински Москвич":

    Няма две мнения че Турската икономика е във възход, но да не отчиташ че БВП-то на едната се тика от 100 милиона при 10 пъти по-голяма територия, е прекалено статистически погледнато!

    Коментиран от #83

  • 68 Диктатора ердоган тласка турция

    5 12 Отговор
    към русия на диктатора путин...двамата се опитват да превземат Европа
  • 69 тъй де..

    17 2 Отговор
    ..заеха нашето място /така да се каже/
    Ние жертваме всичко в името на САЩ и безразличния към нас ЕС,
    но Турция се възползва,
    там няма балами.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хаааа

    1 0 Отговор
    Голяма глупост
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Георги….

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Пешо конощипа":

    ….Тарабата. Алкохолика, слугата на Сталин!

    Коментиран от #90

  • 75 Сък Май Дик

    5 1 Отговор
    Интереса клати феса а вие слушайте Зеленски и миризливата Деса
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 И РУСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ ДЕТО СА ОБКРЪЖИЛИ

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Честита Коледа 2023 и дали ще има 2024":

    АМЕРИКА ЗА НОВА ГОДИНА ДА ПУСНАТ ПО ЕДИН ФОЕРВЕРК И АМЕРИКА ДА СВЕТНЕ КАТО КОЛЕДНА ЕЛХА

    Коментиран от #86

  • 78 СЛЕД КАТО РУСИЯ ПРЕВЗЕМЕ УКРАЙНА

    2 1 Отговор
    ДОГАН ЩЕ ПРВЗЕМЕ БУРГАС И И ВСИЧКО ЖИВО НАОКОЛО ДО ТУРСКАТА ГРАНИЦА ЗАЕДНО С НЕФТО ХИМ
  • 79 Гордостта на Тарра

    6 1 Отговор

    До коментар #60 от "ТръмпЛин":

    Да гледам някви НПО ЛГБТ секти финансов колапс разврат .. от 89 нали и ние сме подчинени на фащ ама нещо сме най бедните не че и при СССР не бяхме но имаше семейни ценности морал и уважение
  • 80 Истината

    11 0 Отговор
    Много се смях на "Турция няма добри отношения с членовете на Нато"! НАТО е САЩ+Турция, останалите са пълнеж!
  • 81 Запознат

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ердо знае":

    Кангалите са порода, която убива мечки! Явно нищо не знаеш за кучетата Кангал!
  • 82 Да се знае..

    12 0 Отговор
    Не войната в Украйна а държанието на САЩ и компания (особено САЩ) към Турция правят неизбежно и принудително Турция да търси алтернативи....

    Коментиран от #85

  • 83 Истината

    8 0 Отговор

    До коментар #67 от "ТръмпЛин":

    83 милиона и да се има предвид, че от 1984г Турция води кървава война с терористите от пкк!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Да се знае..":

    Алтернативи търсела?!?!?!? Само за справка Турция е една от страните която най - твърдо подкрепя и въоръжава Украйна. Турция предоставя на Украйна дронове, реактивна артилерия и т.н. Турция е гарант по така наречената "зърнена" сделка и когато Путин реши да я напусне Ердоган му каза в прав текст че не му пука износа на зърно се гарантира от турския флот и ще продължи независимо дали Русия иска или не. Два дни след заявлението на Ердоган Путин заяви че укрите са обещали да не правят повече така и той се връща в сделката (укрите отричат да са обещавали каквото и да е)
  • 86 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #77 от "И РУСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ ДЕТО СА ОБКРЪЖИЛИ":

    Приятелю само преди десет месеца света вярваше че Рассия има безаналогови конвенционални оръжия то не бяха танкове, самолети, въртолети, ПВО и т.н.Сега вече никой не вярва в тази приказка оказа се че старото подлежащо на бракуване натовско оръжие в пъти превъзхожда руското. Защо си мислиш че при ядреното оръжие и подводниците изоставането е по малко? Да някоя и друга руска подводница може да стигне до бреговете на Америка но ако изстреля нещо то ще бъде прихванато от противоракетната отбрана дори и тя да изпусне нещо няма гаранция че изобщо ракетата ще избухне (все пак над 50 години за нея са се грижили техници прочути с рукожопството си). А да а отговора няма да закъснее САЩ прехвърлиха в Европа над 70 бомби и то най - съвременни които могат да изкопаят които и да е бункер и да докопат страхливия заек скрил се там (между другото демонстрираха технологията пред заека така че фоерверките се отлагат колкото и да е тъжно на военнолюбците)
  • 87 Петкан

    4 0 Отговор
    Турция използва и двата блока за собствения си интерес ..яко дои и Изтока и Запада
  • 88 5Кан

    6 0 Отговор
    А може и това в заглавието да е точно обратното принуждава Русия да е към Турция.
  • 89 Сабри

    13 0 Отговор
    Турция прави алъш вериш с Русия и обратно. А чакалите нека си вият. Ердоган пази интереса на турците а Путин на руснаците затова запада води политика срещу двете държави но не му се получава.
  • 90 Пешо конощипа

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Георги….":

    Пробвай пак невежество!
  • 91 ГАНЧО ТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тея няма да влязат в Европа":

    НЯМА ДА ГО ВОДИШ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА ЩЕ Е ИЗЧЕЗНАЛА.МЕЧТАЙ СИ.
Новини по държави: