Last news in Fakti

3 Януари, 2023 11:35 2 524 11

Въведоха минимална работна заплата в Кипър

  • кипър-
  • минимална-
  • работна-
  • заплата-
  • евро

Размерът ѝ е 940 евро, но за първите шест месеца на работа тя ще достига до 885 евро

Въведоха минимална работна заплата в Кипър - 1
Източник: Shutterstock

Определянето на минимална работна заплата в Кипър вече е в сила, съгласно разпореждане, издадено от министъра на труда и социалното осигуряване на страната Кириакос Кушос. Размерът ѝ е 940 евро, но за първите шест месеца на работа тя ще достига до 885 евро, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Инициативата ще бъде от значителна полза за 40 000 работници с ниски доходи. Домашните помощници, фермерите и собствениците на добитък обаче не попадат под обхвата на действие на новата разпоредба. Хората, които са записани в курсове, за да получат диплома или професионална квалификация, също не са включени. Споразумение между страните ще даде възможност да се удържат 15% за храна и 10% за нощувка от паричната сума в случаите, когато работодателят предоставя и двете. Служителят може да се откаже от тази клауза от договора с предизвестие от 45 дни, предаде Агенция "Фокус".

Освен това наредбата не се прилага за лицата, на които е предоставено преференциално третиране съгласно обичаен договор или други правила. Ползите на компанията няма да бъдат засегнати, ако са по-добри от изброените в постановлението.

Минималната работна заплата за страната ще се коригира за първи път на 1 януари 2024 г., а след това на всеки две години по конкретни критерии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    16 2 Отговор
    Ние, като по-гъзари, сме наполовина, да не кажа и по-малко...

    Коментиран от #2, #3, #6

  • 2 6223

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Нашийник":

    Е какво да кажем за Русия като минималната им работно заплата е 150 евро..

    Коментиран от #4, #5

  • 3 от първа ръка

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нашийник":

    В Кипър е по-евтино, отколкото в България, а стоките са несравнимо по-качествени.

    Коментиран от #9

  • 4 ето какво ще ти кажа

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "6223":

    там хората не плащат за здравеопазване не плащат за учебници на децата си и за ремонт и нова боя на училищата не събират капачки за болни деца и цените им са в пъти по-ниски от нашите и това ги прави значително по-богати от нас но гладкомозъчните им е тръдно да го сванат…

    Коментиран от #7

  • 5 Хихихи..

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "6223":

    Газ-ток без пари,бензин дизел и хляб на символични,ти лапай облаците..

    Коментиран от #8

  • 6 177

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нашийник":

    Да ама ние сме много по-сабилни.
  • 7 генбчо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ето какво ще ти кажа":

    кой плаща? безплатен обяд няма но безплатна пропаганда да
  • 8 генчо

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    покуплвателната способност на средостатистическия руснак е 150 евро на месец ем и без пари да е газ и хляб 150 евро са си 150 евро едно нищо
  • 9 генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "от първа ръка":

    чак пък да е по ефтино 1 бира 2 евра в 2рокласен ирладски пъб по курортите в агиа напа и протарас ама преди 10 години съм ходил сега е повече

    Коментиран от #10

  • 10 от първа ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "генчо":

    Курортите пък тоя. То по БГ курортите една шопска е 30лв. Говоря ти по магазините, с по-малко пари слагаш повече неща у хладилника гардероба, пък и много по-качествени.
  • 11 Срам, не може така!!!

    4 0 Отговор
    Минимална работна заплата в Кипър 940 евро = 1 838,97 лева!!! Ние в България сме Бедняците на ЕС с нашите мизерни 780 лв.!!!