Last news in Fakti

4 Януари, 2023 08:37 1 402 3

Президент направи ключови рокади

  • казахстан-
  • президент-
  • касим - жормат токаев-
  • министри-
  • смяна

Токаев смени министрите на четири министерства

Президент направи ключови рокади - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев назначи Зулфия Сюлейменова за нов министър на екологията и природните ресурси в сряда. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Преди това тя е била заместник-министър в същото ведомство. Серикали Брекешев беше освободен от поста ръководител на министерството.

В същия ден Токаев освободи и Асхат Аймагамбетов от поста министър на образованието и на негово място назначи Гани Бейсембаев, който преди това е бил заместник-министър.

Също така Токаев назначи Галимжан Койшибаев за вицепремиер - ръководител на правителствения апарат. Койшибаев е роден през 1968 г., завършва Московския държавен университет „Ломоносов“. В различни периоди е работил на дипломатически длъжности. От 2019 г. е началник на кабинета на министър-председателя.

На 2 януари Токаев подписа указ, според който кабинетът на министър-председателя на Казахстан се трансформира в апарата на правителството на републиката. Той ще координира дейността на централните и местните органи на изпълнителната власт, както и ще осъществява организационно, правно, експертно-аналитично, кадрово, информационно и логистично осигуряване на дейността на министър-председателя и правителството на страната.

Съобщава се също, че Токаев е назначил Марат Карабаев за нов министър на промишлеността и развитието на инфраструктурата на републиката, а Асхат Оралов, изпълнителен секретар на управляващата партия Аманат (Заветът на предците), за нов министър на културата и спорта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин Сл.оригинал

    7 2 Отговор
    тези ще са първите,отделили се от РФ

    Коментиран от #3

  • 2 Тая Зулфия каква

    1 0 Отговор
    му се пада на Касъм-Жомарт?
  • 3 Няма как да се отделят щото не

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.оригинал":

    са там.
    А като ги налазат англосаксите, ще разберат колко им е било добре в СССР.