Last news in Fakti

9 Януари, 2023 09:56 762 5

Лула да Силва съобщи, че днес подновява работа в своя столичен офис

  • бразилия-
  • президент-
  • вандализъм-
  • офис-
  • щурм

Президентството, заедно със сградите на Конгреса и Върховния съд, бяха щурмувани вчера от стотици привърженици на крайнодесния му предшественик

Лула да Силва съобщи, че днес подновява работа в своя столичен офис - 1
Източник: БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че днес подновява работа в своята канцелария в столицата Бразилия. Президентството, заедно със сградите на Конгреса и Върховния съд, бяха щурмувани вчера от стотици привърженици на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро, отказващи да признаят победата на Лула да Силва на президентските избори в края на миналата година, предаде Франс прес. Властите успяха да си върнат контрола върху сградите.

"Пучистите, насърчили разрушаването на държавна собственост в Бразилия, в момента се установяват и ще бъдат наказани. Подновяваме работа в двореца "Планалто". Демокрация завинаги", написа в "Туитър" държавният глава от левицата, който вчера отиде да види какви щети са нанесени на щурмуваните и превзети за кратко административни сгради във столицата.

След часове на хаос силите на реда освен че си върнаха контрола над сградите, където нахлуха вчера стотиците протестиращи против Лула, арестуваха и над 200 души, посочи министърът на правосъдието и обществената сигурност Флавио Дино. Зоната бе отцепена от властите, но болсонаристите, мнозина от които носеха жълтите фланелки на бразилския национален футболен отбор "Селесао", избрани от тях за символ, успяха да пробият кордоните. Те нанесоха значителни щети в трите огромни административни сгради, смятани за шедьоври на модерната архитектура и препълнени с произведения на изкуството. Повредени бяха безценни картини, сред които "Мулатките" на художника модернист Емилиано ди Кавалканти, изложена в президентския дворец, която бе пробита от протестиращите на няколко места, както се вижда от снимки, разпространени в социалните мрежи.

В интернет циркулират и видеокадри, показващи опустошените от протестиращите кабинети на бразилски депутати. На едно от видеата се вижда протестиращ да седи в креслото на председателя на Сената – впечатляващо сходство с вълненията отпреди две години в САЩ, когато привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия.

Според телевизия Си Ен Ен протестиращите са подпалили килим в една от залите в сградата на Конгреса.

Медиен синдикат информира, че са били нападнати и петима журналисти. Сред тях е ѝ фотограф на АФП, който бе бит от нападателите, отнели му и целия заснет материал, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 1 Отговор
    Няма да снимате кризисните актьори я..
  • 2 Коментар

    4 0 Отговор
    Виждате ли какво става след гласуване с машинките?Навсякъде едно и също даже и в САЩ.
    Хубаво,че ги махнаха при нас.
  • 3 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Ха,
    разпознах Христо Иванов на фотото.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: