Last news in Fakti

15 Януари, 2023 09:47 5 343 6

Столица обяви извънредно положение

  • перу-
  • лима-
  • протести-
  • извънредно положение-
  • власти

Перу е залята от протести

Столица обяви извънредно положение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Перуанските власти обявиха извънредно положение в столицата Лима и още редица други региони заради протестите през последните седмици срещу президента Дина Болуарте, отнели живота на най-малко 42 души, съобщиха агенциите, като се позоваха на президентски указ, обнародван в перуанския държавен вестник.

Освен в Лима извънредното положение се въвежда и в региони като Пуно, Куско, Каляо, Апуримак и други, уточнява БТА. Мярката влиза в сила от днес и се обявява за срок от 30 дни. Тя ще позволи на армията да се намесва, за да поддържа обществения ред и предвижда временното ограничаване на някои конституционни права, като например свободата на движение и на събрания, се казва в указа.

След като на 7 декември беше отстранен от власт и арестуван президентът социалист Педро Кастильо по обвинение в държавен преврат заради опит да разпусне парламента, в Перу започнаха големи антиправителствени протести. Те са съпроводени от блокирания на пътища, нападения срещу летища и сгради на органите на властта. При сблъсъците загинаха над 40 души, а стотици бяха ранени.

Болуарте, която беше вицепрезидент на Кастильо, го наследи на поста в съответствие с конституцията и е от същата лява партия като него. Но демонстрантите, които я смятат за "предател", настояват тя да се оттегли, както и за незабавни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    22 9 Отговор
    ЦРУ отново в употреба,както Виденовата зима...а мога да кажа(познавам го лично),че Жан Виденов бе може би единственния чист и безкористен политик,който България е имала скед 1989 г.Но бе неудобен за атлантиците понеже бе ориентиран към българския интерес а не по примера на Киро Харварда към САЩ!

    Коментиран от #2

  • 2 Керът

    15 20 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Все ЦРУ ви е виновно, а не това, че където е минала червената чума, последствията са за десетилетия напред. Фашизмът и социализмът(комунизмът) са двете части на една монада. И не ми говорете за шведския социализъм, например, защото така и не схванахте идеята на социал-демокрацията, комундета несъстоятелни...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Историк

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "Керът":

    Истерично-злобен изказ...Нека да сравним развитието на България по време на "Червената чума" и сега...както и живота на средния българин-но цифрите са достатъчни,от близо 10 милионно население сега нямаме и 6 милиона. Знаем,че по време на социален регрес раждаемостта разбираемо спада,породен ефект от свития социум!

    Коментиран от #5

  • 4 Ами

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Керът":

    Какво да кажем за Дженифър либерализма или по точно за либералния неофашизъм , който броди по Европа.
  • 5 Истината

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Точно заради ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ България загива !!! И преди и сега България се управлява от наследниците на БКП !!! И преди и сега ние българите сме подложени на ГЕНОЦИД !!! Политиците са истински престъпници и мястото им е в ЗАТВОРА !!! Няма нито един осъден за умишленото унищожаване на българите от политици и бизнесмени !!! Това са най-наглите хора, които продължава да ни ЛЪЖАТ , КРАДАТ и МАМЯТ !!! Мястото им е в ЗАТВОРА ,а не в ПАРЛАМЕНТА и начело на държавата !!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Историк

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    И сте прав, и не чак дотолкова...Който управлява винаги се облагодетелства на народен гръб! И преди1989 пак са го правили но в много по ограничени размери,а сега..?
    Сега грабят и мародерстват по най-нагъл и безапелационвн начин,превръщайки хора работили 40-50 години (пенсионерите) в клошари..
    А здравеопазването...то е само за платежоспособни-другите да мрат...мигар преди бе така?
    Пак казвам-Комунизма в никой случай не бе идеален,но сравнен с днешната джендър-анархия бе за предпочитане,поне за мен!