Last news in Fakti

15 Януари, 2023 19:55 2 013 0

Ключов конгрес на управляваща коалиция

  • словения-
  • конгрес-
  • коалиция-
  • реформи-
  • политика-
  • икономика

Ще бъдат дискутирани политически и икономически реформи в Словения

Ключов конгрес на управляваща коалиция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Управляващата коалиция в Словения ще проведе конгрес на 18 януари, на който ще обсъди планираните реформи в икономиката и здравеопазването, съобщи агенция STA. Според нея представители на Движението за свобода, социалдемократите и левите партии ще обсъдят в Бърдо при Краню преди всичко реформата в здравеопазването.

Също така партньорите в управляващата коалиция ще очертаят отправни точки за пенсионната реформа и промените в системата. Пред агенцията членовете на Движение "Свобода" са заявили, че и в бъдеще коалицията ще остане твърда и ще изпълнява плановете, заложени в общото споразумение.

На 24 май 2022 г. ръководителите на трите посочени партии подписаха коалиционно споразумение за съставяне на ново правителство на републиката за периода от 2022 до 2026 г. Според STA коалиционните партньори възнамеряват да останат на власт до 2030 г.

Словенската опозиционна партия „Движение за свобода" спечели парламентарните избори в републиката, проведени на 24 април миналата година с 34,45% от гласовете. Второто място зае Словенската демократическа партия, водена от премиера Янез Янша (23,48%). Третото място беше за "Нова Словения - Християндемократи" (6,86%). Четвъртата позиция зае партията "Социалдемократи" (6,69%), а на пето място беше "Левицата" (4,46%). Останалите партии направиха не събере 4 % от гласовете, необходими за влизане в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: