Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Януари, 2023 09:47 1 117 17

Русия и Беларус започват съвместни учения, Украйна е нащрек

  • украйна-
  • русия-
  • беларус-
  • учения-
  • съвместни

Съюзниците ще проведат военновъздушни учения от 16 януари до 1 февруари

Русия и Беларус започват съвместни учения, Украйна е нащрек - 1
Източник: БГНЕС

Военни от Русия и Беларус започнаха съвместни учения в понеделник, които предизвикаха опасения сред управляващите в Киев и държавите от Запада, че Москва може да използва своя съюзник за нова сухопътна офанзива в Украйна, предава Reuters.

Агенцията припомня, че Русия използва съседната си държава като плацдарм за нахлуването си в Украйна миналия февруари.

Съюзниците ще проведат военновъздушни учения от 16 януари до 1 февруари, в които ще бъдат използвани всички военни летища в Беларус. В допълнение ще има и армейски учения с участието на "подразделение на механизирана бригада“, поясниха от Министерство на отбраната в Минск. Властите на страната обаче уверяват, че ученията са отбранителни и Беларус няма да участва във войната.

"Запазваме сдържаност и търпение, пазим барута си сух“, заяви Павел Муравейко, първи заместник-държавен секретар на Съвета за сигурност на Беларус, според публикация в приложението "Телеграм“ на военното ведомство в Минск.

Муравейко обаче допълни, че ситуацията на южната граница на страната с Украйна "не е много спокойна" и че Украйна "провокира" Беларус. "Готови сме за всякакви провокативни действия от страна на Украйна“, увери заместник-държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус

Москва отрича да е оказвала натиск върху президента на Беларус Александър Лукашенко да поеме по-активна роля в конфликта в Украйна. От Киев обаче непрекъснато предупреждават за възможни атаки от Беларус, а президентът Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че страната трябва да бъде готова за защита на границата си с Беларус.

Беларус проведе множество военни учения от началото на войната, както сама, така и съвместно с Русия. Неофициални "Телеграм“ военни канали за наблюдение съобщават за изтребители, хеликоптери и военнотранспортни самолети, пристигащи в Беларус от началото на годината.

Агенцията обаче подчертава, че не може да провери информацията. Министерството на отбраната на Беларус съобщи само, че в Беларус пристигат "подразделения" на руските военновъздушни сили.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лукашенко

    10 2 Отговор
    Време е и аз да взема парче от баницата.
  • 2 Българка

    7 14 Отговор
    Двамата убойци от снимката определено искат да предизвикат Трета световна. Лукашенко и Беларус са участници в касапницата в Украйна. От територията на Беларус на 24.02.2022 г. нахлуха руски орди, от там и до днес се изтрелват ракети ,които сеят смърт и разруха. Сега да очакваме ли беларуски нашественици?
  • 3 Тото

    13 6 Отговор
    Колкото и оръжия и наемници сащ и НАТО да хвърлят във Украйна ще бъдат премазани.Колтото и да квичите и да плачете господа либерали това винаги е било и винаги ще бъде вашата съдба

    Коментиран от #7

  • 4 Това ли е новият Матросов !

    7 9 Отговор
    Маниакален сериен убиец на 80 жени иска да се бие на фронта в Украйна, за да получи освобождение
    Михаил Попков е убил над 80 жени и един милиционер за 18 години
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    6 14 Отговор
    Тиранинът Лукашенко да внимава в картинката! Негови съседи освен Русия и Украйна са Полша, Литва и Латвия........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12343211

    7 4 Отговор
    Явно до 10 дни ще има по-сериозна офанзива в Украйна, но едва ли от Беларус.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Демократ

    3 6 Отговор
    Само дето не е ясно от кого се бранят и защо точно на границата с Украйна. Путин също така се бранеше на 24.02.2021, когато вероломно нападна Украйна. Светът не разбра ли най- после,че империята на злото и лъжата няма да спре, докато не бъда спряна,светът е заплашен от това плашило.

    Коментиран от #13

  • 12 500к

    5 1 Отговор
    На какво ли ми напомня филма ,,правим тука 1 учение не искаме да нападаме"...
  • 13 "Втора армия в Света"

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    Да, ама тоя път няма да е изненада! Нападението от север на този етап е равнозначно на самоубийство.
  • 14 Бисер

    3 2 Отговор
    Русия и Беларус започват съвместни учения, Украйна е нащрек
    По скоро Англия, нейната дъщеря Америка и сателитните им подлоги са на щрек.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Петьо Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бисер":

    Проскубляците трябва да правят учението с картонени оръжия и бутафорни муниции, друто нямат, замина в СВОто!
  • 16 ТаУмВзе

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бисер":

    Това е все едно клошари да се събират и да ровят в кофите пред къщата ти и да се притесняваш, нямаш къща и дом най вероятно дом, за това нямаш представа, товарищ подлогович!
  • 17 Игати заглавието

    1 1 Отговор
    Заради учението на Русия и Беларус Украйна била нащрек. Вие идиоти ли сте. Явно през другото време спят. Нали са във война или чакат чуждите разузнавания да им кажат на къде да стрелят. За това украинците свалиха руската ракета точно над жилищния блок или това е поредната нескопосана холивудска постановка, нищо че ще убият украинци. Пак търсят как да обвинят Русия и как да изпросят още оръжия. Каквито и колкото да им изпратят разбра се че само чуждите държави им водят войната, а техните управляващи са едни зависими и поставени бостански плашила само за декор.
Новини по държави: