Last news in Fakti

20 Януари, 2023 09:09 915 9

Съединените щати ще могат да спонсорират пряко бежанци по нова програма на Държавния департамент

  • сащ-
  • мексико-
  • държавен департамент-
  • мигранти

Новата спонсорска програма едва ли ще има ефект в краткосрочен план върху рекордния брой мигранти, опитващи се да пресекат незаконно границата на САЩ с Мексико

Съединените щати ще могат да спонсорират пряко бежанци по нова програма на Държавния департамент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нова програма на Държавния департамент на САЩ ще даде на американските граждани възможност да спонсорират пряко бежанци, които да се преселят в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е важна промяна, която би могла да засили приема на бежанци в САЩ и да намали държавните разходи.

По новата програма на Държавния департамент, наречена Корпус "Добре дошли", групи, състоящи се от най-малко пет американски граждани или постоянно пребиваващи в САЩ, се очаква да съберат минимум по 2275 долара за всеки спонсориран бежанец. Всички членове на спонсорските групи трябва също да преминат през проучване и да създадат план за оказваната от тях поддръжка.

Програмата има за цел да намери 10 000 спонсори от САЩ за 5 000 бежанци през фискалната 2023 година, която приключва на 30 септември, съобщи Държавният департамент.

Индивидуалната спонсорска програма за бежанци, подобна на използван в Канада модел, е част от по-мащабните усилия на президента демократ Джо Байдън да предостави възможност на американците да подкрепят чужденци, търсещи закрила.

Новата спонсорска програма едва ли ще има ефект в краткосрочен план върху рекордния брой мигранти, опитващи се да пресекат незаконно границата на САЩ с Мексико, тъй като бежанците преминават през продължителен процес на кандидатстване от чужбина, често от конфликтни зони.

По-рано този месец Байдън обяви програма за хуманитарна помощ, която позволява до 30 000 мигранти на месец да влизат в САЩ от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела чрез т. нар. "условен" прием, ако имат американски спонсори и пътуват с въздушен транспорт. Администрацията използва същия принцип за прием на афганистанци и украинци, насърчавайки спонсорски програми за тяхното подпомагане в САЩ.

В изявление относно стартирането на Корпус "Добре дошли", американският държавен секретар Антъни Блинкън нарече спонсорската програма "най-смелата иновация в преселването на бежанци" от 1980 г. насам.

Блинкън каза, че възможностите за спонсорство могат да получат подкрепа от редица американци, включително църковни и граждански групи, ветерани, етнически общности, фирми, колежи и университети, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    6 1 Отговор
    Края на Януари идва,а с него и края на Демократите...глътка въздух за света!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Само да припомня, че гражданите на Мексико също са
    АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ ‼️
  • 3 Реалност

    5 1 Отговор
    Съединените щати ще могат да спонсорират пряко тероризма по нова програма на Държавния департамент
  • 4 Любимо им е

    5 1 Отговор
    да спонсорират преди всичко терористи.
  • 5 ТЪРСЯТ ЕМИГРАНТИ С АКЪЛ

    1 0 Отговор
    МЕСТНИТЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО :) НИКОЙ НЕМА ДА ДОЙДЕ :) ОСВЕН ПАКИТА КИТАЙЦИ, ЛАТИНОСИ...
  • 6 И В АРМИЯТА

    1 0 Отговор
    НЕМА КОЙ ДА СЛУЖИ С АКЪЛ ДЕ! :)
  • 7 ЧЕРНИ ТИРАДЖИИ

    1 0 Отговор
    НЕ СЪМ ВИДЕЛ ОЩЕ. КАКВО ОСТАВА ЗА НЕЩО ПО-СЛОЖНО ОТ ДА ВЪРТИШ ВОЛАНА :)
  • 8 Е ДА ЛЪЖЕМ ЛИ?

    1 0 Отговор
    НЕ СЪМ ВИДЕЛ ЧЕРНИ ТИРАДЖИИ СВЕН НА ГРАДСКО! И КИТАЙЦИ НЕ СЪМ ВИДЕЛ! :) И ЛАТИНОСИ! :)
  • 9 Джеймс

    0 0 Отговор
    Заглавието няма общо с решението; гражданите НЕ са администрацията! Това е същото както при нас събират капачки, щото държавата няма пари.