Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2023 12:43 3 687 47

Всички плащат висока цена за това неразбиране на психологията на руските чекисти

  • бесарабски фронт-
  • чекисти-
  • виталий портников-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

Европа трябваше бързо да откаже диалог със страната-агресор

Всички плащат висока цена за това неразбиране на психологията на руските чекисти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Виталий Портников: Русия. Свобода от свободата

Руският президент Владимир Путин предложи на Държавната дума да денонсира международните договори на Съвета на Европа, от които страната му беше изключена още през март 2022 г., след нападението срещу Украйна. Сега руските закони вероятно вече няма да изискват те да спазват международните задължения на Русия за правата на човека.

Следва да се отбележи, че Владимир Путин предлага на руските парламентаристи да денонсират тези закони със задна дата, считано от 16 март 2022 г. Режимът на руския президент вече не е ограничен дори от границите на приличието. И това въпреки факта, че след 2014 г., когато бяха взети решения за анексиране на Крим и нападение на Донбас и в отговор Русия получи санкции от Съвета на Европа, неговите представители постоянно изнудваха лидерите на организацията, че страната им ще се оттегли от Съвета на Европа и ще престане да се придържа към нормите на международното законодателство.

Трябва да се признае, че това изнудване тогава проработи доста успешно. Не само санкциите бяха премахнати. Самите правила за работа в Съвета на Европа и ПАСЕ бяха променени, за да се изключи възможността за налагане на санкции на страните членки и да се запази полето за "диалог". В резултат на това след руското нападение срещу Украйна Съветът на Европа трябваше бързо да откаже диалог със страната-агресор, а руските лидери с видимо облекчение трябваше да се откажат от самите международни норми, с които плашеха европейските парламентаристи години, като ги заклейми.

Още не съм забравил този постоянен аргумент на много европейски законодатели и експерти: как може да изисквате запазване на санкциите! Че тогава Русия ще се оттегли от Съвета на Европа, а нейните граждани ще загубят последната си възможност – достъп до международно правосъдие! И това въпреки факта, че Русия вече беше променила конституцията, обявявайки, че вътрешното законодателство превалира над международното и системно не се съобразяваше с решенията на Европейския съд по правата на човека.

Сега, на фона на този указ на Путин, си струва още веднъж да се каже за неразбирането от западните политици на същността на руския подход към политиката.

Сигурен съм, че в Кремъл се уважава само силата. Когато Путин анексира Крим – най-грубото нарушение на международното право след Втората световна война – Западът се ограничи до предпазливи санкции, които не бяха предназначени да навредят на икономиките на САЩ и ЕС, и предпочете да запази възможностите за диалог с Русия. И като резултат Владимир Путин пое по пътя, който напълно изведе Москва извън рамките на цивилизованите международни отношения. Сега вече не можеш да го изплашиш със санкции и изключвания. Самата Русия се оттегля от всяка структура, чието членство изглежда застрашаващо за ускореното изграждане на тоталитаризъм в една отделна държава.

Ако тогава, през 2014 г., реакцията на Крим беше поне минимално сходна с реакцията след масираното нападение, сигурен съм, че нямаше да има нито голямо нападение, нито дори Донбас. Сега всички плащат висока цена за това неразбиране на психологията на руските чекисти. Но преди всичко, разбира се, украинските граждани, чиято страна стана сцена на кървава и жестока война, освен това превърната от Кремъл в ефективен инструмент за реставрация на тоталитаризма в самата Русия.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    23 35 Отговор
    Путин е психопат
  • 2 Българин

    25 32 Отговор
    Ето този затри Русия
  • 3 Ей го бе, Портников

    25 8 Отговор
    Кой каза че бил умрел?
    Не са се свършили гласовете на истината, ей!
    Аз се бех уплашИл че като подаде оставка Люся Арестович и нема да има кой да ни отваря очите.
  • 4 Българин

    17 30 Отговор
    П-у-т-и направи най-голямата си грешка в живота
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    18 29 Отговор
    Русия загуби тази война !!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Павел пенев

    38 16 Отговор
    Чудесно решение на президента Путин. Това ясно показва фалшивия характер на тези договори от които Русия няма нужда. Жалко че ние не можем да направим това.

    Коментиран от #14

  • 9 Историк

    18 32 Отговор
    Путлер се възползва от това, че мисловно още живее в Сталиновия СССР, докато света живее 70 години след него. С други думи, Путлер е варварин диктатор, който не може да разбере цивилизацията, поради което не се чувства обвързан от нейните постижения и норми. Той е остатък от мракобесна епоха.
  • 10 ФЕН

    6 24 Отговор
    Путин НЕ е Русия и Русия НЕ е Путин ! Тази истина когато се възприеме и пъзела ще се подреди за Руснаците и останалите хора по света....и комунизма остава само в учебниците .
  • 11 Васил

    9 25 Отговор
    Путлер е обречен или простият рашистски народ ще го линчува или сам ще си пусне куршума.
  • 12 путин=Хитлер

    10 19 Отговор
    Жужето вече няма да се прави на демократ.
  • 13 Ветеран от Протеста

    15 4 Отговор
    Като е така - спешна Национализация на рафинерията в Бургас...Ама много спешна!!!

    Коментиран от #22

  • 14 опозицията в затвора

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Жужето показва истинското си диктаторско фашистко лице!

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Историк

    6 20 Отговор
    А само преди 3-4 години руския Хитлер се правеше на "демократ" и говореше за "нормалност". Оттогава 1) си осигури неприкосновеност срещу собствените си престъпления 2) изби или затвори всякаква опозиция 3) отне правата на руските "граждани" 4) започна кървава нападателна война за територии и ресурси 5) направи убийци и затворници "пример" в руското "общество" 6) излезе от всички международни организации, които вече не му вършат работа, след като свали маската 7) открито започна да си сътрудничи с престъпни режими, включителна и във военно отношение И още много.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пълна изолация.

    10 16 Отговор
    Никакви полети. Никакви влакове. Никакви гранични преминавания. Никакви визи и вид на жителство за никой. Никакви транзакции. Никакъв интернет. Никакъв GPS. Никакъв бизнес. Нищо. Отведнъж!
  • 19 Живанши

    19 4 Отговор
    От неразбиране се оплакват, после наричат хората чекисти. Някакви нео-фашистки предрасъдъци. Руснаците и Русия като цяло я третират от десетилетия от фашистки позиции. Даже не ги е срам- Меркел и Холанд и двамата подтвърдиха, че са лъгали Русия и сепаратистите за Минск 2. Това прави 8 години бомбандировка под фалшивата илюзия за предстоящ мир - Престъпление срещу човечеството! Нищо по-малко! Дори и Русия да е лоша, на политическо ниво, демотратични държави не могат да си позволяват да подписват договори за мир, които те изначално не планират да спазят. Или казваш - няма мир, махайте се - тогава и на момента, или правиш мир. Другото вече е проява на фашизъм. Тука фашистчетата се забавляват, злобеят... Ама аз ги разбирам руснаците на 100%. С такива хора няма как да се оправиш освен ядрена война, до пълно заличване.

    Коментиран от #21

  • 20 Дякон Унуфрий Араллампиев

    11 1 Отговор
    Питам какво щеше да стане със жалкия десант в Нормандия ако не бе операция Багратион и колко ресурс ще струваше на Америка победа над Квантунската армия
  • 21 Истината

    5 18 Отговор

    До коментар #19 от "Живанши":

    Така си се назобил с руски парцаливи опорки, че не знаеш коя за какво е и хвърляш всякакви в един пост. Истината е, че Просия е фашистка държава по учебник.

    Коментиран от #28

  • 22 Българка

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    По-скоро радевият министЕр на транспорта да излезе от будната си ДПС-кремълска кома и спази европейските директиви и гласуваното в НС ОТМЯНА НА КОНЦЕСИЯТА НА ПРИСТАНИЩЕТО В РОСЕНЕЦ. Да си върнем митницата , контрола и приходите от внос на петрол на единственото пристанище и митница за това. А Борисов и КО да отговарят по НК , глава 1, за престъпления срещу републиката и обслужване чужди интереси с дадената концесия на държавна граница/ митница
  • 23 Дякон Унуфрий Араллампиев

    8 1 Отговор
    Знаем само да говорим от нечия позиция а къде е нашата собствена Как може да се омаловажава огромния производствен потенциал на Русия Как може да се сравнява със Холандия при положение че територията на руските заводи е стотици пъти по голяма от нещасна Нидерландия

    Коментиран от #29

  • 24 Е то на

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "опозицията в затвора":

    04.01.2023 украинския парламент почете паметта на степан Бандера който си е фашист а Америка не подкрепи резолюция в ООН която осъжда фашисткото говорене
  • 25 ЛЮБЕН

    10 3 Отговор
    НЕ ЧЕТЕТЕ ТОЗИ НАПИСАН ОТ ПОРТНИКОВ ПАСКВИЛ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВА ОЩЕ ПО-КРУТО, НО ТОЗИ ПЪТ ТРЯБВА ДА СТИГНЕ ДО САН ФРАНЦИСКО ЗА ДА ИМА МИР НА ЗЕМЯТА ИЛИ ПЪК ЗЕМЯТА ПО-ДОБРЕ ДА Я НЯМА, СЛЕД КАТО ИМА ТАКАВА ЗАПАДНА ГНУС ДА Я ОБИТАВА.

    Коментиран от #30

  • 26 Дякон Унуфрий Араллампиев

    6 0 Отговор
    Ще дойде Видов ден и ако не ние децата ни ще плащат за греховете ни
  • 27 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 0 Отговор
    Техеран Ялта Подсдам
  • 28 Живанши

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Какви опорки те гонят? Два лидера на най-големите държави в Европа ти казват, че са те лъгали. Укрите ти казват, че са те лъгали. Това са официални международни положения- от това по голяма основа няма. Опорки са вашите луди прерасъдъци, които често преминават в тотален расизъм. Баба Ванка не случайно предрече че Владимир ще ги смете. Той това и прави, а вие сте толкова мърляви, че вече не разбирате къде ви е най-на...но. Решат ли руснаците, всички здраво ще съжалявате, че сте били гаджета с нео-нацистки бойни групи срещу Русия. Направо няма да ви се вярва къде се забутахте и за какво се набутахте!

    Коментиран от #31, #40

  • 29 Путинче

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    И какво произвеждат тия всички руски заводи освен оръжия за убиване? Какво изнася Русия освен полезните изкопаеми и горива? Не могат да предложат нищо качествено което да е създадено с мисъл. За разлика от тях Нидерландия е пъти по развита. Тя е например единствената страна в която се правят най модерните машини за производство на най новите и иновативни микро чипове. Нещо което руснаците и след 100 г няма да стигнат

    Коментиран от #33, #35

  • 30 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "ЛЮБЕН":

    Хахага
    Сан Франциско ли
    Хаха добре бе .
    А ти защо четеш тогава ,умнико .
  • 31 Алооо

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Живанши":

    Кое смете Путлер ,че не разбрахме .
    Мина една година , още са в Донбас алкохолиците .
    Хахага
  • 32 пламен

    2 0 Отговор
    Източна Европа разбираше и предупреждаваше, но Германия и Франция високомерно не щяха и да чуят. Много техни политици бяха на хранилка на Кремъл, другите са си ,,полезни идиоти,,
  • 33 Тоест

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Путинче":

    Холандците доставят машините на азиатците без да започнат сами да произвеждат чипове? А спор няма ,че Русия няма технологии насочени за потребителски продукти.това обаче не оправдава държанието на Европа а Америка си я знаем
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Путинче":

    Когато Холандия направи плаваща АЕЦ свръхзвуков самолет ледоразбивач иядрена подводница ми се обадете Чипове Китай произвежда като бомбони За Русия това е ниска топка
  • 36 Па от тоя

    2 1 Отговор
    измислен фронт. Мноо глупав е и стилът на писане, не се показва ни източник, защото такъв няма. Посредствено и банално.
  • 37 Содом

    5 1 Отговор
    Всички нормални хора гледат с удоволствие разпада и потъването на империята на злото, жалко за малкото свестни руснаци, но може да ги заменим с кремълската утайка у нас.
  • 38 УКРАЙНА🇺🇦

    3 1 Отговор
    Руските чекисти да вървят на май.... Та си света няма да се съобразява с някакви фашиски и терористи
  • 39 не четох статията,

    1 1 Отговор
    пиша от опит! Западните "специалисти", направиха грешка, в края на студената война. Довериха се на "здравия разум" на "тайнствените" служби на изток. Мислеха си, че са печени, и ще направят прехода цивилизационно. От днешна гледна точка, със жалката и трагична, за стотици хиляди човешки съшества - "спецопалянка" - на сбърканяците в кремъл, нещата изглеждат, жалки................. някой не си е написал домашното, както трябва........... Да не подхващам темата, на местна почва................, и анахронизмите, в нашия обществен живот.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХайлХимарс

    1 0 Отговор
    Русия умря, да живее русия
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: