Last news in Fakti

25 Януари, 2023 15:15 1 251 9

Турция няма да напуска НАТО

  • турция-
  • нато-
  • членство-
  • анкара-
  • алианс

Бившият турски министър по въпросите на Европейския съюз и говорител на управляващата партия Омер Челик изключи възможността Анкара да напусне НАТО

Турция  няма да напуска НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият турски министър по въпросите на Европейския съюз и говорител на управляващата партия Омер Челик изключи възможността Анкара да напусне НАТО.

"Думите на онези, които говорят за оттегляне на Турция от НАТО, са изключително изненадващи. В това няма никакво съмнение. Ние сме една от страните, които основаха НАТО", подчерта той пред Си Ен Ен.

Челик бе категоричен, че "няма смисъл" да се провежда тристранна среща с Швеция и Финландия след последните събития, но не отхвърли напълно възможността за преговори за членство на Хелзинки в Алианса, след като "предприеме правилните стъпки срещу тероризма".

В понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията ѝ.

Вчера Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 7 Отговор
    Ще го напусне като дойдат наще F-ки
  • 2 Турция няма да напуска сътъНАТО,

    13 7 Отговор
    само ще го разпарчатоса на малки парчета отвътре!

    Коментиран от #8

  • 3 Софиянец

    7 9 Отговор
    Мисля че ще се наложи ;)
  • 4 Дългокоса Зеленоглавка

    18 10 Отговор
    СЛАВА НА ВЕЛИКА ТУРЦИЯ ,може да разкатае за нула време и двете най гадни кочини в света гърция и българия ,са мръсни и подли дупки
  • 5 Сила

    8 2 Отговор
    Оля, защо си без бурка....... нали много те кефеше живота в Иран, чак се просълзяваше от умиление пред аятоласите
  • 6 Даааа

    7 14 Отговор
    Няма да го напусне! Ще бъде изгонена!
  • 7 емм

    5 1 Отговор
    Турция е в НАТО,но същевременно подкрепя Русия и има C-400 от Путин 🤔
  • 8 Ние Сме с Турците

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Турция няма да напуска сътъНАТО,":

    Но ако Турция напусне НАТО глутницата ще я разкъса
  • 9 един от многото

    1 0 Отговор
    За сега!
Новини по държави: