26 Януари, 2023 12:52 1 508 18

Азербайджан планира "масово изселване" на арменци от Нагорни Карабах

  • армения-
  • азербайджан-
  • арменци-
  • нагорни карабах-
  • изселване-
  • масово-
  • лачински коридор

Това заяви арменският премиер Никол Пашинян

Азербайджан планира "масово изселване" на арменци от Нагорни Карабах - 1
Източник: БГНЕС

Азербайджан планира "масово изселване" на арменци от спорния регион Нагорни Карабах през Лачинския коридор. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян.

Баку блокира коридора, което накара както Съединените щати, така и Русия да призоват за повторното му отваряне.

"Според информацията, с която разполагаме, планът на Баку е следният: да доведе икономическия и психологическия натиск до определена кулминация, след това да отвори коридора за няколко дни, като изчака арменците масово да започнат да напускат Нагорни Карабах, след което да го затвори и отвори отново за няколко дни. И така, докато и последният арменец напусне Нагорни Карабах", обобщи Пашинян.

Лачинският коридор е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    23 10 Отговор
    Време му беше, след масовото заселване на чужда територия на арменци.
  • 2 Който се е зайграл

    9 7 Отговор
    на многовекторност със Запада, който е управляван от англосаксонският естаблишмънт, свършва зле, и няма кой да го защити. Лукашенко го разбра по трудният начин, Ердоган също, Казахстан и следва да разберат, че моркова бързо може да бъде заменен с тояга и искове за обезщетения.
  • 3 Примати

    10 8 Отговор
    Това е първия крупен резултат от историческата грешка на Путин да нападне Украйна пълномащабно. Слабата Русия може да означава че всичко в региона ще си дойде на мястото. Само Русия да я няма за да не подпалва войни и интриги.
  • 4 А? Ко стана с источното братско "нато"

    13 4 Отговор
    Нали уж "договори-моговори" за взаимна военна подкрепа и закрила, рашките сега се праят на глухи и слепи за проблемите на арменците. Виждате ли ги колко струват. Колко струват думите, обещанията и документите подписани от руснаци.
  • 5 Това ако стане и се разминат без нищо

    8 5 Отговор
    веднага ще почнат да се отцепват от РФ републики. Първи ще са тюркските. След тях дръпнатите.
  • 6 Да се заселват

    7 3 Отговор
    в Ереван, Пейо Яворов отдавна умре.
  • 7 Сандо

    20 3 Отговор
    Арменците досега трябваше да увесят Пашинян на клоните на някое дърво в центъра на Ереван.Явно обаче,те няма да си научат урока,този,който батка Лукашенко навреме научи и приложи за да си спаси държавата.Да си призная не ми е жал за арменците,просто защото всеки тарикатлък трябва да бъде наказан.Това с пълна сила се отнася и за нас.
  • 8 Ами правилно

    19 6 Отговор
    След маслото заселване след 1918г. Преди която не е имало и куц арменец в Карабах сега е редно тази природна грешка да се поправи и природата да си отдъхне и възстанови след изселването им
  • 9 ...

    7 1 Отговор
    И масово изнасилване на руснаци.
  • 10 Браво!

    7 6 Отговор
    тези решения са най верните и винаги е било така! Турците като изселиха българите от тракия проблеми имат ли?? кога ще изселим нашите, и сърбите албанците, както и албанците от македония? Турците изселиха и арменците и нямат проблеми, Мианмар изселиха един лилав етнос само преди 5 г и нямат проблеми, Румънците изселиха и българите и нямат проблеми с нас..

    Коментиран от #13, #15, #16, #18

  • 11 Ехаааа Супер

    7 3 Отговор
    Да се оплаче на Арменския поп, може и да го чуе
  • 12 Механик

    9 4 Отговор
    Арменците сами се сготвиха. Дръпнаха се от Русия и сега ще видят кон боб яде ли.
  • 13 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Браво!":

    И българите ги изселват от България,но никой не се е загрижал от този процес.Нито пък е решил да го прекрати.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 текезесар

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Браво!":

    Трябва да имаш топки,а ти нямаш, защо тогава мечтаеш за мъжки работи
  • 16 Еделвайс

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Браво!":

    А ние изселихме турците и имаме проблем с тях. А сериозните ни проблеми още не са започнали. Като те гледам, колко си хладнокръвен, има чувството, че си някой английски лорд. И в същото време се сещам, че нашите българи в Европа работят предимно като чистачи, разносвачи на пици и други подобни престижни дейности.
  • 17 Азерия

    5 1 Отговор
    Това е международна призната територия на Азербайджан и арменците нямат място там. Има си държава Армения, където юогат да живеят нормално. Така, че всяка жаба да си знае гьола.
  • 18 А тебе къде ще те изселим

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Браво!":

    Индия или Бангладеш?