Last news in Fakti

31 Януари, 2023 20:51 1 874 54

Обществен враг! Турция започва разследване срещу Расмус Палудан, който изгори Корана в Швеция

  • расмус палудан-
  • турция-
  • швеция-
  • коран-
  • реджеп ердоган

В речта си преди да изгори Корана Палудан критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед

Обществен враг! Турция започва разследване срещу Расмус Палудан, който изгори Корана в Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главната прокуратура в Анкара започна разследване срещу Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката партия "Твърда линия", който миналата седмица организира акция по изгаряне на Корана пред турското посолство в Стокхолм, и срещу холандския политик Едвин Вагенсвелд, който миналата седмица също разкъса копие на Корана в Хага, съобщи днес телевизионният канал Хабертюрк, цитиран от БТА.

Причината за делото са неотдавнашните действия на тези лица в Швеция и Нидерландия. В публикуваните от телевизията материали от разследването се споменават действията на Палудан на 21 януари в Стокхолм и на 27 януари в Копенхаген, по време на които той изгори Корана.

Освен това прокуратурата се интересува и от Едвин Вагенсвелд, лидер на дясното екстремистко движение "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" (ПЕГИДА), действащо в Нидерландия. На 22 януари той разкъса копие на Корана в Хага. Започнало е разследване по няколко члена от турския Наказателен кодекс, по-специално тези, които се отнасят до отговорността за подбуждане на раздор и вражда, погазване на религиозни ценности и публична обида на вярата.

Действията на Палудан предизвикаха сериозен скандал между Турция и Швеция. В речта си преди да изгори Корана той критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган и показва карикатура на пророка Мохамед. Ердоган заяви, че след тези и други антитурски действия в Стокхолм Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. В подобен дух се изказаха и турският външен министър и министърът на отбраната.

За момента процесът, свързан с одобряването на кандидатурата на Швеция, е спрян. За да могат Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, турският парламент трябва да одобри съответния законопроект.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердуха н

    21 43 Отговор
    Когато викингите са били Северна империя, то турките са живяли по дупки.

    Коментиран от #12, #16, #36

  • 2 Сети се бай Реджеп!

    15 16 Отговор
    С това трябваше да започне! А не със санкции срещу Швеция! Но когато човек се помисли за Аллах, с нищо не можеш да го спреш.
  • 3 Няма нужда

    9 28 Отговор
    Възложителите да ги търсят в масква

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Капитализъм

    38 9 Отговор

    До коментар #3 от "Няма нужда":

    ... в действие!!! Да ти кажа какво стана в Швеция!!! Шведите не искат в НАТО!!! Само че имат ултиматум от САЩ. В резултат на това направиха цирка!!!

    Коментиран от #31

  • 5 Шопо

    37 12 Отговор
    ЕС се разпада.
    НАТО се разпада.
    Референдум за ЕС и НАТО.
    Да попитаме народа!

    Коментиран от #51

  • 6 Хихихихи

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Няма нужда":

    Не им е нужна масква. Те сами се справят. Не искат в НАТО, въпреки натиска . Ботевградско.
  • 7 Последния Софиянец

    36 7 Отговор
    Да се горят книги е фашизъм.Няма значение какви са.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Православен 🇧🇬

    45 7 Отговор
    Както не искам да виждам някой да играя Библията така не искам да виждам и как някой изгаря Корана. Западния примитивизъм е вреден!
  • 11 Объркано Атлантиче

    30 2 Отговор
    Какво не ви казват:
    Корупцията победи: Турция отказа да построи завод за дронове Байрактар в Украйна след нагло искане на подкуп

    Халук Байрактар, главен изпълнителен директор на турска компания, която произвежда бойни дронове, обясни в интервю защо строителството на завода за атакуащи дронове Bayraktar край Киев е спряло. Според него украински служители са го изнудвали да даде 10 милиона долара, за да включи бъдещия завод в електрическата мрежа. Освен това те поискаха 2 години, за да се споразумеят по формалностите, за да получат разрешение. Докато подобна "услуга" в Турция струва "нула", а необходимите документи се получават за 2-3 дни.

    В резултат на това през октомври стана известно, че турската компания отказва да строи. Изглежда любовта към парите сред украинските чиновници се оказа дори по-силна от желанието да се победи Русия. Искането на подкуп от роднина на Ердоган за завод, от който отчаяно се нуждае собствената им армия, е впечатляващо.

    Коментиран от #18, #48

  • 12 Сретен

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ердуха н":

    Това няма значение.Нищо не може да ги спаси от Мечката🧟💥
  • 13 Не са прости скандинавците

    21 3 Отговор
    много елегантно се измъкнаха от нато. Оставиха чичо сам с пръст в устата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами значи скоро някой

    23 5 Отговор
    Ще изправи въпросният палудан или пред турският съд или пред аллах, както шарлитата 😂😂😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МИЦИ

    12 23 Отговор
    Много хубаво е направил ,,,,, фесландия има нож за всеки от нас ! Ако стане нещо са готови за сеч ,трябва да се опълчим инак след 30 години в Европа ще се носят шалвари като официални дрехи !! Както и бради , като пазарджишките патладжани дето се писаха турци !!
  • 18 Професор

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "Объркано Атлантиче":

    По същия начин Sütaş (турски гигант в производство на бяло саламурено сирене и кисели млека с лиценз да изнася в ЕС) не успя да открие модерна фабрика по европейски стандарти в град Шумен преди години и се изнесе в Букурещ - Румъния. Защото и тук искат рушвет. Байрактарите не съм сигурен но по вероятно е да направят фабрика в Русия след време вместо в Украйна.

    Коментиран от #23

  • 19 Нормално! Ами, че тоя евроатлантически

    15 2 Отговор
    либерален идиот изоги демонстративно и крайно провокиращо Свещената книга на мюсманите.

    Същото поведение като на краварите в окраина.

    И после дойде Путин с танковете....

    Изгарянето на Свещената книга е равнозначно на това, сърбеещ се "македонски" шиптер да запали българското знаме, светинята на нашия род и българщината.

    Следва - преследване до най-тъмното кътче на света и елиминиране до 7-мо коляно.
  • 20 МИЦИ

    9 8 Отговор
    Тия дето чета им пожелавам ,децата им да са с такъв дето чете "Корана" !!!АМИН

    Коментиран от #25

  • 21 Екстрадиране в Турция

    15 4 Отговор
    и съд
  • 22 Механик

    29 3 Отговор
    Аз съм християнин и като такъв исляма не ми е мил. Но да се подиграваш с вярата на хората по такъв начин, като дебилите изгорили Корана... Извинете ме, но това не е нормално за нормален човек.
    Лично аз бих препоръчал на засегнатите хора, да изкормят публично тоя мерзавец и изобщо да не му се обясняват.
    Аман от западни недорасляци!
  • 23 Професор

    27 2 Отговор

    До коментар #18 от "Професор":

    Да добавя. Днес един мобилен оператор щеше да бъде турски. Глобул/Теленор /Йеттел но не.. Ако беше продаден на Тюрксел днес нямаше да има 15% увеличение на таксите защото Турция сама си произвежда 4G, 5G базовите станции а не ползва на Нокиа или Хуавей. Но така ни се пада. Продадохме Глобулът на фалиралите византийци на чешкия милиардер Келнер той пък нещо го самокатастрофираха с хеликоптер и гушна букета. Монополизирахме германските вериги и сега един шампоан в Германия е 2 Евро. Същия в една германска верига в България е 9,99 лева. 5 Евро. Това което сам си го направиш никой няма да ти го направи. Сами сме си виновни. Украинците също сами са си виновни за всичко.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами истински християнин си

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "МИЦИ":

    Пожелаваш доброто дори и на тези които мразиш...
  • 26 Професор

    17 1 Отговор
    Това да изгориш Корана си е право на свобода на изразяване. Демократично е все пак...въпреки че това всъщност не е изразяване на мнение а по скоро обида за милиони вярващи мюсюлмани. И аз не съм любител на мюсюлманите... Но не бих ги обиждал за техните вярвания. Но според западното демократично общество това е демокрация и свобода на изразяване. Но нека някой да се усъмни в Холокоста? Аз не се съмнявам но да речем аз реша да задам въпроси и да твърдя, че Холокоста не е извършен само към евреи и какво става? Демокрация и свобода на изразяване се изпаряват мигновено.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 А дали и макетата

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Капитализъм":

    не разиграват театро по сходни причини?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българите бели европейци?

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Да бе":

    Ти ходил ли си изобщо в Европата?
  • 34 Малеее...

    7 6 Отговор
    "Турция започва разследване срещу Расмус Палудан, който изгори Корана в Швеция"

    А какво да кажем за крайно дясната екстремистка българска партия "Атака" , наследена сега от подобната и спонсорирана русофилска партия "ВЪЗРАЖДАНЕ" с националистичните изцепки на лидера на българските националисти и екстремисти Волен Сидеров преди години и жестоките сблъсъци и побой между привържениците на „Атака" и мирните мюсюлмани в джамията „Баня Башъ" в центъра на София, нарушаващи религиозния и етнически мир в страната, когато българските националисти не изгориха "Корана" , Но извадиха най демонстративно турски фес и го разкъсаха пред около 200-тината молещи се мюсюлмани,като се стигна до кървави сблъсъци и пострадаха много невинни хора, като на един от мюсюлманите му бе пукнат черепа, което предизвика гнева на мюсюлманите в Турция, ами пак добре че тогава министър председател бе опитния пожарникар Бойко Борисов за да угаси навреме и потуши пламъците на разгарящия се пожар...!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Биляль

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Да бе":

    Всевишният си има име и то е Аллах. пророк Иса така е наричал всевишният. А Бог езичниците са наричали всеки втори.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Жреца на Ботунец

    2 4 Отговор
    В много неподходящ момент идва тази "акция".Като се замислите кого обслужва тя и кого "възхваляват",така наречените "десни","националисти" и "патриоти" е ясно,че и този е получил "финасова помощ" от Кремъл.Навремето СССР се опитваше да дестабилизира западните държави,чрез финансиране на разни "леви" и "младежки" движения,впоследствие,когато се пръкна Русия продължиха,но този път финансираха "еколози" и "природозащитници",а когато се появи Путин,"бенефициентите" на финансова помощ станаха "националистите".
  • 39 Да бе

    6 8 Отговор

    До коментар #37 от "Биляль":

    Само да ти кажа, че когато християнската религия е съществувала мюсюлманската не я е имало, та затова няма как Бог да е Аллах. Бог е един и той е Иисус Христос.

    Коментиран от #50

  • 40 Да бе

    5 9 Отговор

    До коментар #37 от "Биляль":

    Християнството е възникнало в I-ви век, а исляма в VII-ми век. Нещо да имаш да ми кажеш? И как Бог е Аллах след като християните сме няколко века преди вас? БОГ е един и той е Иисус Христос. Чети момче, чети история. То само с блъскане на челото в земята по 5 пъти на ден не става.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Димитър

    2 6 Отговор
    Въпреки, че се разбра, че извършеното от шведа със запалването на корана в Швеция е дело на Гру. Тоест това е умишлено провокация от руснаците чрез техни подставени и платени лица. Турция явно все още не е разбрала, че в дъното на тази провокация е Русия и нейните служби, а турския президент клъвна на руските номера. Засега Турция върши мръсната работа на Русия макар и неволно и не подкрепя Швеция за влизането и в Нато. От 30 държави членки на Нато 28 вече са ратифицирали приемането на Швеция и Финландия в Нато. Остават само две.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 МИТ

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Димитър":

    Мислиш, турските служби не знаят? Ердоган "клъвнал". Ами как Турция ще стане "защитник" на Исляма? Турция е наследник на вековна империя. Много добре знаят къде да "кълват" и къде не. От една страна правят услуга на Русия. От друга печелят мюсюлманите. КЮРДИТЕ в Европа също са мюсюлмани. Турците от векове като наследници на Византия правят същите византийски номера.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Защо ли

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Объркано Атлантиче":

    Просто укрите разбраха че вече не вършат работа ушанките им хванаха бързо цаката само 700 долара струва устр за заглушаване
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Да бе":

    😨На Исус баща му кой е?😲

    Коментиран от #52

  • 51 Оракула

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    Чисто и просто НАТО е една остаряла организация, виждами проблема с гласуването
    и трябва да изчисти такива, като Унгария е Турция от състава си?
    Палудан , не за първи път гори корана и е датчанин ,
    а сега да видим какво ще направи Ердоган на Датчаните ,ще ги изключи от НАТО ли????
    А такива" алъж-вериж" политици като Ердоган , ги знаят и децата ,
    как са станали политици и как опазват демокрацията!
    Чисто и просто ще се промени устава на НАТО ,и Тюрките ще клекнат!
    Няма кой да изпусне гьовеча от НАТО, само заради едини Кюрди и един коран!
    Дежурните опорки но Ердоган , когато го забравят или губи основа под краката си!

    Коментиран от #54

  • 52 Да бе

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "ОСМАНАГИЧ⭐🌙":

    За да ми задаваш такъв въпрос то значи изобщо не си запознат с християнството. Според християнството има един Бог в три лица – Отец, Син и Свети Дух. Второто лице на Троицата – Синът Божи, наричан още Бог Слово, се въплъщава, приемайки човешко естество, и живее под името Иисус сред еврейския народ в началото на новата ера. Животът и учението на Иисус са представени в каноничните новозаветни книги и други източници. Християнството смята за част от канона и еврейската Библия, известна като Стар завет. Двете части на Библията – Старият и Новият завет, се наричат още Свето писание. Последователите на християнската вяра се назовават християни.
    С две думи Християнството е възникнало след Юдаизма или религията на евреите. Християнството е възникнало през I-ви век. По него време не е съществувала мюсюлманската религия. Тя възниква едва през VII век. Та кой може да е бащата на Иисус след като исляма възниква 6 века по-късно сам си отговори. Може ли Алах да е преди Иисус? Това просто няма как да стане, защото е позакъснял с има няма 6 века.
  • 53 Хан Аспарух

    1 0 Отговор
    Вече се появиха факти, че това мероприятие с изгарянето на корана в Швеция е активно мероприятие на Гру Русия .
  • 54 Aнонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Оракула":

    Турция ако бъде изключена от НАТО ще е добре дошло за тях,първо защото турците вече си произвеждат 80% от военната индустрия сами.От друга страна НАТО с нищо не помага на Турция напротив има доста недостатъци...
Новини по държави: