1 Февруари, 2023 11:28 3 224 3

Испания увеличава минималната заплата

  • испания-
  • заплата-
  • минимална-
  • педро санчес-
  • увеличение

Обяви испанският премиер Педро Санчес

Испания увеличава минималната заплата - 1
Източник: БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че е постигнато споразумение със синдикатите за увеличение на минималната заплата в страната до 1080 евро.

Минималната заплата в Испания в момента е 1000 евро, с 14 плащания годишно. Премиерът социалист Педро Санчес обяви, че тя пак ще бъде повишена.

„Предстои ново увеличение на минималната заплата с 8 на сто до 1080 евро. Искам испанците да знаят, че това е само началото на борбата ни за подобряване на условията за труд на работещите и постигане на по-справедливо разпределение“, каза Санчес, предаде БНР.

Премиерът подчерта, че откакто управлява правителството му, минималното възнаграждение има ръст от 36 на сто - от 735 до 1000 евро, като по този показател страната е на второ място в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През 2019-а увеличението беше от 764 на 900 евро, през 2020-а бяха добавени още 50 евро, а през 2021-а минималната заплата стана 1000 евро.

Санчес отчете намаляването на покупателната способност на населението. Той рязко критикува големите фирми, като посочи, че печалбите им растат, но отиват при малцина, докато заплатите на мнозинството работещи остават непроменени.

През годината в Испания предстоят първо местни, а после и парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    30 1 Отговор
    На бас, че испанците с минималните си заплати няма да могат да вържат месеца в концлагера България, раят на спекулантите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Поп Кръстю

    1 0 Отговор
    Цените са като във България дори и по евтини . Една овца се купува от 60 до 80 евро жива ,а във България 500 лева. Голяма разлика има тук купуваме българско сирене 3 евро килограм а във България 16 и повече лева. Всичко е верно живея и във двете държави.
Новини по държави: