1 Февруари, 2023 13:33 542 8

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари

  • инфлация-
  • еврозона-
  • евростат-
  • годишна-
  • януари

Сочат предварителните данни на Евростат

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари - 1
Източник: Shutterstock

Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 8,5 % през януари, сочат предварителните данни на Евростат. Това е трети пореден месец, в който се наблюдава забавяне на инфлацията.

Данните идват преди първото ключово заседание на Европейската централна банка за годината. По-късно през деня се очаква Федералният резерв в Съединените щати да анонсира ново лихвено покачване, цитира news.bg.

Енергийните цени остават водещ фактор за инфлацията, макар че при него се наблюдава „смекчаване“, коментират анализатори.

Данните за индекса на цените в 20-те държави от валутния съюз излизат ден преди първото заседание на Европейската централна банка, на което се очаква ново повишение на водещите лихви.

От „Оксфорд Икономикс“ прогнозират, че утре ще има ново покачване с 50 базисни пункта. През март също ще се прибегне към такава стъпка в опит за укротяване на инфлацията. Според експертите е възможно и през май да има лихвено повишение, но този път с 25 базисни пункта.

Междувременно Федералният резерв се очаква да анонсира своята парична политика по-късно през деня. Очакванията са и в Съединените щати да има лихвено покачване, но експертите са разединени в прогнозите си дали ще бъде с 25 или с 50 базисни пункта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 0 Отговор
    Инфлацията.... на заплатите може, ама на цените малко вероятно да е спаднала.
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 0 Отговор
    Ха-ха ха ха ха ха ха О майко мила майко
  • 3 При този студ

    4 0 Отговор
    ….и безработица?? Лъжат! Поне 80.5% е инфлацията! За сведение в Русия има покачване на БВП със 180.5%

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    В Хърватия след приемането на еврото инфлацията е 300 процента.
  • 5 ТрампЛин

    1 4 Отговор
    Щеше да е много хубаво, ако България бе станала част от еврозоната още преди 15 години. Против съм категорично на идеята за референдум. Не може 1.5 милиона функционално неграмотни души да вземат такова важно решение, изказа банкерът Левон Хампарцумян

    "Икономиките не са зависими от валутната система. Има рискове, ще има трудности най-вероятно. Приемането на еврото обаче не влияе на покачването на цените и инфлацията. Еврото ще позволи на икономически активните да имат евтини кредити и да движат икономиката", изтъкна Хампарцумян.

    "Мунчовците", които чакат някой да им даде нещо, те няма да усетят позитивите. Ще има проблеми, но така е при всяка система", каза още той.
  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "При този студ":

    Всеки изстрел на фронта е минимум триста процента чиста печалба за Русия Да си говорят каквото искат
  • 7 Ръб

    3 0 Отговор
    Инфлацията в евро зоната е над 50%.Лъжат гадовете. Печатат пари до припадък. Скоро ще се види и от Луната.
  • 8 Кресна

    2 0 Отговор
    Инфлацията пада защото пада търсенето ,търсенето пада защото падат доходите ,доходите падат защото големите фирми затварят .Игри на цифри но нереални .Цените са 3 до 4 пъти по високи от преди войната ,петрола паднал ,инфлацията паднала е има ли икономист който ще ме обори????