Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 17:10 894 0

В Нигерия специална група ще разследва тайната програма на армията за аборти

  • нигерия-
  • националната комисия по правата на човека-
  • аборти

Новината бе съобщена от Националната комисия по правата на човека

В Нигерия специална група ще разследва тайната програма на армията за аборти  - 1
Снимка: Shutterstock

В Нигерия ще бъде формирана специална група, която да разследва твърденията, че армията е имала тайна програма за аборти на жени, изнасилени от ислямисти, предаде Ройтерс.

Новината бе съобщена от Националната комисия по правата на човека. Тя се самосезира след разследване на Ройтерс. Нигерийската армия каза, че няма да се занимава със случая, тъй като информацията на агенцията не е вярна.

Комисията, която е назначена от правителството, заяви, че специалната група ще бъде създадена следващата седмица със задачата да разследва твърденията за нарушения на човешките права по време на операцията срещу бунтовниците в североизточната част на страната.

Ройтерс съобщи през декември, че по тайната програма е била прекъсната бременността на най-малко 10 хиляди жени и момичета, много от които са били изнасилени от ислямисти. Информацията бе базирана на разказите на десетки очевидци и на документи.

Комисията няма правомощия да съди хора за нарушения на човешките права, но може да препоръча повдигането на обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА