1 Февруари, 2023 20:55 890 3

Осъденият бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили се яви в съда чрез видеовръзка

  • грузия -
  • михаил саакашвили-
  • сиъд-
  • видеовръзка-
  • заседание-
  • присъда

Петдесет и пет годишният Саакашвили бе пратен в затвора през 2021 г. с присъда от 6 години по обвинения за злоупотреба с власт по време на президентския му мандат

Осъденият бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили се яви в съда чрез видеовръзка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Михаил Саакашвили, осъденият бивш президент на Грузия, се яви днес в съда чрез видеовръзка, за да покаже колко е изтощен и отслабнал по време на престоя си в затвора, а сътрудниците му подновиха призивите той да бъде освободен за спешно лечение, предаде Ройтерс.

Петдесет и пет годишният Саакашвили бе пратен в затвора през 2021 г. с присъда от 6 години по обвинения за злоупотреба с власт по време на президентския му мандат - обвинение, което той отрича и зад което казва, че стоят политически мотиви.

Здравето на Саакашвили се влоши значително в затвора, където той многократно обявяваше гладни стачки и твърдеше, че е бил отровен. В момента той се лекува в клиника в грузинската столица Тбилиси.

По време на съдебното заседание днес той вдигна тениската си, за да покаже на съдията колко е отслабнал в затвора. На заседанието екипът от юристи на Саакашвили призова да му бъде разрешено да пътува в чужбина, за да се лекува.

Позовавайки се на документацията от лекари за здравословното му състояние, екипът от защитници на Саакашвили съобщи, че теглото му е намаляло с над 40 процента, като когато той е бил осъден през октомври 2021 г., той е тежал 116 кг, а на медицински преглед по-рано тази седмица той е тежал едва 68 кг.

Привържениците на Саакашвили казват, че властите му отказват адекватно медицинско лечение. Грузинските власти твърдят, че той симулира тежкото си състояние, за да получи предсрочно освобождаване.

Саакашвили е прозападен реформатор, който оглавяваше бившата съветска република от 2004 г. до 2013 г. и изгуби кратка война с Русия през 2008 г. относно два грузински отцепнически района.

Говорител на Саакашвили каза вчера пред Ройтерс, че „състоянието на Саакашвили е животозастрашаващо“.

На днешното заседание Саакашвили говореше на украински, носеше тениска с надпис „Аз съм украинец“ и заяви, че иска да бъде погребан в Киев, ако умре, преди да бъде пуснат от затвора.

След като се напусна властта в Грузия, Саакашвили работи с различни украински администрации, включително като съветник по реформите на президента Володимир Зеленски и като областен управител на южната Одеска област. Застъпниците му обвиняват сегашното правителство на Грузия, че заема позиция в полза на Кремъл и че отказва да подкрепи Украйна срещу руската инвазия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господа

    1 1 Отговор
    На кадъра ви представям Карло Анчелоти.
  • 2 Не са прости грузинците

    1 1 Отговор
    знаят в кой хляба в кой ножа.
  • 3 Осетинец

    4 1 Отговор
    Тоа ли беше дето чакаше американските кораби по време на войната в Осетия И освен това 6 години са му малко за държавна измяна и провокиране на гражданска война само толкова ли дават в Грузия