Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 22:20, обновена 1 Февруари, 2023 22:31 772 0

Палестинско длъжностно лице: Координацията с Израел в областта на сигурността продължава

  • израел-
  • палестина-
  • палестинец-
  • рамала-
  • бежанския лагер „дженин“

В четвъртък Рамала обяви прекратяването на координацията по сигурността с Израел заради израелската антитерористична операция в бежанския лагер „Дженин“

Палестинско длъжностно лице: Координацията с Израел в областта на сигурността продължава  - 1
Снимка: ТПС

Високопоставено длъжностно лице в Палестинската автономия заяви днес сутринта, че "координацията в областта на сигурността продължава и няма да е възможно да бъде прекъсната на практика", предаде израелската агенция ТПС.

В четвъртък Рамала обяви прекратяването на координацията по сигурността с Израел заради израелската антитерористична операция в бежанския лагер „Дженин“.

Израелските сили под прикритие влязоха в лагера при необичайна операция, извършена през деня, за да арестуват трима местни лидери на палестинската организация "Ислямски джихад", които планирали "сериозни терористични нападения“. Избухнаха сблъсъци, при които палестинците откриха огън с огнестрелни оръжия и хвърляха коктейли "Молотов" и камъни. Палестинската организация "Ислямски джихад" съобщи, че нейни членове са детонирали и редица експлозиви в района на лагера на ООН.

Десет палестинци, предимно членове на терористичната групировка, бяха убити по време на сблъсъците.

Палестинският източник заяви, че "контактите с Израел в областта на сигурността продължават въпреки сериозната ситуация и предприетите от израелското правителство мерки. Но в същото време Палестинската автономия не поддържа открита координация заради натиска от страна на палестинската общественост, която осъжда координацията"

По време на неотдавнашна среща на палестински областни управители и служители по сигурността, областните управители са били инструктирани да запазят координацията си по въпросите на сигурността в тайна.

Според източници областните управители са били изрично инструктирани, от една страна, да не провеждат никакви срещи с израелци, но в същото време им е било казано, че трябва да отговарят на всяко телефонно обаждане от израелски служители и да реагират бързо на всеки инцидент със сигурността, в който са замесени израелци.

Координацията между израелските и палестинските служители по сигурността до голяма степен включва обмен на разузнавателна информация с цел осуетяване на терористични атаки и заплахи от страна на Хамас към Палестинската автономия. Координацията е договорена в първоначалните споразумения от Осло през 1993 г.

Координацията в областта на сигурността е много непопулярна в палестинските проучвания на общественото мнение. Проучване, проведено през декември от Палестинския център за политически и социологически изследвания, установи, че 72 процента от палестинците заявяват, че подкрепят въоръжените терористични групи, а 87 процента заявяват, че палестинците няма право да арестуват членове на терористични групи. Палестинските критици твърдят, че Израел "поверяват дейностите", свързани със сигурността на Палестинската автономия посредством координация.

В рамките на продължаващата акция срещу тероризма в Юдея и Самария израелските отбранителни сили са предотвратили 500 терористични атаки и са арестували над 2500 заподозрени палестинци. През пролетта на 2022 г. Израелските сили за отбрана започнаха операция "Разбиване на вълната" след множество палестински терористични нападения, при които загинаха 19 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА