Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 08:42 912 20

Ердоган: Гърция провежда целенасочена политика на напрежение

  • турция-
  • гърция-
  • атина-
  • политика-
  • напрежение-
  • ердоган

"Неотдавнашната позиция на Атина спрямо нас е неприемлива и не е в духа на партньорството."

Ердоган: Гърция провежда целенасочена политика на напрежение - 1
Източник: БГНЕС

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини властите на Гърция, че провеждат в целенасочена политика на напрежение, която е несъвместима с добросъседските отношения между двете съседни страни и партньори в НАТО. Съответното турският лидер заяви в сряда в ефира на телевизионния канал "TRT".

"Неотдавнашната позиция на Гърция спрямо Турция е неприемлива и не е в духа на партньорство [в рамките на НАТО]. Не можем да стоим със скръстени ръце, когато действат срещу нашата страна, прибягвайки до незаконни действия и оборудвайки острови близо до нашата територия с оръжия“, подчерта президентът на югоизточната ни съседка.

Ердоган добави, че Турция ще продължи да предприема необходимите мерки срещу подобна политика на Гърция. "Ще продължим да правим това както законово, така и директно на място“, подчерта той.

Поредният кръг на напрежение в отношенията между Турция и Гърция възникна през септември миналата година, когато се появиха съобщения за прехвърляне на бронирани машини на гръцките острови Лесбос и Самос. В тази връзка Анкара заяви, че Атина разполага там военна техника в нарушение на международните споразумения, по-специално на договорите от Лозана (1923 г.) и Париж (1947 г.).

Турция и Гърция вече бяха на ръба на въоръжен конфликт заради статута на спорните острови, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море. Териториалните води на Гърция се простират до 6 морски мили, но страната твърди, че има право да ги разшири до 12 морски мили, международно признат стандарт. На свой ред Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване от страна на Гърция на нейните териториални води би било претекст за обявяване на война. Турция не признава и гръцката въздушна зона около островите в Егейско море (10 мили), като се има предвид, че гръцкото въздушно пространство, подобно на териториалните води, е ограничено до 6 морски мили. В резултат на това турски изтребители редовно нарушават въздушните граници на съседна държава, а Гърция вдига своите самолети, за да ги прихване.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Когато и тия се зачесат, ние ще го отнесем Злокобно!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 6 Отговор
    КОНСУЛСТВОТО наБЪЛГАРИЯ в ТУРЦИЯ може да бъде затворено ВРЕМЕНО
    ИНТЕРНЕТ
  • 3 да питам

    5 6 Отговор
    Кво ти пука ? Нали се обичате с Малката Ханъма и даваш дронове на Украйна ... Важно е търговията да върви ..

    Коментиран от #6

  • 4 Любопитен

    30 14 Отговор
    500 години партньорство стигат! Време е да се върнете от там където сте дошли! И без това единственото откритие което сте дали на света е маркуча в тоалетната! Обаче като ви знаем културата, имам и съмнения за малко точно процедури използвате маркуч!

    Коментиран от #15, #20

  • 5 Чудя се!

    18 2 Отговор
    При един военен конфликт между Гърция и Турция,към кой първо да се втургаме на помощ,съгласно Член 5...?!?!

    Коментиран от #13

  • 6 херодот

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    Значи аятоласите продават дронове на "голямата" ханъма ? Така ли ? А ?
  • 7 Щсдд

    25 6 Отговор
    Така е като дойдат диктатори на власт почват войните.
  • 8 Анонимен

    25 11 Отговор
    Да бе,да,повярвахме ти, Гърция се готви да ви нападне и вие трябва да се защищавате. Вие сте нападнали поне 10 държави наоколо. То Гърция ако беше като вас щеше да си избере много по-лесни обекти: Албания, Македония,България...Турция показва карти с половината България турска, не Гърция..Така че вярваме ти не се напъвай напразно.

    Коментиран от #9

  • 9 орт

    11 13 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Като не знаеш отношенията между Турция и Гърция не коментирай! От освобождението си насам Гърция, да Гърция три пъти е нападала Турция и сега пак се подготвя за това,този път с френска помощ.

    Коментиран от #10

  • 10 Анонимен

    23 6 Отговор

    До коментар #9 от "орт":

    Да бе да, няма да коментираме, първо ще искаме разрешение от тебе, който си се самозначил като единствен познавач. В дейсвителност обаче..??

    Коментиран от #11

  • 11 Орт

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Аз което твърдя може да се провери.А твоите твърдения може би ги има само в Работническо дело.
  • 12 Българските турци

    8 13 Отговор
    Във всички страни съюзници на Турция в рамките на НАТО има укриващи се терористи на ПКК и ФЕТО които много явно се толерират там и охотно се използват в манипулативни намеси във вътрешните работи на Република Турция вече повече от 40 години ! Най многобройни представителства на ПКК има в Германия , Франция и Гърция ! Швеция и Финландия са на мушката на Турция днес именно с цел да докажат пред целия свят двойния стандарт и коварното лицемерие което се крие в кулисите на североатлантическия пакт ! Гърция провежда целенасочена политика на напрежение не по своя инициатива и свое усмотрение ! Всички гърци са достатъчно трезви и добре осъзнават логичното и нелогичното в ситуацията която се оформя на територията на страната им ! Турците никога не са били васали или колония на колонизатори ! Лоби мафиотите в американския сенат субсидирани от най отявлените врагове на Турция са обявили от много отдавна война на Ердоган когото смятат за оговорен за пробуждането на съзнанието на трезвомислещите турци ! Тази война е в разгара си и се води вече явно и открито защото доктрината му "Светът е по голям от ПЕТ !" намира все по голям и сериозен отзвук в целия свят !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ехоооо

    25 7 Отговор
    Оборудването на острови с оръжие си е ГРЪЦКА РАБОТА г-н Ердоган,така както си беше Украинска работа какво да прави на собствената си територия!И тъй като Вие публично се застъпвате за цялостта на Украйна,ние се чудим кое е вярно?Дали наистина желаете мир,или само тогава,когато е във ваш интерес!

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Мдааа

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    500 години са ви опазили като народ,язък за труда им а можехте просто като индианците да изчезнете
  • 16 Мдааа

    9 15 Отговор

    До коментар #14 от "Ехоооо":

    Нее не е тяхна работа защото има подписани международни договори в които пише че в островите близо до турския бряг гърците нямат право да държат военни а само полиция,защото 12 острова са подарени на гърците от Италия завзети от османците

    Коментиран от #18

  • 17 Орт

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "Ехоооо":

    Има едно нещо и то се казва международен договор,това чува ли ли сте го?
  • 18 Орт

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Ганя не го интересуват межд..договори,защото Ганя е ученик на Ваня се възхищава на Путя.
  • 19 За всички е ясно, че пинчерът гърция

    8 4 Отговор
    Лае смело само когато усеща верижката с която господарите го държат. В момента в който го пуснат от верижката ще замяучи като гладно коте пред кангала. Случвало се е няколко пъти в историята и е вкоренило турският комплекс в гърците завинаги.
  • 20 1453

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    Всеки си е на своето място,само че едните са на изчезване а другите се размножават и то доста добре.
Новини по държави: