Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 12:17 3 608 24

Американският посланик в Белград: Сърбия вече е на страната на Запада

  • сърбия-
  • белград-
  • посланик-
  • запад-
  • русия-
  • косово

Заяви Кристофър Хил

Американският посланик в Белград: Сърбия вече е на страната на Запада - 1
Източник: БГНЕС

Американският посланик в Белград Кристофър Хил коментира пред регионалната телевизия Ен1, че сръбската страна е подходила конструктивно към европейския план за споразумение с Косово и това ще повлияе на бързината, с която Сърбия се приближава към Запада, както и на отдалечаването ѝ от Русия.

„Сърбия вече е взела решението да се обърне на Запад и мисля, че за много сърби е изнервящо, че процесът трае толкова дълго време“, каза той.

На въпрос защо европейското предложение за споразумение между Сърбия и Косово е тайно, той отговори, че не би го определил като тайно, а като попадащо в традиционните дипломатични канали.

„Смятам, че е задължително да се дискутира този план в парламента, но оставям на другите да преценят каква част трябва да се открие и каква - не“, каза Хил.

Днес в сръбския парламент започна заседание, посветено на Косово. Единствената точка в дневния ред е доклад на правителствената Служба за Косово за преговорите с Прищина в периода от септември миналата година до средата на януари тази година. Опозицията настоява тема на заседанието да бъде френско-германският план за Косово, чийто текст все още не е известен. В заседанието участва президентът Александър Вучич.

Пред сръбската редакция на телевизия Ен1 американският посланик в Белград коментира още, че се вижда как интересът на Сърбия към сътрудничество с Европейския съюз и САЩ се повишава, а Сърбия „поддържа политиката си по отношение на санкциите срещу Русия по-дълго отколкото руската войска окупира Херсон“. Посланик Хил подчерта, че не е коректно да се каже, че Сърбия не е направила нищо по въпроса с войната на Русия в Украйна, защото е осъдила руската агресия.

По въпроса с основаването на Съюз на сръбските общини в Косово посланикът коментира, че според него „съществува спешна нужда всички да се споразумеят по въпроса и да разберат, че когато веднъж се приеме нещо, трябва и да се изпълни“.

В съответствие с Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 2013 г. в Косово трябва да бъде създаден Съюз на сръбските общини – орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово. Най-големият опонент на създаването на Съюз на сръбските общини остава премиерът на Косово Албин Курти, който казва, че такъв орган би създал мини държава в Косово и ефективно разделяне на страната по етнически линии, подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе, Хилчо

    46 3 Отговор
    Плетете си кошницата за наша сметка. Друго си е Мустафата да ти налага мнение
  • 2 Узряват им главите бавно но сигурно

    10 58 Отговор
    Тез май разбраха че да си съюзник на руснаците не е предимство
  • 3 Хасковски каунь

    74 10 Отговор
    Сръбският народ знае и помни какво направиха изродите от САЩ. За разлика от нашия...
  • 4 А50

    52 5 Отговор
    Защо албанското малцинство откъсна Косово от Сърбия, а сърбите в Косово да не могат да получат същата независимост и признание от запада.
  • 5 Последния Софиянец

    44 3 Отговор
    Вие и за България така си мислите ама грешите.
  • 6 Нечовешка трагедия

    6 35 Отговор
    Ми джуджето с кой ще другарува тогава
    С православните братя от Ангола ли?

    Коментиран от #16

  • 7 Ехехе хе

    52 1 Отговор
    Нищо подобно... Задържа се положението, докато в Украйна приключи.. След това руснаците и тук ще оправят бакиите...
    Този хамериканец нима смята, че сърбите са забравили за бомбандировките и обеднен уран, който изсипаха на сръбска земя, че даже и на българска.
  • 8 Много на запад това е изток

    30 2 Отговор
    Слънцето изгрява от изток.
  • 9 Аспарух

    6 27 Отговор
    Сърбия винаги е гледала на Запад, само като са на зор се сещат за руШляците, ама не искат да живеят като в Просия.

    Коментиран от #10

  • 10 А50

    37 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аспарух":

    Ние като сме в ЕС, а Сърбия е независима държава да не би наши стандарт на живот да е по-добър: здравеопазване, медицина, транспорт, всякаква инфраструктура железници магистрали, селата са им живи...
  • 11 Дякон Унуфрий Араллампиев

    20 1 Отговор
    Све се лепо панти друже Нищо не е забравено
  • 12 Туйто

    22 1 Отговор
    Ще рухне ли предпоследният стълб на нормалността в Европа? И Вучич ли го зомбираха? Навсякъде без Унгария вече са инсталирани зомбита, а у нас най-вече. Как ще се справят народите умът ми не го побира. Нали виждате какви ненормалници влизат в Парламента, каква гняс е по медиите. Така сме яхнати, че вече нищо читаво няма да види бело видео. Свиквайте или се кръстете Бог да се смили.
  • 13 републикански Москвич

    10 1 Отговор
    Новият козяк идва Май месец, и прави свой проект партия. ПП+ДБ са чао чао 🥳😉🤭
  • 14 Ха ха

    21 1 Отговор
    Колкото Германия и Франция наложиха спазването на минските споразумения толкова и тук ще са коректни...тоест никога
  • 15 ДДРОнег

    2 19 Отговор
    Ха-ха-ха, путин съвсем сдаде багажа вече :):):)
    Щом и србия ги изостави, му остават само предателските русУфили в България !!!
    Дано матушката им раZZия да ги мобилизра на фронта, че да се отървем от тях :):):)

    Коментиран от #18

  • 16 ДДРОнег

    2 18 Отговор

    До коментар #6 от "Нечовешка трагедия":

    И от Еритрея :):):)
    От Африка ще им пратят помощи - африкански мъже за рузкините :):):)
    И опп - рузнаците станали черни , като квартерона Пушкин :):):)
    За сведениена русУфилите, дядото на Пушкин е бил африкански негYр !!!
  • 17 Мда

    24 0 Отговор
    Руската агресия е за осъждане, както за осъждане са американците, които предизвикаха тази война с маниакалната им цел Русия да бъде икономически смазана и разпокъсана заради природните и богатства,та сащ да продължава да бъде хегемон на света. Няма как да стане, защото ако Китай въстане играта ще загрубее за сащ по друг начин.
  • 18 Руснаци

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДДРОнег":

    Случайно да сте от Украйна? Стилът и грамотността напомнят на украинската мова.
  • 19 Истина

    7 1 Отговор
    Да ви кажа истината , Сърбия най вече се доближава до Турция . Преди няколко години сръбските историци преставиха всеобща декларация в която пишесе че добре е било че са дошли турците в онва време че иначе ако не бяха дошли те от западните варвари сега нямаше ни православие и нито сръбски език .
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор
    По голяма небивалица не съм чел!!!Това,че някой е срещу кремъл не означава ,че е с англосаксите!!А,за сърбите.....те винаги са били с русия!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЗАБЛУДЕН БЕСЕН ГРАЖДАНИН

    3 0 Отговор
    Иска им се на Демократ-Либералите и т.н. атлантически клакьорки ,клакьорчета и ........всички други, НО НЯМА КАК ДА СТАНЕ, СРЪБСКИЯ НАРОД ПОМНИ Амери-Нато бомбардировките,с те за разлика от нас са НАЦИЯ-Православни Християни,които никога няма да легнат на Евроатлант.Запад и фалшивите им ценности!!!
  • 23 Токсик

    6 0 Отговор
    Само някой, който не е бил изобщо в Сърбия може да твърди подобна глупост. Сърбите ненавиждат НАТО, а по Европа тръгнаха още преди 50 години, когато там все още имаше нормален живот и що годе нормални хора и още тогава сърбите първи се убедиха в лицемерието на западния свят, тях не можаха да ги спечелят с дранкулки и банани. Унгарците също! Сръбската икономика в момента процъфтява благодарение точно на Русия и Китай.
  • 24 Справедливост

    1 0 Отговор
    Само политиците им, както нашите кукли на конци,
Новини по държави: