Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 10:47 905 3

Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец

  • турция-
  • инфлация-
  • цени-
  • януари-
  • ердоган-
  • избори-
  • президент

През януари инфлацията на годишна база е била 57,7% и в сравнение с 64,3% през декември

Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец  - 1
Източник: Shutterstock

Инфлацията в Турция се забави за трети пореден месец през януари, достигайки 11-месечно дъно, показват официални данни в петък. Това става след рекордни показатели на индекса на потребителските цени, което хвърлиха икономиката в хаос и застрашиха шансовете на президента Реджеп Ердоган на изборите на 14 май, предаде АФП.

През януари инфлацията на годишна база е била 57,7% и в сравнение с 64,3% през декември.

Годишният ръст на потребителските цени достигна връх от 85,5 на сто през октомври - най-висок процент от двете десетилетия на управление на Ердоган.

Данните от януари са добре дошли за Ердоган, на когото предстоят президентски и парламентарни избори, на които той ще се стреми да удължи управлението си до 2028 г., предаде БНР.

Икономистите отдават забавянето отчасти на спада в цените на енергийния внос в Турция.

Природният газ поевтиня до нивата от началото на 2022 г., след като цените се повишиха в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Инфлацията "ще спадне допълнително през това тримесечие, може би под 45 процента на годишна база през март, тъй като скокът на цените след валутната криза през 2021 г. изпада от годишното сравнение на цените", се казва в доклад на "Кепитъл икономикс".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 републикански Москвич

    17 3 Отговор
    Инфлацията в Турция е вследствие на милиарди $, които руски бизнесмени донесоха със себе си. Изкупиха всички пентхауси в Инстанбул, нови къщи в Бодром и Анталия.

    Не ги мислете, Турция тази година влиза в клуба на богатите с $1 трилион БВП!

    Коментиран от #2

  • 2 Значи

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "републикански Москвич":

    И още нещо като допълнение може би тази инфлация до голяма степен се дължи на американците които демонстративно пред целия свят заявиха даже още по времето на тръмп че ще съсипе турската икономика защото ердорант не го слушах тоест не изпълнява заповедите
  • 3 Инфлация в Тюркие спада

    10 1 Отговор
    Но туркофобите пълнят психиатриите слад такава новина 😂😂😂
Новини по държави: