Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 11:36 630 2

Признаването на независимостта на Косово и членството в ООН са "червените линии на Белград"

  • ивица дачич-
  • сърбия-
  • белград-
  • червени линии-
  • косово-
  • членство-
  • оон

Заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич

Признаването на независимостта на Косово и членството в ООН са "червените линии на Белград" - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който бе гост на Молитвената закуска във Вашингтон, заяви, че за Сърбия е много важно, че във Вашингтон и Брюксел оценяват подхода на Белград в диалога с Прищина като "конструктивен и отговорен", съобщи Танюг. В интервю за радио "Гласът на Америка" Дачич подчерта, че "червените линии" на Белград са въпросът за признаването на Косово, т.е. въпросът за членството на Косово в ООН, и формирането на Съюз на сръбските общини.

Говорейки за Съюза на сръбските общини, Дачич изтъкна, че той е част от Брюкселското споразумение - "нещо, което е договорено" и условие сърбите в Косово да се върнат в институциите.

В отговор на въпрос защо Сърбия не се е присъединила към санкциите срещу Русия, Ивица Дачич каза, че Сърбия е изключително принципна и осъжда нарушаването на териториалната цялост.

Тук проблемът е, че и Западът, и Изтокът не са достатъчно принципни, т.е. различно тълкуват принципа за териториална цялост, коментира Дачич. Той обърна внимание на това, че на Запад смятат, че трябва да се защитава териториалната цялост на Украйна, а "териториалната цялост на Сърбия е един друг въпрос".

На въпрос дали Сърбия ще въведе санкции срещу Русия, ако невъвеждането на санкции заплашва да ѝ нанесе непоправими щети, Дачич оцени, че Сърбия не е близо до такава ситуация в момента, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Браво на сърбите. Имат изградена външна политика и я отстояват независимо от закуските във Вашингтон за разлика от нашите национални предатели- евтино платени помияри.
  • 2 Перо

    7 0 Отговор
    Господ наказа Сърбия с Косово и Русия с Украйна, заради РСМ! Волът рие, то на врата му пада!
Новини по държави: