Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 13:37 5 286 8

Почина световно известен политик

  • первез мушараф-
  • пакистан-
  • кончина

Отиде си екс президента на Пакистан Первез Мушараф

Почина световно известен политик - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият пакистански президент Первез Мушараф (2001-2008) почина на 80-годишна възраст, съобщи пакистанският телевизионен канал Geo.tv. Според него смъртта на Мушараф е потвърдена от семейството му. Бившият държавен глава беше в частна болница в Дубай.

Генерал Мушараф дойде на власт в Пакистан през октомври 1999 г. с военен преврат. На 20 юни 2001 г. той се провъзгласява за президент, запазвайки постовете министър-председател и началник-щаб на сухопътните войски. През април 2002 г. неговият президентски мандат беше удължен с 5 години. През 2007 г. Мушараф влезе в конфликт със собственото си обкръжение, което настояваше за преговори с опозицията, както и с Върховния съд, който се противопостави на участието му в следващите президентски избори. Въпреки това на 6 октомври 2007 г. той е преизбран за нов мандат, но забавянето на одобряването на изборните резултати от Върховния съд провокира вътрешнополитическа криза. В тази ситуация на 3 ноември 2007 г. Мушараф обявява извънредно положение, суспендира конституцията и редица граждански свободи.

На 28 ноември същата година подава оставка като командир на армията и полага клетва като цивилен президент. Въпреки това парламентарните избори, проведени през февруари 2008 г., донесоха победа на опозицията, следователно, за да избегне импийчмънт, Мушараф беше принуден да подаде оставка на 18 август 2008 г., след което замина за Лондон.

На 24 март 2013 г. Мушараф се завърна в родината си, за да участва в парламентарните избори. Въпреки това още на 31 март срещу него бяха образувани няколко наказателни дела. На 18 април същата година съдът издава заповед за ареста му, а на 20 август му е повдигнато официално обвинение. Мушараф беше арестуван и поставен под домашен арест. През март 2016 г. му беше разрешено да пътува в чужбина за лечение, като същевременно обеща да се върне в Пакистан, за да бъде изправен пред съда.

На 17 декември 2019 г. Мушараф беше осъден на смърт от специалния съд на Пакистан. Той беше признат за виновен в държавна измяна във връзка със суспендирането на конституцията и въвеждането на извънредно положение през 2007 г. Бившият глава на Пакистан през последните години живее в Дубай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цицерон

    9 19 Отговор
    Викам си Путин гушна букета ма не е бил той.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 ЦицеронА

    22 4 Отговор
    Викам си бай Дън гушна букета, ама не е бил той.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мими Кучева

    8 3 Отговор
    Бог да го прости Первез,беше много перверзен.😢💋👧💋😢

    Коментиран от #8

  • 5 Хахахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Цицерон":

    Не обиждай Путин, ще те набият във форума. Хахахаха.
  • 6 ЦицеронБ

    6 1 Отговор
    Викам си Байдън,Путин и Зеленски гушнаха букета ма не били те.
  • 7 Еее мислех

    8 2 Отговор
    че е Зеленски
  • 8 Перверз Мучаршаф

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мими Кучева":

    Ех, Миме, помниш значи