Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 15:50 647 1

Желанието на Нетаняху да сложи политически юзди на правосъдието в Израел предизвика нестихващи протести

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Не е ясно кога може да бъде намерен изход от нея на фона на кризите, които бушуват в международен план

Желанието на Нетаняху да сложи политически юзди на правосъдието в Израел предизвика нестихващи протести  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди израелци, въпреки проливния дъжд, в събота за пета поред седмица излязоха на протести срещу плановете за съдебна реформа на новото правителство на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Ройтерс. Според критиците, ако намеренията бъдат осъществени, те ще застрашат демократичния контрол върху министрите от страна на съдилищата.

Плановете, за които правителството твърди, че са необходими за ограничаване на прекомерната власт на съдиите, предизвикват яростна съпротива от страна на групи, включително адвокати, и предизвикват безпокойство сред бизнес лидерите, като задълбочават и без това дълбоките политически разделения в израелското общество.

Нетаняху отхвърля протестите, виждайки в тях отказ на левите си опоненти да приемат резултатите от изборите през ноември миналата година, които излъчиха едно от най-десните правителства в историята на Израел.

Протестиращите твърдят, че израелската демокрация ще бъде подкопана, ако правителството успее да прокара плановете, които ще засилят политическия контрол върху назначенията на съдии и ще ограничат правомощията на Върховния съд да отменя правителствени решения или закони на Кнесета.

Повече от 100 000 израелци демонстрираха за пета поредна седмица срещу предложените от правителството реформи на израелската съдебна система на десетки места в цялата страна, включително в Хайфа, Беершеба, Йерусалим, Кфар Саба, Модиин и на две места в Тел Авив - на площад „Хабима“ и на улица „Каплан“, посочи в. „Джерузалем пост“.

В събота протести се проведоха и в Париж пред хотела, в който бяха отседнали премиерът Бенямин Нетаняху и съпругата му, и в Лондон пред израелското посолство.

За опозицията масовите протести срещу плановете на Нетаняху са добре дошли и тя използва възможността да го критикува. Така стана и по време на демонстрацията в Хайфа, на която присъства лидерът на опозицията Яир Лапид.

"В Хайфа, Беершеба, Йерусалим и Тел Авив хората дойдоха, за да кажат, че не искат да живеят в държава, в която хората, които работят, са по-малко важни от тези, които не работят, хората, които служат в армията, са по-малко важни от тези, които не служат, и хората, които не спазват закона, са по-важни от тези, които го спазват", каза Лапид.

В протестите се включи и бившият комисар на израелската полиция Рони Алшейх, който ръководеше полицията по време на разследването и издаването на евентуалната препоръка за повдигане на обвинение срещу Нетаняху за подкуп, измама и злоупотреба с доверие.

В речта си Алшейх подчерта, че се бори срещу реформата именно защото е религиозен. Той призова колегите си религиозни ционисти и равини, които на четири очи са му казвали, че са против реформите, въпреки че са гласували за някои от коалиционните партии, да говорят открито, въпреки нападките, които ще трябва да понесат. Той специално подчерта, че ограничаването на властта е еврейска ценност, като цитира библейски истории за царе, които са упражнявали твърде много власт.

До протестите се стигна, след като президентът Ицхак Херцог предложи компромис, според който законодателните процедури в Кнесета ще бъдат замразени за две седмици, през които президентът да приеме представители на поддръжниците и противниците на реформата в опит да се постигне компромис.

Лидерът на Партията на труда Мерав Михаели, бившият председател на Мерец Зехава Галон и редица водещи фигури на протестите като адвокатът на Движението за качествено управление в Израел Елиад Шрага отказаха, като Шрага цитира известната сентенция на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, че не трябва да се преговаря "с глава в пастта на тигъра", информира „Джерузалем пост“.

Вестник „Гардиън“ констатира, че протестите са се превърнали в ежеседмично явление всяка събота вечер, откакто новото правителство на Нетаняху - наричано най-дясното в историята на Израел - встъпи в длъжност в края на декември.

Нетаняху се върна на власт след изборите през ноември, начело на коалиция с крайно десни и ултраортодоксални еврейски партии.

Неговите съдебни реформи ще позволят на израелския парламент да отменя всяко решение на Върховния съд с обикновено мнозинство от 61 депутати в 120-местния Кнесет.

Предложените реформи също така ще променят системата, чрез която се назначават съдиите, което ще даде на политиците по-голям контрол.

Въпреки огромния протест в страната и безпокойството на САЩ, най-крайнодясното правителство в историята на Израел не се отказва от плана си за коренно преустройство на израелската система на управление чрез отслабване на правомощията на съдебната власт, посочва Националното обществено радио (NPR/НОР) на Израел.

Според председателя на Върховния съд на Израел реализирането на предложението ще бъде "фатален удар за демокрацията". В четвъртък главният прокурор на Израел заяви, че то ще даде на правителството "почти неограничена власт" и ще "отслаби конституционната защита на ... правата на човека".

Сред предложените промени е и желанието на израелското правителство да приеме закони, които да му дадат право на глас, с който да контролира кои съдии да бъдат назначавани в съдилищата. Понастоящем политиците имат малцинствен глас в израелската комисия за подбор на съдии.

Най-спорният елемент от предложението ще даде на правителството правомощието да не зачита Върховния съд и с обикновено мнозинство в парламента да приема отново всеки закон, който Върховният съд отмени като противоконституционно нарушение на правата и свободите.

Предложеното правомощие за незачитане би могло да помогне на израелската коалиция на заселниците и религиозните организации на Западния бряг да постигне цели, които Върховният съд преди това е блокирал, като например завземане на земя, частна собственост на палестинци, и освобождаване на ултраортодоксалните евреи от задължителната военна служба в Израел, за да могат да се посветят на религиозно обучение.

Протестиращите не може да не виждат и личните мотиви на Нетаняху за съдебна реформа с такова съдържание. Всички знаят, че премиерът на Израел в момента е подсъдим за корупция. И какво би станало, ако му се даде правото да избира израелските съдии? Отговорът е прост: ако Нетаняху бъде осъден, избраните от неговото правителство съдии ще разглеждат жалбата му, посочва НОР.

Миналата седмица главният прокурор на Израел Гали Бахарав-Миара нареди на Нетаняху да прекрати участието си в усилията за преразглеждане на съдебната система, тъй като има риск от конфликт на интереси. Той направи това в писмено становище до министъра на правосъдието в кабинета на Нетаняху.

Въпреки това Сузи Навот от Израелския институт за демокрация каза пред НОР, че "реформата може да продължи напред, дори ако главният прокурор няма да защитава законодателството".

Засега няма признаци, че Нетаняху ще се откаже от плановете си за промяна в съдебната система. Точно обратното, в статия във вестник „Уолстрийт джърнъл“ той подчерта, че Върховният съд е твърде силен. Според премиера истинската демокрация защитава мнозинството от волята на малцинството. Редица наблюдатели смятат, че в момента Нетаняху се опитва да направи точно обратното – малцинството да командва мнозинството.

Случващото се е ясен израз на политическата криза, която е налице в Израел през последните години. Не е ясно кога може да бъде намерен изход от нея на фона на кризите, които бушуват в международен план. И, вероятно, Нетаняху разчита именно на пренебрегване на „дребните, домашни крамоли“ на фона на сътресенията, влияещи на събития по целия свят.

Когато крайнодесните политици влязоха в управлението на Унгария през 2010 г. и на Полша през 2015 г., първите им стъпки за укрепване на властта включваха мерки за отслабване на съдебната система, сравни НОР случващото се в Израел със станалото в двете европейски държави. И двете страни промениха състава на конституционните си съдилища и ограничиха техните свободи, казва Хадас Арон, израелска професорка в Нюйоркския университет, която изучава популизма в Унгария, Полша и Израел.

Втората стъпка, която предприеха, беше да премахнат или ограничат независимите медии, казва тя. И констатира: "Виждаме, че тези две неща се случват в Израел".

Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Корумпето на краварчето биби и собствните му ще изгонят!